Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Povestea panourilor publicitare din Alba Iulia. Când te pui cu finul lui Hava, te pui cu toată caracatița partidului


Publicat

incoronarii-editNe-a trebuit ceva vreme să ne dăm seama că până și piața locală de publicitate stradală reprezintă interes pentru clientela politică a primarului Hava și că nu le-a mai ajuns banii scoși din renovarea Cetății, sensurile giratorii, centrale termice instalate la școli, asfaltări sau parapeți puși anapoda, doar de dragul milioanelor de euro plătite din bani publici. S-au orientat și spre panotajul publicitar. Miza este una destul de bănoasă, iar banii rezultați din reclama direcționată de la clienții mari sau mici din Alba Iulia se duc direct în pușculița clientelei de partid. Din păcate, niciun leu din aceste tranzacții nu intră în bugetul local.

Complicitatea autorităților cu acest tip de furt din bugetul orașului s-a văzut din reacția sau mai bine spus lipsa de reacţie a primăriei față de firmele care au amplasat astfel de construcții ilegale pe teritoriul municipiului. Reacție extrem de ciudată, în condițiile în care una dintre agențiile locale care deține panouri publicitare legal în Alba Iulia a plătit anul trecut la bugetul local taxe si impozite în jur de 70 de mii de lei, în timp ce ”pirații” protejați politic, care dețin împreună un număr de panouri aproape dublu, nu au plătit niciun leu. Ba din contră, au fost și protejați de „răutățile” concurenței care cerea intrarea în legalitate sau demolarea construcțiilor parazitare. Iar reclamanţii au fost așteptați la cotitură, când a venit momentul prelungirii contractului.

În noiembrie 2011, firma Independent SRL, o mică firmă locală de publicitate din Alba Iulia, deţinătoarea mai multor panouri publicitare amplasate pe domeniul public al municipiului şi editorul ziarului Alba24, începea o serie de acţiuni împotriva unor panouri similare, amplasate ilegal, fără autorizaţie.

O primă adresă oficială, însoţită de fotografii cu peste 30 de locaţii identificate ca prezumtiv ilegale, au fost înaintate către Primăria Alba Iulia, cu rugămintea verificării respectivelor panouri care, în cazul în care erau amplasate ilegal, constituiau o concurenţă neloială.

Asta pentru că Independent SRL avea toate panourile amplasate legal, cu toate avizele şi autorizaţiile necesare, plătea cea mai mare chirie către primărie.

În plus, a avut obligația să doneze municipalităţii un ceas stradal în valoare de 2.000 de euro care a și fost amplasat la intersecția Bulevardului Transivaniei cu Revoluției. Ceasul a rezistat în locația respectivă doi ani, după care, prin grija Primăriei, a fost demontat şi a dispărut.

O altă obligație a firmei, pe care nu o avea niciun alt operator de publicitate din oraș, era să pună gratuit (şi nu cu 500 de euro per panou pe lună, aşa cum afirma ieri pe Facebook un consilier local) la dispoziţia autorităţilor locale toate locaţiile disponibile pentru promovarea evenimentelor organizate în oraş, scutind astfel primăria de cheltuieli de mii de euro.

Pe scurt, Independent SRL „beneficia” de cel mai dezavantajos contract dintre toţi operatorii de panouri publicitare din Alba Iulia, plătind o chirie de 4.800 de euro pe metru pătrat, în cei zece ani de contract şi un total de peste 120.000 de euro chirie şi taxă locală de publicitate pentru cei circa 30 de metri pătraţi de teren de pe domeniul public.

Cel mai mare preț de vânzare a unui teren ultracentral din Alba Iulia a fost de 280 euro/ mp, iar, dacă analizam prin comparaţie alte contracte de asociere încheiate de primărie, descoperim sume de genul 800 de euro/lună pentru jumatate din Cetate către Grup Corint sau 400 de euro/lună pentru toată baza de agrement Winner`s Club, întinsa pe 12.000 de metri pătraţi.-Lista și PREȚURILE.

Nu vom analiza în acest material și combinațiile politico-imobiliare are tranzacțiilor prezentate ca exemplu de ”bune practici” în folosul comunității.

Dacă încerci să sapi o groapă în Alba Iulia, imediat te trezești cu o armată de funcționari din Primărie care te întreabă de autorizații. Nici nu apuci să pui mâna bine pe lopată, că poliția locală te și amendează. Rechinii publicitari care și-au plantat panourile în Alba Iulia, aproape simultan cu deschiderea unor noi centre comerciale în localitate, au săpat cu excavatoare, turnat betoane și au montat structuri metalice serioase, fără a fi întrebați de sănătate sau de autorizații. Fără protecție „de sus”, în Alba Iulia nu se poate face așa ceva.

Astfel, demersul firmei Independent SRL, prin care solicita demolarea panourilor ilegale, deși era pe deplin justificat, nu a fost primit cu bucurie de cei care conduc Primăria Alba Iulia. Cel mai deranjat a fost viceprimarul Paul Voicu – omul prin semnătura căruia se rezolvă problemele delicate ale administrației Hava. Acelaşi Paul Voicu era şi omul care negocia în campaniile electorale închirierea panourilor pentru şeful său Hava.

Revenind la răspunsul primariei la sesizarea transmisă, acesta a fost o simplă „pasa” către Poliţia locala – instituţie subordonată chiar municipalităţii!

În ianuarie 2012, printr-o adresă către Poliţia locală, Independent SRL îi solicita să comunice măsurile întreprinse împotriva celor care făceau publicitate ilegala în Alba Iulia şi implicit evaziune fiscală, neachitând taxa locală de publicitate.

Zeci de panouri publicitare amplasate ilegal în Alba Iulia. Primăria tolerează ”rechinii ” care nu plătesc niciun leu la bugetul local

Răspunsul Poliţiei locale a venit cam ”în doi peri”. Se preciza că „în măsura în care bugetul şi condiţiile climaterice le va permite” vor lua măsurile care se impun. De la data respectivă au trecut patru ani, în care cele 40 de panouri ilegale din Alba Iulia au continuat să existe, să producă bani şi să nu plătească taxe la bugetul local. Patru ani (!) se pare că a plouat continuu în Alba Iulia, pentru că nu s-a întâmplat nimic, nu s-a demontat niciun panou ilegal. Aşa s-a revenit cu o nouă adresă pe aceeaşi temă, la Poliția locală.

În loc de răspunsul oficial, stupoare…. sună telefonul.

Mocan Finul lui Hava protejatul lui BlagaUn telefon primit de la un domn politician pe atunci lipit de Hava ca timbrul de scrisoare, iar acum primar de municipiu „cu şomaj zero”, cu rugamintea să primim la birou „o cunoştinţă de-a unui prieten comun” la o discuţie. Curioşi din fire, acceptăm musafirul care se înfiinţează în 3 minute şi se introduce simplu: „Sunt Călin Florin Mocan de la Active Media Oradea, finul lui Mircea Hava şi am venit să ne cunoaştem şi să ne împrietenim”. Personajul respectiv, despre care am aflat ulterior că ar fi ceva consilier judeţean (PDL) în Oradea şi comisar al Gărzii Naţionale de Mediu (protejat de-al lui Blaga) ne-a spus că are şi el „câteva” panouri puse „probabil fără autorizaţie” printre cele reclamate de noi. Şi înţelegem atunci imediat motivul cererii de prietenie. O refuzăm elegant, spunându-i că legea trebuie să fie la fel pentru toţi, indiferent dacă au sau nu pile mai mult sau mai puțin politice. Aşa că „finu” face cale întoarsă în superbul Audi A6 argintiu cu numere de BH cu care venise de pe Calea Moţilor nr. 5A, fără să se bucure de înţelegerea şi prietenia noastră.

Respectivul episod nu i-a prea plăcut primarului Hava, care s-o fi simţit umilit de refuzul nostru lipsit de diplomaţie. Dar la fel de bine se știe că…

Hava nu uită şi nu iartă…

mircea havaRăzbunarea primarului vine abia în 2016, anul în care contractul Primăriei cu Independent SRL expira dupa 10 ani în care îşi îndeplinise exemplar toate obligaţiile, plătind la bugetul local multe sute de mii de lei noi sub formă de taxe, chirii şi energie.

La cererea de prelungire a contractului, aparatul de specialitate al primăriei îşi dă avizul favorabil, recomandând prelungirea. Totul părea să decurgă normal, la fel cum în luna ianuarie a anului anterior se reînnoiseră alte două contracte ale unor firme de outdoor din Bucureşti, fără licitaţie, prin renegocierea chiriei care a ajuns la maximum 50 de euro pe lună pe locaţie pentru aceste firme.

Dar, surpriză. La cererea primarului Hava, se retrage de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu solicitarea Independent de prelungire a contractului, pe motiv că s-a schimbat Codul Civil în anul 2013 şi nu mai permite astfel de contracte. Asta în condiţiile în care, aşa cum spuneam, funcţionarii din aparatul de specialitate, din care fac parte și juriști, recomandau negru pe alb prelungirea contractului și precizau legalitatea acestei măsuri.

Au urmat o serie de adrese între Independent şi Primărie, prin care demonstram cu exemple similare că primării din România prelungiseră astfel de contracte după noul Cod Civil (printre altele, şi actualul preşedinte Iohannis prelungise un astfel de contract, când era primar la Sibiu). La solicitaterea unei opinii din partea unui jurist din cadrul serviciului Contencios Administrativ din Prefectura Alba, s-a confirmat faptul că, dacă primăria vrea, poate prelungi contractul pentru că exista calea legală.

Cu toate acestea, răspunsurile Primăriei sunt însă invariabil: „nu se poate, nu avem cadru legal” . Asta până când, printr-un ultim răspuns oficial (Adresa cu nr 63.795/2016 din 28.06.2016), se tranșează situația într-o manieră absolut incredibilă: „Termenul contractului nr 9.341/2006 nu mai poate fi prelungit având în vedere faptul că, de la data expirării acestuia (10.05.2016), a trecut prea mult timp (aproximativ 2 luni), iar singura posibilitate de prelungire a termenului contractului ar fi fost prin discutarea proiectului de hotărâre redactat de aparatul de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia în şedinţa Consiliului Local din luna mai a anului 2016, în această situaţie eventuala aprobare a prelungirii termenului contractului fiind făcută în cadrul termenului de valabilitate al acestuia”.

Astfel se ignorau total cele câteva adrese depuse de noi în susţinerea reînnoirii cât încă se mai putea realiza prelungirea. Ca în bancul celui care, avea sau nu avea bască, încasa bătaie în orice situaţie.

Deşi în mod legal nu se poate reproşa nimic instituţiei, pentru că nu poate fi obligată să rămână într-un contract de asociere dacă nu doreşte, este cel puţin discutabil modul în care Hava „execută” o companie locală pentru îndrăzneala de a reclama nişte ilegalităţi flagrante şi repetate comise de apropiaţi ai domniei sale, cu sau fără ştiinţa lui.

Finalul poveștii a fost grăbit de viceprimarul Paul Voicu, care, nervos, în urma unui articol din Alba24 referitor la modul dezastruos în care Primăria a acționat în vederea deszăpezirii orașului, a făcut presiuni asupra personalului din aparatul de specialitate pentru a urgenta scoaterea la licitație a panourilor.

Așa că, soarta panourilor s-a decis în 6 februarie 2017, când primăria Alba Iulia a organizat o licitaţie publică pe locaţiile deja ocupate de panourile firmei noastre. A ieşit o distracţie generală, în care firmele de outdoor din toată ţara nu conteneau să se mire de preţurile incredibile care s-au licitat din cauza unei doamne de la ziarul local Unirea, care părea gata să îşi vândă casa, doar să ia toate panourile din Alba.

Aşa spera Ziarul Unirea să-și omoare concurența care o încurcă și i-a pus pe avarie tirajul neauditat în ultimii ani. Oamenii din domeniu spuneau , în timpul licitaţiei, că la Alba Iulia, în publicitatea stradală, sunt cele mai mari preţuri din ţară la acest moment şi se îndoiesc de seriozitatea rezultatului acestei licitaţii care a dus la costuri nesustenabile economic.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Catalin

  miercuri, 08.02.2017 at 16:05

  Intrebati-l pe domnul Paul Voicu de stadionul Cetate, cum a fost facut… o sa vedeti si acolo ca suprafata de joc (care ar fi trebuit sa fie gazon) arata ca un teren de volei, insa pe nisip, iar gurile din jurul stadionului vorbesc mereu de faptul ca firma care s-a ocupat de renovarea gazonului (in plin sezon competitional!!!) e una de casa a domnului Paul Voicu! Succces!

 2. de pe Bucovinei 6

  miercuri, 08.02.2017 at 20:42

  Din pacate este cam adevarat. Aceste ilegalitati se intampla peste tot unde sunt primari longevivi si care in timp isi formeaza propria structura de interese din oameni apropiati.

 3. batman

  joi, 09.02.2017 at 00:12

  Halal, un bihorean conduce Alba-Iulia, sic!

 4. albanezul

  vineri, 10.02.2017 at 10:29

  Votati ca orbii si surzii inca 20 de ani tot pe ala cu mustata si claca lui,orasul isi merita soarta de r…t !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Judecătoria Aiud recomandă justițiabililor să evide deplasarea la instanță, după ce orașul a ajuns la o rată de infectare record

Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Judecătoria Aiud a transmis miercuri un comunicat prin care recomandă justițiabililor să evite deplasarea la instanță, pe cât posibil, și să utilizeze comunicarea la distanță. 

”Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a numărului cazurilor confirmate ca fiind infectate cu COVID 19 la nivelul comunităţii aiudene (cu o rată de infectare de peste 7 la mia de locuitori, cu mult peste media naţională sau judeţeană),

În condiţiile în care activitatea de judecată continuă în parametri normali,

În scopul prevenirii răspândirii virusului Covid 19 atât la nivelul publicului, cât şi la nivelul personalului instanţei,

Judecătoria Aiud recomandă justiţiabililor să evite, pe cât posibil, deplasarea fizică la sediul instanţei şi să utilizeze într-o cât mai mare măsură comunicarea la distanţă.

Reamintim faptul că depunerea actelor adresate instanţei (acţiuni sau înscrisuri) se poate face prin următoarele mijloace:

a) prin fax la numerele: 0358.408498 sau 0258860677;

b) prin e – mail la adresa: judecatoria.aiud@just.ro;

c) prin poştă.

Recomandăm publicului consultarea dosarelor în format electronic, prin accesarea aplicaţiei „Dosarul Electronic” (site-ul www.tribunalulalba.ro).

În cauzele aflate pe rolul instanţei, recomandăm ca publicul să solicite judecarea cauzei în lipsă şi prezentarea fizică a părţilor doar atunci când au notată pe citaţia primită menţiunea „prezenţă obligatorie”. Prezentarea martorilor citaţi în cauze pentru a fi audiaţi este obligatorie.

Asigurăm justiţiabilii de faptul că neprezentarea fizică la instanţă nu va afecta buna derulare a procesului, precum şi de faptul că judecătorii instanţei, alături de întreg personalul acesteia, îşi vor îndeplini în continuare atribuţiile cu diligenţă şi profesionalism în scopul de a asigura un act de justiţie de calitate” au transmis reprezentanții instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO VIDEO: ACCIDENT GRAV pe Autostrada A1 Orăștie-Sebeș, în zona Pianu: 13 răniți și un decedat. Traficul blocat total

Publicat

Un accident rutier grav s-a produs miercuri, pe Autostrada A1, între Sebeș și Orăștie, în zona localității Pianu. A fost activat planul roșu de intervenție. 

UDATE, ora 13.55:

Dintre cele 15 victime ale accidentului, 13 au fost transportate la spitalele din județele Alba și Hunedoara, iar o victimă la UPU Târgu Mureș, cu ajutorul unui elicopter SMURD. O persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și o altă persoană a decedat.

Începând cu ora 13:35 a fost reluat traficul pe autostrada A1 pe o bandă.

În accident a fost implicat doar un microbuz care transporta pe platformă o altă mașină.

ISU Alba și ISU Hunedoara au intervenit la fața locului cu forțe extinse.

UPDATE, ora 13.53: În accident a fost implicat doar un microbuz cu 15 persoane, care tracta o platformă pe care se afla un autoturism. Autovehiculul s-a răsturnat în șanț.

Potrivit ISU Alba, dintre cele 15 persoane aflate în microbuz, una a murit, iar alte 13 au fost transportate la spitale din Alba și Hunedoara, una dintre acestea cu elicopterul SMURD la UPU Târgu Mureș.

Potrivit aceleiași surse, începând cu ora 13.35 s-a reluat traficul pe A1, pe o bandă, în zona accidentului.

UPDATE: Este vorba despre 15 persoane aflate în microbuz, din care una încarcerată și una decedată, potrivit ISU Alba.

Forțe alocate: 5 autospeciale SMURD, o autospecială de Terapie Intensivă Mobilă, o autospecială de stingere incendii cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și două ambulanțe SAJ.

La fața locului de deplasează și un elicopter SMURD.

UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A1 Sibiu-Deva, pe sensul către Sibiu, în zona localității Pianu, județul Alba, un microbuz de transport persoane care transporta o platformă cu un autovehicul s-a răsturnat pe carosabil, pe banda de urgență.

Din primele date, 10 persoane ar fi rănite, dintre care una este în stare foarte gravă.

Banda de urgență este restricționată, circulându-se îngreunat în zona producerii evenimentului rutier. A fost aplicat planul roșu de intervenție, fiind solicitat elicopterul SMURD.

Potrivit ISU Alba, în accident sunt implicate 15 persoane aflate în microbuz dintre care una este încarcerată iar o altă persoană este decedată. Forțe alocate: 5 EPA + 1 TIM, 1 ASAS, 1 DESCARCERARE și 2 SAJ.

Autostrada A1 este închisă între km 300 și 320 pe sensul de mers Orăștie – Sebeș din accidentului de la km 320.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu ISU Hunedoara, intervin pentru acordare prim ajutor și descarcerare la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 320, sensul de mers Orăștie – Sebeș.

Din primele informații este vorba despre o autoutilitara și un microbuz cu 15 persoane, din care persoană încarcerată .

A fost pus în aplicare planul roșu de intervenție. La fața locului s-a deplasat și Prim Adjunctul Inspectorului Șef.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

Imagini : ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO: Ceremonia de învestire a primarului Gabriel Pleșa și a Consiliului Local Alba Iulia. Componența legislativului local

Publicat

Gabriel Pleșa este învestit în funcție, astăzi, alături de noul Consiliu Local. Ceremonia se desfășoară în curtea interioară a Rectoratului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

În ceea ce privește Consiliul Local, PNL are 9 mandate de consilieri, USR PLUS – 7, PSD – 4 și un singur independent – Paul Victor Florea.

Citește și: Cine este Gabriel Pleșa, noul primar din Alba Iulia. De la o trupă de umor și afaceri cu telefoane, la politică și administrație

Componența Consiliului Local Alba Iulia 2020-2024:

1 Voicu Paul – PNL

2 Ioan Fulea – PNL

3 Marius Filimon – PNL

4 Raul Sebastian Tudorașcu – PNL

5 Ioan Gabriel Lupea – PNL

6 Cornel Stelian Sandu – PNL

7 Marcela Vîlcan – PNL

8 Corina Rotar -PNL

9 Claudiu Vasile Marean – PNL

10 Teodor Holhoș – PLUS

11 Alexandru Dan Dumitru Nicolae – USR

12 Sergiu Nicolae Vârtei – PLUS

13 Emil Antoniu Popescu – USR

14 Petru Gabriel Medrea – USR

15 Ionuț Horșa – USR

16 Alin Stanciu – PSD

17 Bogdan Medrea – PSD

18 Narcisa Ioana Bărbuleț – PSD

19 Elisabeta Dana Nanu – PSD

20 Paven Ionela Gavrilă USR – PLUS înscrisă în lista supleanților

21 Paul Victor Florea – Independent

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC GCS: Incidența pe județe a cazurilor COVID. ALBA pe primul loc, înaintea Capitalei. Situația din 21 octombrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică a transmis miercuri situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată. Potrivit acestora, județul Alba se află pe primul loc cu incidență de 3.26 (anterior 3.06) și depășește Bucureștiul cu foarte puțin (3.25).

În funcție de acest indicator se iau deciziile cu privire la restricțiile impuse la nivel județean.

Vezi și TOP incidența COVID în județul ALBA, pe localități. Situația la 14 zile, actualizată de Direcția de Sănătate Publică

 

Cele mai mari rate de infectare sunt în:

Alba: 3.26

București: 3.25

Cluj: 2.8

Harghita: 2.78

Vâlcea: 2.49

Sălaj: 2.4

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate