Contacteaza-ne si pe

ECONOMIE

Povestea panourilor publicitare din Alba Iulia. Când te pui cu finul lui Hava, te pui cu toată caracatița partidului

Publicat

incoronarii-editNe-a trebuit ceva vreme să ne dăm seama că până și piața locală de publicitate stradală reprezintă interes pentru clientela politică a primarului Hava și că nu le-a mai ajuns banii scoși din renovarea Cetății, sensurile giratorii, centrale termice instalate la școli, asfaltări sau parapeți puși anapoda, doar de dragul milioanelor de euro plătite din bani publici. S-au orientat și spre panotajul publicitar. Miza este una destul de bănoasă, iar banii rezultați din reclama direcționată de la clienții mari sau mici din Alba Iulia se duc direct în pușculița clientelei de partid. Din păcate, niciun leu din aceste tranzacții nu intră în bugetul local.

Complicitatea autorităților cu acest tip de furt din bugetul orașului s-a văzut din reacția sau mai bine spus lipsa de reacţie a primăriei față de firmele care au amplasat astfel de construcții ilegale pe teritoriul municipiului. Reacție extrem de ciudată, în condițiile în care una dintre agențiile locale care deține panouri publicitare legal în Alba Iulia a plătit anul trecut la bugetul local taxe si impozite în jur de 70 de mii de lei, în timp ce ”pirații” protejați politic, care dețin împreună un număr de panouri aproape dublu, nu au plătit niciun leu. Ba din contră, au fost și protejați de „răutățile” concurenței care cerea intrarea în legalitate sau demolarea construcțiilor parazitare. Iar reclamanţii au fost așteptați la cotitură, când a venit momentul prelungirii contractului.

În noiembrie 2011, firma Independent SRL, o mică firmă locală de publicitate din Alba Iulia, deţinătoarea mai multor panouri publicitare amplasate pe domeniul public al municipiului şi editorul ziarului Alba24, începea o serie de acţiuni împotriva unor panouri similare, amplasate ilegal, fără autorizaţie.

O primă adresă oficială, însoţită de fotografii cu peste 30 de locaţii identificate ca prezumtiv ilegale, au fost înaintate către Primăria Alba Iulia, cu rugămintea verificării respectivelor panouri care, în cazul în care erau amplasate ilegal, constituiau o concurenţă neloială.

Asta pentru că Independent SRL avea toate panourile amplasate legal, cu toate avizele şi autorizaţiile necesare, plătea cea mai mare chirie către primărie.

În plus, a avut obligația să doneze municipalităţii un ceas stradal în valoare de 2.000 de euro care a și fost amplasat la intersecția Bulevardului Transivaniei cu Revoluției. Ceasul a rezistat în locația respectivă doi ani, după care, prin grija Primăriei, a fost demontat şi a dispărut.

O altă obligație a firmei, pe care nu o avea niciun alt operator de publicitate din oraș, era să pună gratuit (şi nu cu 500 de euro per panou pe lună, aşa cum afirma ieri pe Facebook un consilier local) la dispoziţia autorităţilor locale toate locaţiile disponibile pentru promovarea evenimentelor organizate în oraş, scutind astfel primăria de cheltuieli de mii de euro.

Pe scurt, Independent SRL „beneficia” de cel mai dezavantajos contract dintre toţi operatorii de panouri publicitare din Alba Iulia, plătind o chirie de 4.800 de euro pe metru pătrat, în cei zece ani de contract şi un total de peste 120.000 de euro chirie şi taxă locală de publicitate pentru cei circa 30 de metri pătraţi de teren de pe domeniul public.

Cel mai mare preț de vânzare a unui teren ultracentral din Alba Iulia a fost de 280 euro/ mp, iar, dacă analizam prin comparaţie alte contracte de asociere încheiate de primărie, descoperim sume de genul 800 de euro/lună pentru jumatate din Cetate către Grup Corint sau 400 de euro/lună pentru toată baza de agrement Winner`s Club, întinsa pe 12.000 de metri pătraţi.-Lista și PREȚURILE.

Nu vom analiza în acest material și combinațiile politico-imobiliare are tranzacțiilor prezentate ca exemplu de ”bune practici” în folosul comunității.

Dacă încerci să sapi o groapă în Alba Iulia, imediat te trezești cu o armată de funcționari din Primărie care te întreabă de autorizații. Nici nu apuci să pui mâna bine pe lopată, că poliția locală te și amendează. Rechinii publicitari care și-au plantat panourile în Alba Iulia, aproape simultan cu deschiderea unor noi centre comerciale în localitate, au săpat cu excavatoare, turnat betoane și au montat structuri metalice serioase, fără a fi întrebați de sănătate sau de autorizații. Fără protecție „de sus”, în Alba Iulia nu se poate face așa ceva.

Astfel, demersul firmei Independent SRL, prin care solicita demolarea panourilor ilegale, deși era pe deplin justificat, nu a fost primit cu bucurie de cei care conduc Primăria Alba Iulia. Cel mai deranjat a fost viceprimarul Paul Voicu – omul prin semnătura căruia se rezolvă problemele delicate ale administrației Hava. Acelaşi Paul Voicu era şi omul care negocia în campaniile electorale închirierea panourilor pentru şeful său Hava.

Revenind la răspunsul primariei la sesizarea transmisă, acesta a fost o simplă „pasa” către Poliţia locala – instituţie subordonată chiar municipalităţii!

În ianuarie 2012, printr-o adresă către Poliţia locală, Independent SRL îi solicita să comunice măsurile întreprinse împotriva celor care făceau publicitate ilegala în Alba Iulia şi implicit evaziune fiscală, neachitând taxa locală de publicitate.

Zeci de panouri publicitare amplasate ilegal în Alba Iulia. Primăria tolerează ”rechinii ” care nu plătesc niciun leu la bugetul local

Răspunsul Poliţiei locale a venit cam ”în doi peri”. Se preciza că „în măsura în care bugetul şi condiţiile climaterice le va permite” vor lua măsurile care se impun. De la data respectivă au trecut patru ani, în care cele 40 de panouri ilegale din Alba Iulia au continuat să existe, să producă bani şi să nu plătească taxe la bugetul local. Patru ani (!) se pare că a plouat continuu în Alba Iulia, pentru că nu s-a întâmplat nimic, nu s-a demontat niciun panou ilegal. Aşa s-a revenit cu o nouă adresă pe aceeaşi temă, la Poliția locală.

În loc de răspunsul oficial, stupoare…. sună telefonul.

Mocan Finul lui Hava protejatul lui BlagaUn telefon primit de la un domn politician pe atunci lipit de Hava ca timbrul de scrisoare, iar acum primar de municipiu „cu şomaj zero”, cu rugamintea să primim la birou „o cunoştinţă de-a unui prieten comun” la o discuţie. Curioşi din fire, acceptăm musafirul care se înfiinţează în 3 minute şi se introduce simplu: „Sunt Călin Florin Mocan de la Active Media Oradea, finul lui Mircea Hava şi am venit să ne cunoaştem şi să ne împrietenim”. Personajul respectiv, despre care am aflat ulterior că ar fi ceva consilier judeţean (PDL) în Oradea şi comisar al Gărzii Naţionale de Mediu (protejat de-al lui Blaga) ne-a spus că are şi el „câteva” panouri puse „probabil fără autorizaţie” printre cele reclamate de noi. Şi înţelegem atunci imediat motivul cererii de prietenie. O refuzăm elegant, spunându-i că legea trebuie să fie la fel pentru toţi, indiferent dacă au sau nu pile mai mult sau mai puțin politice. Aşa că „finu” face cale întoarsă în superbul Audi A6 argintiu cu numere de BH cu care venise de pe Calea Moţilor nr. 5A, fără să se bucure de înţelegerea şi prietenia noastră.

Respectivul episod nu i-a prea plăcut primarului Hava, care s-o fi simţit umilit de refuzul nostru lipsit de diplomaţie. Dar la fel de bine se știe că…

Hava nu uită şi nu iartă…

mircea havaRăzbunarea primarului vine abia în 2016, anul în care contractul Primăriei cu Independent SRL expira dupa 10 ani în care îşi îndeplinise exemplar toate obligaţiile, plătind la bugetul local multe sute de mii de lei noi sub formă de taxe, chirii şi energie.

La cererea de prelungire a contractului, aparatul de specialitate al primăriei îşi dă avizul favorabil, recomandând prelungirea. Totul părea să decurgă normal, la fel cum în luna ianuarie a anului anterior se reînnoiseră alte două contracte ale unor firme de outdoor din Bucureşti, fără licitaţie, prin renegocierea chiriei care a ajuns la maximum 50 de euro pe lună pe locaţie pentru aceste firme.

Dar, surpriză. La cererea primarului Hava, se retrage de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu solicitarea Independent de prelungire a contractului, pe motiv că s-a schimbat Codul Civil în anul 2013 şi nu mai permite astfel de contracte. Asta în condiţiile în care, aşa cum spuneam, funcţionarii din aparatul de specialitate, din care fac parte și juriști, recomandau negru pe alb prelungirea contractului și precizau legalitatea acestei măsuri.

Au urmat o serie de adrese între Independent şi Primărie, prin care demonstram cu exemple similare că primării din România prelungiseră astfel de contracte după noul Cod Civil (printre altele, şi actualul preşedinte Iohannis prelungise un astfel de contract, când era primar la Sibiu). La solicitaterea unei opinii din partea unui jurist din cadrul serviciului Contencios Administrativ din Prefectura Alba, s-a confirmat faptul că, dacă primăria vrea, poate prelungi contractul pentru că exista calea legală.

Cu toate acestea, răspunsurile Primăriei sunt însă invariabil: „nu se poate, nu avem cadru legal” . Asta până când, printr-un ultim răspuns oficial (Adresa cu nr 63.795/2016 din 28.06.2016), se tranșează situația într-o manieră absolut incredibilă: „Termenul contractului nr 9.341/2006 nu mai poate fi prelungit având în vedere faptul că, de la data expirării acestuia (10.05.2016), a trecut prea mult timp (aproximativ 2 luni), iar singura posibilitate de prelungire a termenului contractului ar fi fost prin discutarea proiectului de hotărâre redactat de aparatul de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia în şedinţa Consiliului Local din luna mai a anului 2016, în această situaţie eventuala aprobare a prelungirii termenului contractului fiind făcută în cadrul termenului de valabilitate al acestuia”.

Astfel se ignorau total cele câteva adrese depuse de noi în susţinerea reînnoirii cât încă se mai putea realiza prelungirea. Ca în bancul celui care, avea sau nu avea bască, încasa bătaie în orice situaţie.

Deşi în mod legal nu se poate reproşa nimic instituţiei, pentru că nu poate fi obligată să rămână într-un contract de asociere dacă nu doreşte, este cel puţin discutabil modul în care Hava „execută” o companie locală pentru îndrăzneala de a reclama nişte ilegalităţi flagrante şi repetate comise de apropiaţi ai domniei sale, cu sau fără ştiinţa lui.

Finalul poveștii a fost grăbit de viceprimarul Paul Voicu, care, nervos, în urma unui articol din Alba24 referitor la modul dezastruos în care Primăria a acționat în vederea deszăpezirii orașului, a făcut presiuni asupra personalului din aparatul de specialitate pentru a urgenta scoaterea la licitație a panourilor.

Așa că, soarta panourilor s-a decis în 6 februarie 2017, când primăria Alba Iulia a organizat o licitaţie publică pe locaţiile deja ocupate de panourile firmei noastre. A ieşit o distracţie generală, în care firmele de outdoor din toată ţara nu conteneau să se mire de preţurile incredibile care s-au licitat din cauza unei doamne de la ziarul local Unirea, care părea gata să îşi vândă casa, doar să ia toate panourile din Alba.

Aşa spera Ziarul Unirea să-și omoare concurența care o încurcă și i-a pus pe avarie tirajul neauditat în ultimii ani. Oamenii din domeniu spuneau , în timpul licitaţiei, că la Alba Iulia, în publicitatea stradală, sunt cele mai mari preţuri din ţară la acest moment şi se îndoiesc de seriozitatea rezultatului acestei licitaţii care a dus la costuri nesustenabile economic.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
4 Comentarii

4 Comments

 1. Catalin

  miercuri, 08.02.2017 la 16:05

  Intrebati-l pe domnul Paul Voicu de stadionul Cetate, cum a fost facut… o sa vedeti si acolo ca suprafata de joc (care ar fi trebuit sa fie gazon) arata ca un teren de volei, insa pe nisip, iar gurile din jurul stadionului vorbesc mereu de faptul ca firma care s-a ocupat de renovarea gazonului (in plin sezon competitional!!!) e una de casa a domnului Paul Voicu! Succces!

 2. de pe Bucovinei 6

  miercuri, 08.02.2017 la 20:42

  Din pacate este cam adevarat. Aceste ilegalitati se intampla peste tot unde sunt primari longevivi si care in timp isi formeaza propria structura de interese din oameni apropiati.

 3. batman

  joi, 09.02.2017 la 00:12

  Halal, un bihorean conduce Alba-Iulia, sic!

 4. albanezul

  vineri, 10.02.2017 la 10:29

  Votati ca orbii si surzii inca 20 de ani tot pe ala cu mustata si claca lui,orasul isi merita soarta de r…t !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Autostrada Sebeș-Turda: Prima grindă, montată la podul de peste râul Mureș, lângă Alba Iulia

Publicat

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri că a fost montată prima grindă la podul peste râul Mureș, pe lotul 1 a Autostrăzii Sebeș – Turda, în zona localității Limba, comuna Ciugud.

Mutarea și amplasarea grinzilor pe pilonii podului se face cu ajutorul unui utilaj impresionant, denumit lansatorul de grinzi.

Acesta este unul dintre cele mai complexe utilaje folosite la construcţia de autostrăzi. Lansatorul de grinzi se compune dintr-un sistem de poduri rulante, care preiau, alternativ, uriaşele grinzi de peste 100 de tone.

Podul superior, care preia grinda se mişcă, în timp ce celălalt e blocat. Apoi rolurile se inversează, grinda e preluată de podul inferior, care se deplasează, timp în care cel superior rămâne fix.

Operaţiunea se repetă până când grinda ajunge la locul de pod unde trebuie montată.

Reamintim faptul că pe 16 februarie 2018 a fost emisă autorizaţia de construire a nodului rutier Sebeş, pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Aici se va face legătura dinspre Autostrada Deva- Sibiu şi DN1. Lucrările sunt estimate la valoarea de 75 de milioane lei şi ar trebui să dureze 18 luni.

Citeşte şi Autostrada Sebeş-Turda: Autorizaţie de construire pentru nodul rutier Sebeş. Termen de execuţie, 18 luni

Vezi și FOTO: AUTOSTRADA Sebeş-Turda. Ce se mai face pe lotul 4, pentru care este amânată recepţia. Vezi şi lotul 1

Foto: Facebook (CNAIR)

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Lucrări de izolare termică la M-uri şi alte 11 imobile din Alba Iulia. 40 milioane lei prin POR

Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte lucrări de reabilitare termică a 13 blocuri din cartierele Cetate, Ampoi II, Ampoi I şi Lumea Nouă, investiţie de 40,4 milioane lei (aproximativ 8,8 milioane euro), prin proiect POR 2014-2020. Din această sumă, dacă proiectul va fi aprobat şi contractul de finanţare semnat, primăria va acoperi 15%, iar asociaţiile de proprietari beneficiare, 25%. În urma lucrărilor, consumul de energie în apartamente ar urma să scadă cu 40%.

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia de luni, 26 februarie, este pe ordinea de zi proiectul de aprobare a documentaţiei tehnico-economice, faza DALI şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului “Creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din municipiul Alba Iulia”, pentru lotul 1 (blocurile M1-M6B, M7A-M12, 35, 62, CH1 – bulevardele 1 Decembrie 1918, Transilvaniei), lotul 2 (blocurile 14A, 13B, CF11, MV1-MV7, MV2-MV12 – bulevardele 1 Decembrie 1918, Transilvaniei, strada Cloşca) lotul 3 (D3-D4, D2-D3, 8 – străzile Ampoiului, Gheorghe Şincai, Livezii).

Potrivit proiectului, după finalizarea lucrărilor, se estimează scăderea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră (echivalent CO2), cu 10-40% şi reducerea consumului specific de energie cu 40%.

Acum proiectul este în faza de precontractare în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 2, Prioritatea de investiţii 3.1 – Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi utilizării energiei din resurse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădiri publice şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea A – Clădiri rezidenţiale.

Ratele de cofinanţare aplicate sunt 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat. Diferenţa de 40% va fi suportată de primărie (15%) şi asociaţiile de proprietari (25%). Taxa de reabilitare termică va fi plătită de proprietari în rate pe 5 ani.

Citeşte şi Ce obligaţii au proprietarii de apartamente la bloc. Amenzi până la 3000 de lei pentru cei care nu le respectă

Proiectul a mai fost aprobat în Consiliul Local Alba Iulia în 2016, dar s-au modificat condiţiile de finanţare la lansarea Apelului 2 în cadrul POR, activităţile specifice şi indicatorii şi s-a impus o descriere a lucrărilor de intervenţie, pentru fiecare bloc în parte, se explică în documentaţia proiectului.

Valorile investiţiilor, pe loturi:

Lotul 1:

Bloc M1-M6B (Bd. Decembrie 1918 nr. 21-31, Transilvaniei 1): 7.324.308,04 lei (1.601.151,63 euro)

Bloc M7A-M12 (Bd. Decembrie 1918 nr. 33-43, Transilvaniei 2): 7.389.300,90 lei (1.615.359,57 euro)

Bloc 35 (Bd. Transilvaniei 16): 1.690.758,42 lei (369.613,15 euro)

Bloc 62 (Bd. Transilvaniei 20): 1.523.932,07 lei (333.143,60 euro)

Bloc CH1 (Cloşca 2A): 960.676,85 lei (210.011,56 euro)

Lot 2:

Bloc 14A (Bd. Transilvaniei 23 A): 1.901.877,67 lei (415.765,50 euro)

Bloc 13B (Bd. Transilvaniei 23C): 1.853.907,58 lei (405.278,86 euro)

Bloc CF11 (str. Cloşca 12): 1.907.121,71 lei (416.911,89 euro)

Bloc MV1-MV7 (Bd. Revoluţiei 1989, nr. 79-85): 3.701.275,19 lei (809.128,01 euro)

Bloc MV2-MC12 (Bd. Revoluţiei 1989, nr. 26-32, Calea Moţilor nr. 91-93): 5.497.932,29 lei (1.201.891,44 euro)

Lot 3:

Bloc D3-D4 (str. Ampoiului 5-7): 1.759.367,39 lei (384.611,61 euro)

Bloc D2-D3 (str. Gheorghe Şincai nr. 13-24): 1.952.381,61 lei (426.806,05 euro)

Bloc 8 (str. Livezii 49): 2.950.866 lei (645.082,64 euro).

Lucrări pe loturi:

Pentru lotul 1 (bloc M1-M6B, zona străzilor 1 Decembrie 1918 nr. 21-31, Transilvaniei 1), valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 7.324.308,04 lei, din care construcţii-montaj 5.596.887,74 lei, iar durata de realizare este 6 luni.

Suprafaţa construită desfăşurată este de 27.552 mp, cea utilă totală, de 17.921,31 mp, volumul încălzit fiind de 49.936,28 mc. Sunt 273 de apartamente, din care 75 cu o cameră, 105 cu 2 camere, 47 cu 3 camere şi 46 cu 4 camere.

Blocul M1-M6B a fost construit şi dat în folosinţă în perioada 1984-1988, fiind alcătuit din 8 tronsoane împărţite pe scări (M1 – 8 etaje, M2 – 7 etaje, M3 – 8 etaje, M4 – 9 etaje, M5  9 etaje, M6 – 10 etaje, M6A – 8 etaje, M6B – 7 etaje). La parter şi parţial la mezanin, sunt spaţii comerciale, terasa nefiind circulabilă şi învelitoare fiind din membrană bituminoasă.

Potrivit cerinţelor Programului Operaţional Regional 2014-2020, lucrările propuse includ reabilitarea termică a anvelopei:

– izolare termică a faţadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei din lemn/metal exterioare la camerele de locuit şi balcoane, inclusiv cele destinate acceselor în bloc cu tâmplărie performantă energetic;

– izolarea termică a faţadei – partea opacă, adică pereţii exteriori şi zona perimetrală ferestrelor, cu polistiren expandat, ignifugat, respectiv bordarea cu fâşii orizontale continue de vată minerală bazaltică (10 cm) a planşeelor, pentru evitarea propagării incendiilor pe verticală

– izolarea peretelui casei scării – peretele din cărămidă de sticlă este propus pentru desfiinţare, urmând să fie închis parţial cu un parapete de metal şi tâmplărie PVC, cu fante de circulaţie controlată a aerului;

– se termoizolează şi planşeul peste ultimul nivel, cu plăci de polistiren expandat ignifugat de 15 cm grosime, plus hidrolizolare cu folie multistrat din material bituminos).

De asemenea, se va termoizola planşeul peste parter şi pereţii dintre windfang şi apartamente cu termosistem cu polistiren expandat ignifugat de 8 cm şi vopsitorie lavabilă, se va înlocui tabla zincată de pe acoperiş, se vor prelungi gurile de scurgere a apelor pluviale de pe acoperiş, se vor monta glafuri interioare din PVC şi exterioare din aluminiu vopsit electrostatic.

Finisajul faţadelor va fi cu tencuială decorativă de exterior.

Vor fi necesare şi lucrări de demontare şi remontare a instalaţiilor de gaze naturale (conducte, contoare etc), a diverselor instalaţii de transmisie, aer condiţionat, antene dispuse pe faţade, interfoane, cabluri sau corpuri de iluminat interioare, pe zonele vizate de lucrări. Se va demonta (remonta) / verifica platbanda depe acoperiş pentru instalaţia paratrăsnet. De asemenea, va fi făcută reabilitarea tehnică şi/sau estetică a lifturilor.

Tot în lot 1 intră blocurile M7A-M12 (bulevardele 1 Decembrie 1918 nr. 33-43 şi Transilvaniei 2), pentru care investiţia în reabilitare termică este de 7.389.300,90 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcţii-montaj 5.460.939,40 lei, pe 6 luni.

Aici sunt 246 de apartamente (59 cu o cameră, 66 cu 2 camere, 72 cu 3 camere şi 49 cu 4 camere), suprafaţa totală construită fiind de 28.531 mp, cea utilă totală de 18.743,25 mp, respectiv volum încălzit 52.055,61 mc.

Acest bloc a fost construit şi dat în folosinţă între anii 1985-1988, este împărţit tot pe scări (M7A – 8 etaje, M7B – 7 etaje, M7 – 10 etaje, M8 – 7 etaje, M8 – 7 etaje, M10 – 7 etaje, M11 – 10 etaje, M12 – 8 etaje), la parter şi parţial mezanin fiind tot spaţii comerciale. Vor fi executate aceleaşi lucrări ca la celălalt segment al blocurilor M din Cetate.

În lotul 1 mai sunt incluse două blocuri de pe Bulevardul Transilvaniei (35 şi 62) şi unul de pe strada Cloşca – CH1 (nr. 2A).

Pentru lucrările la Blocul 35 (Bd. Transilvaniei nr. 16), investiţia este de 1.690.758,42 lei, din care construcţii-montaj 1.123.974,87 lei, durata de realizare fiind estimată la 6 luni. Construit în 1974, blocuri are 10 etaje şi spaţii comerciale la parter, 62 de apartamente (câte 6 pe nivel şi 2 la parter). Sunt 21 de apartamente de o cameră şi 41 cu 2 camere, suprafaţa utilă totală fiind de 2.808,30 mp, cea construită de 3.806 mp şi volum încîlzit de 7.582,41 mc.

Se va utiliza, pentru izolare exterioară, tot polistiren expandat ignifugat (10 cm), tencuială decorativă, se va înlocui tâmplăria şi se vor pune fâşii cu vată minerală bazaltică pe pereţii exteriori.

Datele sunt similare şi pentru Blocul 62 (Bd. Transilvaniei nr. 20), construit în 1978, cu investiţie de 1.523.932,07 lei (din care 1.033.699,64 lei construcţii-montaj). Are acelaşi nr de apartamente, 62 şi etaje (10).

Blocul CH 1 (strada Cloşca 2A) presupune o investiţie de 960.676,85 lei (210.011,56 euro), din care 55.736 lei construcţii-montaj. Are 24 de apartamente, câte patru pe fiecare nivel (6 cu o cameră, 6 cu două camere, 12 cu trei camere) şi a fost construit în 1984. Are şase etaje, cu spaţii comerciale la parter.

Blocul 14A (Bd. Transilvaniei 23 A) din lotul 2 presupune o investiţie de 1.901.877,67 lei (415.765,50 euro), din care 1.125.426 lei construcţii-montaj. Are suprafaţă de 3.641 mp, din care utilă 2.808 mp, volum încălzit 7.582 mc şi 66 apartamente (22 cu o cameră, 44 cu două camere). A fost construit în 1975 şi are 10 etaje, apartamentele fiind câte şase pe nivel. Ulterior, apartamentele de la parter au fost transformate în spaţii comerciale.

La Bloc 13B (Bd. Transilvaniei 23C) din acelaşi lot, investiţia este estimată la valoarea de 1.853.907,58 lei (405.278,86 euro), din care 1.107.436 lei construcţii-montaj. Are 3.641 mp suprafaţă construită, 2.808 suprafaţă utilă şi tot 7.582 mc volum încălzit. A fost construit în 1975, având 66 de apartamente, câte 6 pe nivel, cu 10 etaje şi spaţii comerciale la parter.

Bloc CF11 (str. Cloşca 12): investiţie de 1.907.121,71 lei (416.911,89 euro), din care 1.098.872 lei construcţii-montaj. Construit în 1980, are 62 de apartamente (21 cu o cameră, 39 cu 2 camere, 2 cu trei camere), 10 etaje, suprafaţă totală de 4.158 mp (utilă 2.468 mp), volum încălzit 6.418 mc, spaţii comerciale la parter. Lucrările vor fi similare cu cele amintite mai sus.

Bloc MV1-MV7 (Bd. Revoluţiei 1989, nr. 79-85): 3.701.275,19 lei (809.128,01 euro), din care 2.096.929 lei construcţii-montaj. Suprafaţă construită 8.481 mp, din care utilă 6.734 mp, volum încălzit 18.808 mc. Are 89 de apartamente (24 cu o cameră, 20 cu 2 camere, 21 cu 3 camere, 24 cu 4 camere), fiind construit în 1987. Este format din 4 tronsoane (MV1 – 4 etaje şi pod, MV3 – 5 etaje şi pod, respectiv 6 etaje şi pod, MV5 – 7 etaje, mezanin şi pod, MV7 – patru etaje şi pod, respective 5 etaje şi pod). Are spaţii comerciale la parter şi mezanin.

Bloc MV2-MC12 (Bd. Revoluţiei 1989, nr. 26-32, Calea Moţilor nr. 91-93): 5.497.932,29 lei (1.201.891,44 euro), din care 3.109.812 construcţii-montaj. Suprafaţă totală 12.671 mp, din care utilă 9.244 mp, volum încălzit 25.953 mc, 114 apartamente (24 cu o cameră, 26 cu 2 camere, 33 cu 3 camere, 29 cu 4 camere, unul cu cinci camere). Construit şi dat în folosinţă între anii 1984-1988. Are 6 scări (MV2, MV4, MV6, MV8, MV10, MV12). O parte din parter este cu destinaţie spaţii comerciale, la fel mezaninul de la scara MV6.

În lotul 3, pentru Blocul D3-D4 (str. Ampoiului 5-7), investiţia este de 1.759.367,39 lei (384.611,61 euro), din care construcţii-montaj 988.424 lei. Suprafaţă totală 2.760 mp, din care utilă 1885 mp, volum încălzit 4.902 mc. A fost construit în 1984, alcătuit din 2 tronsoane cu patru etaje, are 31 de apartamente (unul cu o cameră, patru du 2 camere, 16 cu 3 camere, 10 cu 4 camere).

Bloc D2-D3 (str. Gheorghe Şincai nr. 13-24): 1.952.381,61 lei (426.806,05 euro) investiţie, din care 1.049.019 lei construcţii-montaj. Suprafaţă construită 2.984 mp, utilă totală 2.527 mp, volum încălzit 6.571 mc. Construit în 1981, are trei tronsoane cu patru etaje, la parter spaţii comerciale şi la etaje 56 apartamente (12 cu o cameră, 40 cu 2 camere, 4 cu 3 camere)

Bloc 8 (str. Livezii 49): 2.950.866 lei (645.082,64 euro) investiţie, din care 1.709.990 lei construcţii-montaj. Suprafaţă construită 5.215 mp, utilă 4.518 mp, volum încălzit 11.740 mc. Construit în 1978, are 64 de apartamente (52 cu 2 camere, 3 cu 12 camere), patru etaje.

Lucrările la imobilele de mai sus, pentru izolare termică, vor cuprinde operaţiuni similare cu cele de la blocurile M, iar durata de realizare este estimată la 6 luni.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Armata face noi RECRUTĂRI: 45 de posturi de ofiţeri şi subofiţeri, pentru civili. Înscrieri până în 29 martie

Publicat

Au fost suplimentate cifrele de şcolarizare pentru formarea ofiţerilor şi subofiţerilor în activitate, pe filiera indirectă, în anul de învăţământ 2017-2018, transmite Centrul Militar Judeţean Alba.

La nivelul Ministerului Apărării Naţionale, pe ţară, sunt disponibile 45 de locuri pentru civili absolvenţi de studii universitare, respectiv postliceale, care vor să devină ofiţeri sau subofiţeri în Armata Română. Dacă îndeplinesc condiţiile necesare şi trec de selecţie, vor face un curs de specializare şi vor deveni angajaţi în sistemul militar.

Locuri disponibile:

– ofiţeri, arma justiţie militară – 15 locuri;

– ofiţeri, arma intendenţă – 15 locuri;

– subofiţeri, arma construcţii – 15 locuri.

Candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

– să aibă vârsta de cel mult 40 de ani împliniţi în anul desfăşurării concursului de admitere la cursul de formare;

– să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ universitar acreditate, cu diplomă de licenţă (pentru ofiţeri), respectiv absolvenţi ai studiilor postliceale (pentru subofiţeri), cu profil corespunzător armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare pentru care se organizează cursul de formare, conform reglementărilor în vigoare.

Termenul limită de întocmire a dosarelor de candidat (inclusiv efectuarea vizitei medicale) este 29 martie 2018.

Pentru relaţii suplimentare şi întocmirea dosarelor de candidat cei interesaţi sunt rugaţi să se adreseze Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Alba, cu sediul în Alba Iulia, str. Regina Maria, nr. 6, telefon/fax: 0258812291.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cea mai veche biserică bizantină din România rămâne ÎNGROPATĂ la Alba Iulia. Autoritățile nu au nici un plan

Publicat

Au trecut aproape șapte ani de când au fost descoperite la Alba Iulia ruinele celei mai vechi biserici din România. Peste 1.000 de ani au ruinele și probabil tot atâția vor trebui să treacă pentru găsirea unei soluţii de punere în valoare a acestui monument. „Nu găsim resurse”„ nu este terenul nostru”, „am vrea, dar cu ce”… Toate răspunsurile venite din partea factorilor de decizie în acest context, adică Primăria Alba Iulia și Arhiepiscopia Romano-Catolică, încep cu un „NU”.

Săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina, lucrări efectuate în aprilie 2011, au scos la suprafață  una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani, cea mai veche biserică din Transilvania, de tradiţie bizantină. Cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicată în jurul anului 950.

Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV, cea mai veche datând de la sfârşitul secolului XI, obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

În unele cărţi vechi de istorie a religiei din ţara noastră, acest moment istoric a fost prezentat astfel: „În veacul al X-lea era aici (la Alba Iulia) Biserica Răsăriteană organizată, căci altfel n-ar fi fost de lipsă ca principele Iuliu să-l ducă pe monahul Ierotei spre a fi hirotonit întru episcop al acestor părţi de însuşi Patriarhul Constantinopolului – Theophilact.”

Toate aceste aspecte ar fi trebuit să fie suficiente astfel încât cineva să „dea din coate”, să se zbată pentru a pune în valoare vestigiile. Ce s-a întâmplat în schimb? S-a pus pământ și s-a îngropat la loc sit-ul din fața Catedralei Romano Catolice „Sfântul Mihail”, acum locul de desfășure a Festivalului Roman Apulum, teren care se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în Cetate în ultimul secol.

Subiectul a fost „dezgropat” în urmă cu doi ani, însă doar la nivel de discuţii, pentru că biserica a rămas și va rămâne sub pământ, se pare că așa se conservă mai bine, potrivit istoricilor.

Situaţia este aceeaşi ca în urmă cu doi, trei, șapte ani.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice spun că ei nu au fonduri pentru o astfel de investiție și că în urmă cu aproximativ doi ani au avut o discuție cu primarul Mircea Hava, care și-ar fi manifestat interesul pentru a pune în valoare biserica.

De cealaltă parte, întrebat dacă există un proiect sau măcar o dorință în această direcție, primarul Mircea Hava spune: „Cine nu și-ar dori, dar cu ce?”.

Deocamdată, Primăria Alba Iulia nu a identificat o formă de finanțare pentru acest obiectiv, spun reprezentanții administrației locale.

Lipsa unei surse de finanțare și situația juridică a terenului sunt motivele invocate, și acum și în anii trecuți, pentru faptul că biserica creștină cea mai veche din Transilvania (unii spun că din România) stă îngropată sub un petec de iarbă, fără ca mare parte dintre cei care ajung în Cetatea Alba Carolina sau care locuiesc în Alba Iulia să știe de existența ei.

sursa foto: adevărul.ro

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată cele mai ”grele” mașini din Alba Iulia, parcate lângă Poliția Locală, în fața sediului PNL

Publicat

Ole, ole, în față la penele, utilajul unde e? La numai câțiva metri de sediul Poliției Locale din Alba Iulia, pe Strada Basarabiei, odihnesc într-o rână, uneori cu o jumătate dintre roți pe trotuar, câteva mașini invizibile. Utilajul de ridicare a mașinilor, care trece zilnic prin zonă, nu le observă, după cum nu le observă nici polițiștii locali, nemiloși în alte cazuri similare, unde linia continuă își face de cap prin mijlocul străzii. 

Altminteri scrofuloși la datorie cu cetățenii, care plătesc aproape 1000 de lei ca să își recupereze mașina (amendă de 580 de lei plus 450 de lei la ”garaj”), polițiștii locali își descoperă dintr-o dată latura sensibilă, sufletul de mamă, când vine vorba despre chestiile grele, cum sunt și mașinile liberalilor. Pentru că, am uitat să precizăm, mașinile care dorm cu farurile stinse, o fac zilnic în fața sediului PNL.

Strada e cu sens unic, dar, ne asigură reprezentanții primăriei, asta nu contează! ”Dacă au o singură roată pe carosabil, se ridică!” ne-au precizat ei.

De data asta, mașinile grele și uneltele de deplasare ale boșilor liberali, sunt cu TOATE roțile pe drum, doar că poliția locală e plecată la vânătoare de mașini mai fraiere, cu numere roșii sau din alte județe (apropo: cei din alte județe să vină pregătiți cu cashul la ei, în caz că trebuie să își recupereze mașina luată din zona Curții de Apel, unde nu sunt avertismente legate de ridicare).

Cam până aici ține Forța și Intransigența Poliției Locale, ca să nu mai vorbim de teoria liberalismului egalitarist al lui John Rawls, cu care băieții de la parcări sunt familiarizați în teorie, dar depășiți în practică.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate