Connect with us
Publicitate

Administrație

Zeci de panouri publicitare amplasate ilegal în Alba Iulia. Primăria tolerează ”rechinii ” care nu plătesc niciun leu la bugetul local

Publicat

Primăria Alba Iulia pierde anual zeci de mii de lei de pe urma tolerării pe domeniul public și privat a panourilor publicitare amplasate ilegal, fără autorizații de construcție. Peste 50 de panouri  amplasate în curțile unor proprietăți, pe terenurile de la intrarea sau ieșirea din Alba Iulia de agenții de publicitate din alte județe în special din Cluj și București, firme care nu plătesc niciun leu  taxă locală de publicitate parazitează bugetul local și piața locală de publicitate fără ca autoritățile să ia vreo măsură.

Companii de renume în România au ales să își facă publicitate pe astfel de panouri amplasate ilegal pentru că firmele-pirat vând spațiul de reclamă mai ieftin decat de firmele locale care dețin panouri autorizate. Din păcate niciun leu din aceste tranzacții nu intră în bugetul local.  Reacția autorităților este ciudată în condițiile în care una din agențiile locale  care deține panouri publicitare legal în Alba Iulia a plătit anul trecut la bugetul local taxe si impozite în jur de 70 mii lei, în timp ce ”pirații” care dețin împreună un număr de panouri aproape dublu nu au plătit niciun leu.

Pentru amplasarea unui panou publicitar pe domeniul public sau pe cel privat este necesară obținerea de avize de la Apa CTTA, rețele electrice, rețele telecomunicații, poliție rutieră, administrator de drum, rețele gaz, descărcare arheologică. Toate avizele se obtin cu un important consum de timp si bani.  Pentru panourile legale se plătesc în fiecare lună taxe de asociere sau de inchiriere, taxa locală de publicitate (3,6% din factură) și consum de energie electrică.

La solicitarea Alba24, privind prezența în evidențele primăriei a mai multor firme care dețin panouri publicitare în Alba Iulia (AAM Advertising Cluj-Napoca, Add Out Cluj-Napoca, Media Y, Amprenta Advertising Cluj-Napoca și Diego) Primăria Municipiului Alba Iulia a transmis o informare potrivit căreia în evidențele instituției figurează cu panouri publicitare doar două societați comerciale, SC Add Out SRL și Independent SRL. Tot aceste firmae sunt și singurele plătitoare de taxe la bugetul local. Celelalte firme care dețin de două ori mai multe panouri nu au plătit în ultimii trei ani niciun leu taxă de publicitate.

Faptul că unele societăți comerciale nu plătesc taxe către autoritățile locale si nu suporta costurile ridicate de autorizare, reprezintă o concurență neloială, afectând atât bugetul local cât și performanțele economice alte societăților care plătesc toate taxele la zi. Din acest considerent, în 2012,  SC Independent SRL a solicitat primăriei cercetarea situatiei si desființarea eventualelor structuri neautorizate. Prin adresa 88.380 din 2011, Primăria Municipiului Alba Iulia se angaja pentru „ a proceda în funcție de disponibilitățile bugetare la desființarea lucrărilor neautorizate aflate pe terenurile aparținând domeniului public administrat de Primăria Alba Iulia, beneficiarul construcției urmând a suporta cheltuielile aferente.

În adresa 12.184 din 17.02.2012, primăria preciza din nou că „pentru construcțiile amplasate pe terenurile aparținând domeniului public administrat de Primăria Alba Iulia se va proceda în urma hotărârii luate de către conducerea Primăriei la desfășurarea acțiunii de desființare a lucrărilor neautorizate la o dată care nu este stabilită încă. Acțiunea de desființare se realizează ținând cont de disponibilitățile bugetare ale primăriei, de condițiile climaterice și de specificul fiecărui caz în parte (valabilitatea contractului de închiriere, plata taxelor de afișaj și a chiriei, existența documentației tehnice depuse spre autorizare etc)”.

Totodată, SC Independent SRL a transmis și Poliției Locale solicitarea de a cerceta si solutiona problema panourilor publicitare neautorizate din Alba Iulia, însă de mai bine de doi ani, situația nu s-a schimbat în niciun fel. Poliția Locală din Alba Iulia a rămas fără reacție chiar și în momentul în care a fost sesizată că o firmă din Cluj amplasa fără forme legale un panou publicitar în centrul municipiului, la câteva sute de metri de sediul instituției.

Prin Hotărârea 308 din 31 octombrie 2013, Consiliul Local Alba Iulia aproba Regulamentul de organizare, autorizare și amplasare a mijloacelor de publicitate pe raza municipiului Alba Iulia: Anexa HCL 308/2013 hotărâre care nici până astazi nu și-a produs efectele.

NR: Fotografiile cu panouri amplasate ilegal sunt făcute în anul 2011. La o ”tură” de oraș se poate observa că până în anul 2014 nu s-a întâmplat nimic. Trei ani în care Primăria și  nu a încasat de pe urma acestora niciun leu, dar nici nu a făcut nimic pentru a curața orașul de ”rechinii” publicitari.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. florin

    miercuri, 02.04.2014 at 12:21

    Citez din articol’Pentru amplasarea unui panou publicitar pe domeniul public este necesară (…)”..din fotografii reiese ca sunt pe domeniu privat…asadar trebuie platita taxa la primarie sau impozit pe constructie?! ..

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 02.04.2014 at 14:10

      @florin, pentru orice tip de construcție, fie pe privat sau domeniu public ai nevoie de autorizatie de constructie. In cazul panourilor se plateste si taxa de publicitate lunar

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate