Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor înființarea unui serviciu militar pe bază de voluntariat și a unei Gărzi Civile. Proiect la Camera Deputaților

Publicat

dep

camera deputatilor Mai mulți parlamentari au depus la Camera Deputaților, la începutul noii sesiuni parlamentare, un proiect de lege privind înființarea Gărzii Civile pe bază de voluntariat, în subordinea primăriilor, și serviciu militar pe bază de voluntariat pentru toate persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani care vor să aibă pregătire militară.

Potrivit proiectului inițiat de mai mulți deputați PSD, „scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar să se asigure atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite, cât și încurajarea voluntariatului în România și crearea de locuri de muncă conexe, MApN fiind nevoit azi să angajeze de multe ori ofițeri sau subofițeri fără nicio pregătire militară prealabilă”.

Ce presupune proiectul de lege:

În viziunea initiatorilor, voluntariatul militar presupune desfășurarea unui stagiu de pregătire militară, voluntar, de către pesoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani la data începerii stagiului.

Începând cu primul an după promulgare, serviciul voluntar ar urma să aibă o durată de 3-6 luni pentru recruții cu studii superioare și 4-9 luni pentru cei fără studii superioare. Aceasta perioadă va fi aplicată de către Ministerul Apărării prin norme la prezenta lege în funcție de specificul de pregătire cu fiecare armă.

Aceste stagii vor fi organizate anual, în perioada 1 martie – 30 noiembrie.

Bărbații și femeile care vor să execute acest serviciu în cadrul Armatei Române sau la una din instituțiile următoare: Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, ISU, Serviciul de Telecomunicații Speciale, se vor prezenta la centrele militare penru selecțioare și stabilirea aptitudinilor.

Perioada în care vor face activitatea de pregătire va fi considerată vechime în muncă, iar pentru perioada participării la pregătirea militară și cea de perfecționare profesională li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie.

Voluntarii vor avea un certificat recunoscut de perfecționare profesională.

Aceștia vor avea și o serie de beneficii: o masă caldă pe zi, decontarea navetei, contribuții la CAS și CASS, iar după terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de 2 ani. De asemenea, beneficiază de garanție de Stat pentru programul Prima Casa și Prima Mașina, timp de cinci ani după terminarea stagiului.

Garda civila este compusă din voluntari. O dată la 5 ani, se efectuează un stagiu de pregătire de 2 zile – zi de instruire militară și o zi de pregătire teoretică civilă. Pot să se înscrie și foste cadre militare, sau de poliție, aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă.

Garda civilă va interveni în caz de situații de urgență precum inundații, incendii sau alunecări de teren.

Camera decizională pentru acest proiect este Senatul.

sursa: cdep.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax