Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei promite reluarea activității metalurgice la Zlatna, doar că nu mai există uzina! Fostul combinat, mărunțit de ”magneți” acum 13 ani

Publicat

20524249_10214271895856996_427900281_o Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a promis retehnologizarea Cupru Min SA Abrud, și menținerea ei în proprietarea statului, dar și reluarea industriei metalurgice în zonă, amintind orașul Zlatna. O declarație surprinzătoare, având în vedere că uzina de la Zlatna a dispărut de mult sub ciocanele căutătorilor de fier vechi, ”magneți” – cum le spun polițiștii și sub ochii îngăduitori ai autorităților. 

Ministrul Fifor, prezent ieri la ”Cupru Min” SA Abrud a vizitat principalele obiective ale explotării miniere, respectiv cariera de exploatare şi uzina de prelucrare primară a concentratului de cupru. ”Cupru Min Abrud reprezintă un exemplu de bună practică, o companie cu capital românesc care a reuşit să se dezvolte într-o perioadă foarte grea. Am venit aici ca să sprijinim dezvoltarea şi retehnologizarea. Am discutat şi despre reluarea industriei metalurgice în zonă, s-a vorbit despre Zlatna şi urmează să vedem ce este mai bine sa se facă”, a spus ministrul Fifor.

Uzina, măcinată de ”magneți”

Romanialaisen Zlanan kaupungin metallinsulattamon purkaminen antaa elannon osalle kaupunkilaisista. Betonin louhiminen on raakaa tyštŠ. Vahvimmat kerŠŠvŠt 50 kiloa metallia pŠivŠssŠ.

FOTO 2004: Combinatul, făcut bucăți

Declarația acestuia este surprinzătoare, având în vedere că uzina nouă de la Zlatna nu mai există, la fel cum nu mai există circuitele de producție care legau exploatările miniere și uzinele de procesare a minereurilor. Chiar și acolo unde există mine în conservare sau rămășițe ale fostelor combinate, reluarea producției după 15 ani de când nu au mai fost folosite, seamănă mai degrabă cu o declarație de conjunctură.

Ministrul a insistat cu privire la faptul că Ministerul Economiei ar dori redeschiderea uzinei metalurgice de la Zlatna, închisă în 2004. În condițiile în care uzina a dispărut la propriu, în urmă cu 13 ani, sub ciocanele căutătorilor de fier vechi, ”redeschiderea” ar fi posibilă doar în cazul construcției unei noi uzine. Chiar dacă Guvernul ar avea resursele necesare, ar fi dispus să le aloce și chiar ar construi o fabrică la Zlatna, aceasta ar fi greu de susținut doar prin activitatea Cupru Min SA, care în prezent exportă concentratul de cupru în China, prin intermediul Ronefer SRL Voluntari.

Romanialaisen Zlatnan kaupungin metallinsulattamon purkaminen antaa elannon osalle kaupunkilaisista.

FOTO 2004: O pâine pentru ei, o afacere pentru alții

În 2004, măruntaiele combinatului au fost scormonite de dimineața până seara în căutarea fierului vechi care să asigure supraviețuirea oamenilor săraci de la marginea orașului dar și prosperitatea câtorva afaceriști locali. Așa a dispărut ”uzina nouă” de pe platforma „Ampelum”: sub târnăcoapele și ciocanele ”magneților”. Deși a trecut prin Zlatna în drum spre Abrud, ministrul n-a observat că din clădiri și hale nu a mai rămas nimic.

Pentru  a arăta totuși că vorbește serios în ceea ce privește viitorul Cupru Min SA, ministrul l-a invitat pe directorul general al exploatării miniere la București, săptămâna viitoare, pentru a prezenta o ”notă de probleme” care ar trebui rezolvate pentru a dezvolta compania. În plus, directorul a primit ca sarcină să identifice actele normative care ar trebui modificate pentru ca retehnologizarea CupruMin să fie posibilă.

Mihai Fifor a respins totodată ideea privatizării companiei. ”Nu cred foarte mult în ideea privatizării. Cu investiţii foarte serioase şi susţinute, Cupru Min este o companie care arată că va produce la noi în ţară”, a mai afirmat ministerul Economiei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax