Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Profil de candidat: GROFUL APUSENILOR, Corneliu Olar lasă „Casa Albă” de la Horea pentru influența și imunitatea din Casa Poporului

avatar

Publicat


olarSupranumit Groful Apusenilor, Corneliu Olar
 este unul dintre cei mai influenți politicieni din zona Apusenilor. Cu o atitudine de adevărat stăpân al munților, pe Olar nu tocmai faptele bune l-au adus pe primele pagini ale ziarelor, ci aroganța, dusă la extrem în anumite situații, probleme cu defrișări și retrocedări ilegale care au fost asociate cu numele lui și evenimentele mondene din familie, organizate parcă special pentru a scoate în evidență grandomania și poziția socială pe care acesta o are în creierii munților și de care profită chiar dacă asta înseamnă de multe ori și sfidarea legii.

Prima mare aroganță, Olar o are adresată statului și cetățenilor pe care vrea să îi reprezinte. Politicianul nu și-a mai completat declarația de avere și de interese din 2012. Aceasta nu se regăsește nici pe site-ul Primăriei Horea și nici pe cel al Agenției Naționale de Integritate. Olar este primar al comunei din Horea și în același timp administrator al Ocolului Silvic Horea Apuseni SRL, un business forestier care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,84 milioane de lei.

După ce, în urmă cu patru ani, preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, i-a „tras scaunul de sub picioare” și l-a bătut la el acasă cu un scor zdrobitor, acum Olar candidează din nou pentru mandat de deputat. Șefii săi de partid l-au pus pe un loc eligibil și are toate șansele de a ajunge în Parlament. Aflat pe locul doi pe listele PNL-ului, primarul este dispus să coboare din „scaunul lemnarului” de Apuseni pentru un fotoliu la Camera Deputaților, capitonat cu imunitate și cu mult dorita influență. 

Poziția sa pe lista PNL-ului nu este o surpriză având în vedere că zona Munților Apuseni este fief PSD și liberalii au nevoie de un moț interesat direct să se zbată și să aducă voturi în campania care urmează, iar organizația condusă de Hava & Dumitrel este legată ombilical de șeful Wood Stock-ului din Horea și puterea drujbelor acestuia.

Cariera politică a lui Olar nu s-a conturat de fiecare dată așa cum și-a dorit, dar acesta nu a ezitat să profite la maxim de momentele în care s-a aflat la putere.

cornel olar3În cariera sa de primar, Olar a demonstrat că este un maestru al retrocedărilor. El se poare lăuda cu o realizare pe care puțini edili au reușit-o, fără să simtă la încheietura mâinilor fiorul rece al brățărilor: în calitate de primar la Horea a retrocedat terenuri care aparțineau de Primăria Arieșeni. Și nu orice terenuri, ci tocmai cele de la baza unei pârtii de schi din zonă.

„Terenurile din preajma pârtiei se află într-o zonă cu potențial turistic și sunt de peste 10 ori mai scumpe decât cele unde trebuia să se facă normal retrocedarea. Prejudiciul ar depăși un milion de euro. Implicat în mai multe scandaluri cu furturi de lemn din pădurile comunale – edilul din Horea fiind și președintele Ocolului silvic privat „Horea – Apuseni” RA care administrează câteva sute de hectare de pădure –, Corneliu Olar are toate șansele să fie cercetat penal și pentru o faptă extrem de gravă. Aceasta se referă la punere în posesie în mod abuziv a două persoane pe o suprafața de 7,26 ha de teren aflat chiar aproape de baza pârtiei Arieșeni. Și asta <inducând în eroare comisia județeană de fond funciar>”, declara la vremea respectivă, Arpad Ladanyi pe atunci subprefect al județului Alba.

Potrivit Legii 1/2000 si Legii 18/1991, cine se consideră îndreptățit la retrocedarea unei suprafețe de teren depune o cerere la comisia local[ de fond funciar din cadrul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia se află bunul de retrocedat. Comisia locală are menirea de a verifica aceste cereri, ulterior f[când propuneri, în cunoștință de cauza, comisiei județene de fond funciar, urmând ca aceasta din urmă să valideze propunerea”, scria în anul 2008 pe acest subiect site-ul coltuc.ro.

VEZI DOCUMENTELE  care arată cum Cornelul Olar a semnat documente prin care împărţea, în calitate de primar al comunei Horea, terenurile din comuna vecină, Gârda.

Afaceri sub semnul influenței politice, politică sub semnul puterii drujbelor

harta zonelor cu paduri defrisateÎn perioada în care Corneliu Olar era la cârma primăriei, comuna Horea a apărut într-un studiu realizat de Greenpeace, ca una din zonele cele mai defrișate în mod abuziv din România.

Potrivit rezultatelor studiului  Greenpeace, în România dispăreau atunci peste 3 hectare de pădure în fiecare oră. Greenpeace a lansat o hartă a suprafețelor despădurite din România, în perioada 2000-2011, solicitând, cu această ocazie, Ministrului Mediului și Pădurilor să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor. În documentul respectiv se pot vedea care sunt cele mai afectate zone de tăierile ilegale din județul Alba.

Din hartă rezultă că în județul Alba sunt două zone în care pădurile sunt defrișate în mod abuziv. Este vorba de nord-vestul județului în zona localităților Horea, Albac și Bistra și în zona de sud, Oașa-Șugag. Cele trei comune din zona de nord-vest a județului au, în total, peste 15.000 de hectare de păduri, iar, doar în comuna Șugag, suprafața pădurilor depășește 18.000 de hectare, potrivit informațiilor furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba.

VEZI:  HARTA DEFRIȘĂRILOR ILEGALE: Vezi care sunt zonele cu cei mai mulți arbori tăiați abuziv din pădurile județului Alba

Într-un reportaj realizat în 2014 de jurnaliștii de la „România te iubesc” despre marea defrișare din zona Munților Apuseni, scria că „ În vremea când pădurea se tăia aici, reprezentantul locului în parlament era Corneliu Olar. Corneliu Olar a înființat ocolul privat Horea care se ocupa de administrarea unei bune părți din pădurile Apusenilor.

Toate văile din zona au fost distruse de oamenii locului. Cu acordul și îngăduința silvicultorilor și a politicienilor. Olar apare într-o înregistrare pe când oamenii din zona au blocat accesul corpului de control în pădure. Iar deputatul n-a făcut nimic pentru a-i lăsa pe oamenii legii să-și facă treaba” spun cei la România Te Iubesc.

corneliu olarInvestigațiile celor de la România, te iubesc au scos în evidență dezastrul din zona administrată de ocolul înființat  de fostul deputat, o afacere profitabilă administrată de Corneliu Olar.

Potrivit datelor înregistrate de portalul Termene.ro,  Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL a fost înființat în 18 septembrie 2006 și are ca obiect de activitate silvicultura și alte activități forestiere. Cifra de afaceri în 2015 a fost de 1,84 milioane de lei și a avut un profit de 52.600 de mii.

Cea mai înfloritoare perioadă pentru afacerea cu lemne a fost în 2008-2010, chiar în perioada în care Olar era deputat, când în plină criză financiară a avut cifră de afaceri de 2,8 respectiv 2,6 milioane de lei.

SRL-ul are 48 de angajați și are înregistrate 7  dosare civile, litigii de munca și încă 4 în contencios administrativ și fiscal.

Sediul firmei se află în Gârda de Sus și mai are ca acționari Asociația Râul Mare, Asociația de Vânătoare Ursoaia și pe Dorel Felician Petrușe , fost consilier local în Arieșeni, personaj cercetat în „Dosarul pensiilor ilegale”.

În acest dosar în care sute de oameni, printre care și viceprimarul din Horea la acea vreme, și-au scos diplome false de școlarizare și cărți de muncă, Olar a scăpat neatins de justiție deși majoritatea aranjamentelor cu beneficiarii din Horea se purtau chiar la el în birou.

Olar afirma că nu a ştiut nimic despre toată această poveste penală, dar recunoaşte că şi procurorii s-au interesat de el. Ciudat este că la Horea, discuţiile despre cărţi de muncă şi diplome false s-au purtat ani de-a rândul şi în fata „Biroului Oval” al „Casei Albe” cum este amenajată şi numită oficial primăria, în varianta modernizată de Corneliu Olar.

VEZI: „România, te iubesc”: Vezi ce spun reporterii PRO TV într-un reportaj despre mafia dosarelor de pensii falsificate la CJP Alba

primaria horea, casa alba din horeaRenovarea primăriei după modelul „Casei Albe” de la Washington este tot o dovadă a aroganței lui Olar care și-a dorit să aibă un „Birou Oval” ca al președintelui Statelor Unite ale Americii.  10 miliarde de lei a costat primăria care are 14 birouri și a fost ridicată prin munca și din donațiile localnicilor. Aici a fost amplasată și o sculptură cu Monica Lewinsky şi Bill Clinton.

În primul său mandat de deputat,  aroganța lui Olar a atins cele mai înalte culmi. Unul din momentele în care i-a tratat pe cei din jurul său cu o atitudine batjocoritoare a fost în 2010 când  s-a prezentat, cu întârziere, la întâlnirea cu ministrul Administraţiei şi Internelor, ce a avut loc la Traseul celor Trei Fortificaţii, în Alba Iulia. Ajuns în faţa porţii Traseului, acesta a lăsat maşina în mijlocul drumului, cu geamul din dreapta faţă coborât, cu uşile deschise şi cheile în contact. Apoi le-a spus celor care se aflau în zonă turiști, jurnaliști, garda cetății, curioși aflați întâmplător prin zonă  să-i parcheze maşina de parlamentar, precizând totodată, cu ironie, că-i plătită din banii „voştri”.

DSCF1009-300x225Pe când toată lumea prezentă de faţă credea că-i o glumă nesărată, deputatul Olar şi-a continuat, pe jos, drumul spre Hotelul Medieval, unde avea loc întrunirea primarilor PD-L cu ministrul MAI şi dus a fost, în timp ce mașina a rămas în mijlocul drumului.

VEZI: CÂND PUTEREA SE URCĂ LA CAP: Aroganţa de ciocoi, pe bani publici, a deputatului PD-L Corneliu Olar

Șmecher, tupeist și arogant. Trei „calități” care l-au făcut ca la alegerile din 2012, unde a candidat pe Colegiul 5 Munţii Apuseni din partea ARD, să fie învins de preşedintele PSD Alba, Ioan Dârzu, care a candidat din partea USL. Dîrzu a obţinut 54,91 la sută, iar Corneliu Olar a avut 25,81 la sută. Pentru prima dată, Groful Apusenilor a fost umilit la el acasă.

Scos din acel moment de pe scena politică, Olar s-a angajat secretar la primăria Horea unde a avut nevoie de patru ani pentru a-și reveni din șocul înfrângerii.
olar onetiu

Accidentul aviatic din Apuseni i-a căzut ca o mănușă fostului deputat pentru a-și spăla imagina și a reintra în grațiile. Olar și-a făcut o adevărată campanie de PR pe urma acestei tragedii, ieșind în presă și declarându-se coordonatorul echipei care a găsit avionul prăbușit. Statutul de erou i-a adus din nou simpatia de care avea nevoie pentru o relansare în politică.

Astfel a reușit să câștige al cincilea mandat de primar, dar asta nu pare să-l fi mulțumit, iar acum dorește un nou scaun de deputat care să-i asigure influența și imunitatea.

Totuși, dacă ne uităm peste activitatea sa în Parlament vedem că Olar nu a schimbat nimic pentru moții pe care spune în permanență că îi reprezintă.

Singurele avantaje pe care i le-a adus mandatul în Camera Deputaților au fost doar cele personale. În fostul mandat, 2008-2012,  Olar a avut 40 de luări de cuvânt, 15 declarații politice, 80 de propuneri legislative, care nu s-au referit la zona munților Apuseni, și 14 întrebări și interpelări.

În luna octombrie 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat existenţa unui conflict de interese administrativ în legătură cu fostul deputat Corneliu Olar.

Potrivit ANI, în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 29.139 lei.

Corneliu Olar HoreaContractul s-a derulat în perioada 16 02 2009-15 08 2011. ANI a apreciat ca persoana evaluată a avut un interes personal de natură patrimonială prin semnarea contractului civil nr. 827/16.02.2009, întrucât fiica sa a încasat venituri pe durata deţinerii funcţiei de referent, afectându-se prin aceasta relaţiile de serviciu şi bunul mers al unităţii publice. Olar a câștigat anul acesta prima etapă a procesului. 

VEZI: Fostul deputat Corneliu Olar a câștigat prima etapă a procesului cu ANI prin care era acuzat că şi-a angajat fiica la cabinetul parlamentar

Declarația de avere a primarului din Horea este de negăsit însă din cea depusă în 2013 la Camera Deputaților putem vedea că banii nu au reprezentat niciodată o problemă pentru Olar. Avea trecute atunci cinci terenuri,( pădure, pășune, ect) în Alba Iulia, Horea și Cluj. Mai avea o casă de locuit, o cabană în Alba Iulia și o pensiune în comuna Horea însă se pare că pe numele copiilor ar mai avea ceva cabane în comuna pe care o administrează.

La capitolul declarații de avere și de interese până și ziarul Kamikaze spune că deputatul a făcut degeaba facultatea de Drept la 43 de ani, pentru că nu a rămas cu nimic de la cursuri,„ având în vedere felul în care își completează declarațiile de avere”. 

După ce i-au analizat declarația de avere jurnaliștii de la Kamikaze au scris că deputatul a reușit să economisească într-un an mai mulți bani decât a câștigat, adică 68.255 de lei, dintr-un venit anual de 57.062 de lei. Dar reușita supremă este cea din 2010, când a luat cu împrumut 37.000 de euro ipotecând un apartament pe care nu-l declarase niciodată. „Când vezi o asemenea avalanșă de izbânzi financiare, te întrebi dacă astfel de oameni chiar există printre noi” a scris atunci Kamikaze.

 

CV-ul lui Corneliu Olar:

Studii şi specializări

1978 – Liceul Silvic Năsăud
2002 – Facultatea de Ştiinţe Juridice (Drept)
2004 – Masterat în Drept

Activitate profesională

1978 – silvicultor stagiar Ocolul Silvic Gîrda, Judeţul Alba
1981-1989 – şef unitate (comerţ) Horea, Judeţul Alba
1989-1991 – preşedinte cooperaţie Horea, Judeţul Alba
1989-2004 – administrator S.C. Olarys si S.C. Umbra Văii Horea
1996 – 15.12.2008 – primar Comuna Horea, Judeţul Alba

Funcţii, activităţi într-un partid politic

1992-1996 – consilier local Horea – Independent
1996-2008 (15.12.2008) – Primar
2003 – am intrat în Partidul Democrat fiind vicepreşedinte al P.D. – Alba
2004 – candidat şi reuşit Consilier Judeţ P.D. – renunţat pt. incompatibilitate primar

Funcţii, activităţi într-o organizaţie din administraţia publică centrală sau locală

1992-1996 – consilier local Horea
1996-2008 – primar Horea

2008-2012- deputat PDL

2016- prezent- primar Horea

Funcţii, activităţi în alte organizaţii naţionale

-vicepreşedinte Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România
-preşedintele Asociaţiei Comunelor (Sate Europene)

Activitate civică
-iniţiator şi realizator, începând cu 1995 a Festivalului pt. Promovarea Culturii Montane cu dimensiuni naţionale şi Internaţionale – în 2008 a celebrat a XIII-a ediţie
-iniţiator şi realizator a mai multor proiecte care au atras fonduri prin: F.R.D.S., Fonduri Guvernamentale, PHARE. SAPARD – ANL etc.

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

Citește și Profil de CANDIDAT EȘUAT: Deputatul Călin Potor, eliminat politic de PSD Alba. Greșelile care i-au distrus cariera

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
4 Comentarii

4 Comments

 1. avatar

  gigel

  luni, 24.10.2016 la 20:24

  si cand te gandesti ca unu ca asta a fost o data in parlament…Doamne fereste!!
  are mare influenta in judet si e bagat prin multe…pacat ca domnii de la DNA nu stiu inca ca dl asta e traficant profesionist de influenta….speram sa isi mai rupa gatul cu timpul si cei ce reprezinta legea sa faca ce trebuie…

 2. avatar

  gheorghe

  marți, 25.10.2016 la 10:06

  olar motivul pentru care nu votez pnl

 3. avatar

  apa

  marți, 25.10.2016 la 11:15

  Oameni acestia sunt oameni care reprezinta partidul care a promovat prsedintele Romaniei.Doamne ajuta si fereste .

 4. avatar

  HUHUREZ

  marți, 25.10.2016 la 14:14

  Doamna Cioata-l trimite in Parlament…are nevoie de mult banet si oricum si-a gasit fraierul…..Vorba lui…banii pe s..a vin,pe s..a se duc.Bravo tanti!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Iohannis, Dragnea, Cioloș sau Tăriceanu. Lista posibililor candidaţi la alegerile prezidențiale din 2019

avatar

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a devenit primul candidat oficial la prezidenţiale, după anunţul de la Sibiu, şi a deschis oficial campania pentru alegerile din 2019. Dacă pentru actualul şef al statului lucrurile sunt clare, are susţinerea fermă a PNL, pentru multe dintre partide tema prezidenţiabilului este departe de a se fi tranşat. PSD şi ALDE încă nu au decis dacă să aibă candidat comun, darămite cine să fie acesta. ALDE l-ar vrea pe Călin Popescu Tăriceanu, PSD pe Liviu Dragnea. Numai că niciunul nu a spus răspicat dacă intră în cursă. Nici la USR lucrurile nu sunt bătute în cuie. Vor candidat propriu, dar în acelaşi timp, din informaţiile noastre, aşteaptă şi un răspuns de la Dacian Cioloş în privinţa unei alianţe. Iată tabloul potenţialilor candidaţi, cu un an şi câteva luni înainte de marea confruntare.

Klaus Iohannis: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României.

Anunţul preşedintelui pune pe tapet, într-un moment politic fierbinte, tema centrală de anul viitor: Cadidaţii la prezidenţiale. Până acum, partidele au fost destul de reticente în a-şi arunca oamenii în luptă. Un lucru este cert. Klaus Iohannis are susţinerea necondiţionată a liberalilor. Dar, surpriză, nu şi pe cea a USR.

Dan Barna, preşedintele USR: USR a declarat, şi eu am declarat, de fiecare dată, din momentul alegerii mele, că USR va avea candidat la alegerile prezidenţiale!

Candidat propriu mai precis. Se pare că dacă USR va ajunge la o alianţă sau o fuziune cu Mişcarea România Împreună, candidatul comun ar putea fi Dacian Cioloş. Nici în tabăra puterii lucrurile nu sunt mai limpezi. Social-democraţii vor să îl împingă în luptă pe Liviu Dragnea, dar acesta ezită. Un alt nume vehiculat a fost cel al Gabrielei Firea, dar acesta a spus că nu va candida.

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA în săptămâna 25 iunie-1 iulie. Prognoza meteo pentru orașele din județ: Nu scăpăm de furtuni și ploi

avatar

Publicat

De

furtuna blocuri fulger

Vremea va fi răcoroasă în această săptămână, cu temperaturi minime ce pot ajunge până la 8 grade Celsius și cu maxime ce nu vor depăși 28 grade Celsius. Ne așteaptă din nou zile cu averse și furtuni puternice în tot județul. Abia spre sfârșitul săptămânii, începând de duminică, vremea pare că își revine și nu vor mai fi ploi. La munte, minimele vor ajunge să coboare până la 5 grade Celsius, iar maximele nu vor depăși 19 grade Celsius.

Vă prezentăm mai jos prognoza meteo în perioada 25 iunie-1 iulie, în localităţi din judeţul Alba:

Luni, 25 iunie

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună

Marţi, 26 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună

Miercuri, 27 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Cîmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Joi, 28 iunie

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Vineri, 29 iunie

Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Cîmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Sâmbătă, 30 iunie

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; averse de ploaie

Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; averse puternice

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; averse de ploaie

Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse, îndeosebi spre sfârșitul zilei

Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse, îndeosebi spre sfârșitul zilei

Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; noros

Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse de ploaie

Cîmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse de ploaie

Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; averse de ploaie

Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; averse puternice

Duminică, 1 iulie

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; mai cald

Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; însorit

Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; mai cald

Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; însorit spre parţial însorit

Cîmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; însorit spre parţial însorit

Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; mai cald

Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

 

 

sursa: accuweather.com

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 10.000 de persoane s-au înscris la concursul de admitere la şcolile de poliţie, pe cele 1.600 de locuri

avatar

Publicat

Până pe 15 iunie – termenul limită, pe cele 1.600 de locuri la şcolile de agenţi de poliţie s-au înscris 10.363 de candidaţi – 8.249 candidaţi pe 1.300 de locuri, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, şi 2.114 pe 300 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca.

Cei mai mulţi candidaţi sunt băieţi – 5.734. Aceştia vor candida pe aceleaşi locuri cu fetele, toţi având şanse egale, precizează IGPR.

În această perioadă, candidaţii se află în etapa de evaluare psihologică şi examinare medicală, urmând ca, între 24 august şi 3 septembrie, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca să organizeze concursul de admitere.

Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la şcolile de poliţie se face prin parcurgerea unui traseu practic-aplicativ. Criteriul privind înălţimea candidaţilor a fost abrogat, arată sursa citată.

Proba de verificare a cunoştinţelor va consta într-un test-grilă la disciplinele Limba română şi limba străină (limba engleză sau limba franceză, potrivit opţiunii la înscriere).

Durata studiilor este de 1 an.

 

sursa: economica.net

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

25 iunie-1 iulie: A patra ediţie a taberei de tulnic MOTZart. Lecţii de cântat la instrumentul străvechi al moţilor

avatar

Publicat

tulnicarese

În perioada 25 iunie – 1 iulie, la Bucium se desfăşoară tabăra de tulnic MOTZart, menită să salveze instrumentul unic şi pe cale de dispariţie al moţilor, după cum spun organizatorii.

Într-un cadru natural unic dat de rezervaţia naturală Detunata, mai mulţi artişti vor cânta şi vor susţine lecţii de tulnic timp de o săptâmănă, în Munţii Apuseni în cea de a patra ediție a Școlii de vară cu tema „Viitorul unui străvechi instrument – Tulnicul”.

Programul include ore de învățare a instrumentului (inclusiv ore de istorie și teorie muzicală), vizite la meșterii populari care mai construiesc tulnice, vizite în locurile în care se cântă tradițional instrumentul.

Mentori și tutori vor fi maestre ale instrumentului din zonă (precum Mariana Gligor – investită cu titlul ”Tezaur uman viu” sau Geanina Oneţiu) , dar şi artişti precum Mircea Florian, Florin Manca, Andrei Dinescu sau Cătălin Tzetze Rădulescu.

Evenimentul va începe luni, 25 iunie, de la ora 10.00 la Casa Ursita din Bucium Poieni și va continua până duminică, 1 iulie, într-un circuit care va include reperele obligatorii legate de meșteșugirea tulnicului și arta interpretării.

Tabăra de tulnic MOTZart este organizată de Uniunea Munții Apuseni și Fundația Mircea Florian în Munții Apuseni cu scopul de a a salva de la dispariție acest instrument străvechi și a crea o nouă generație de interpreți.

MOTZart este o initiativa culturală care dorește să promoveze arta unică din munții Apuseni, simbolizată de tulnic, simbol comunicării fără granițe și parte din zestrea culturală a tuturor românilor.

PROGRAM

LUNI, 25 IUNIE

10:00 – 12:00 Bun venit în Țara Moților Primele semnale de tulnic la…Bucium la Casa Ursita, satul Bucium Poieni, Valea Negrilesei 860. Mircea Florian.

15:00 – 17:00 Lecţia de după amiază.

MARŢI, 26 IUNIE

9:00. Plecare spre Pătrăhăițești – prin Arieșeni – satul ultimilor tulnicari din România.

10.00 – 11.00. Drumul tulnicelor – Traseu de aventură pe jos până la Pătrăhăițești. Ne cumpărăm tulnice.

11.00-13:00. Începem! Cel mai greu e să asculți! Vizită la Muzeul de la Pătrăhăițești și la meșterii din sat. Secretele facerii tulnicelor aflate de la ultimii mari meșteșugari.

14.00-17:00. Curajoşii şi ambiţioşii activi iau masa şi cântă în natură la Cascada Pătrăiăţeşti.

MIERCURI . 27 IUNIE

9.00 Plecare spre Detunata. Cu Mariana Gligor pe drumul făcut de Fefeleaga

11:00- 13.00 Primele lecții la poalele Detunatei

13.00- 14:00 Foc de tabără și prânz la izvor

JOI, 28 IUNIE

10:00 – 12:00 Trezirea cu lecţii de tulnic. Mariana Gligor

15:00- 17.00 Trezirea cu lecţii de tulnic. Florin Manca

VINERI, 29 IUNIE

10:00 – 12:00 Baie de învăţare şi cântare la… Baia Domnilor. Despre istoria celor şapte sate numite Bucium şi lecţia de dimineaţă.

15:00- 17.00 Lecţia de dupăamiază la Mogoş, trecând pe lângă ultimele şuri moţeşti. Cântări peste munţii Trascăului.

SÂMBĂTĂ, 30 IUNIE

14:00 – 17.00 Sfânta recapitulare, te face tulnicar mare. Repetăm ce-am învăţat. Plan de progres acasă ne-am luat.

20.00 Foc de tabără la Hanul Ursita. MOTZParty!

DUMINICĂ, 1 IULIE

Plecare cu excursii opţionale.

Pe traseul Bucium – Cluj Napoca:

Drum şi popas la biserica de lemn de la Subpiatră și peștera Huda lui Papară/lui Zamolxes

Pe traseul Bucium – Oradea:

Biserica Vidra din Goești cu acoperiş refăcut de Uniunea Munţii Apuseni şi pictură de Simeon Silaghi,

Dealul cu Melci, Casa lui Avram Iancu.

Vezi şi VIDEO: Celularul de pe vremea strămoșilor. Povestea spusă de Paraschiva, „privighetoarea Țării Moților”, în glas de tulnic

sursa foto-video: Facebook (MOTZart)

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Înscrierea la CREȘĂ în Alba Iulia: 62 de locuri disponibile pentru anul 2018. Calendarul și documentele necesare

avatar

Publicat

Părinții care vor să-și înscrie copiii la creșă,  la dispoziție anul acesta un număr de 62 de locui la cele trei Creșe din Alba Iulia. Dosarele se pot depune începând cu 2 iunie și până în 11 iulie, la sediul Primăriei. 

Cele trei creşe de stat sunt în cartierele Cetate şi Ampoi, cu sedii la adresele: Creșa 1 (Cetate Str.Alexandru cel Bun, nr.13) sunt disponibile 11 locuri, Creșa 1 (Ampoi Str.Livezii, nr.41E) sunt disponibile un 18 locuri și un loc social, iar Creșa 2 (Ampoi Str.Livezii, nr.47 ) 30 de locuri plus 2 locuri sociale .

Înscrierile se fac în luna iulie. În situaţii deosebite, se pot face înscrieri şi pe parcursul anului şcolar, în limita locurilor disponibile. Dacă se cere înscrierea fraţilor sau copiilor aflaţi în îngrijirea aceluiaşi părinte/ reprezentant legal şi este liber doar un loc, se va suplimenta numărul de locuri cu numărul de copii aflaţi în această situaţie.

La înscrierea copiilor la creşă nu se percep taxe de înscriere. Cererea de înscriere se depune doar de părinte ori reprezentant legal.

Comisia de verificare a dosarelor de înscriere poate solicita acte noi, după caz. După ce se ţine cont de opţiunea părintelui şi se aplică criteriile de departajare, se stabileşte lista cu copiii admişi, în limita locurilor disponibile. Lista poate fi contestată. Copiii care nu prind loc rămân pe lista de rezervă.

CALENDARUL ÎNSCRIERILOR COPIILOR ÎN CREȘĂ ÎN ANUL ȘCOLAR 2018-2019

02-11 iulie- preluarea dosarelor la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia
12-20 iulie- evaluarea dosarelor de către comisia de înscrieri
23 iulie-afișarea rezultatelor
24-26 iulie-depunerea contestațiilor la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia
27-31 iulia-analizarea contestațiilor de către comisia de contestații și afișarea rezultatelor finale
03-14 iulie -prezentarea părinților la creșă pentru planificarea zilei de intrare în colectivitate a copilului

LISTA CU ACTELE NECESARE ÎNSCRIERII COPILULUI ÎN CREĂȘĂ
1. Cererea de înscriere ( se poate procura de pe site-ul Primăriei municipiului Alba Iulia, www.apulum.ro sau de la cam.8-birou relații cu publicul, din cadrul Primăriei municipiului  Alba Iulia, Calea Mo ilor, nr.5A); ț
2. Copie după certificatul de naștere al copilului;
3. Copie față-verso după actele de identitate ale părinților/reprezentanților legali, copie după certificatele de naștere ale fraților minori i după caz, copie a hotărârii/sentinței de plasament sau a sentinței de încredințare în vederea adopției;
4. Copie după certificatul de căsătorie;
5. Orice act care dovedește uniunea consensuală;
6. Adeverință de venituri pentru fiecare dintre părinți/reprezentanți legali. Acestea pot fi:
a) adeverin ă cu venitul brut al părintelui realizat în ultimele 6 luni, anterioare înscrierii, cu precizarea valabilită ii contractului de muncă ț ;
b) copie după decizia de stabilire a indemniza iei pentru cre terea copilului( în cazul în care unul dintre părinți se află în concediu pentru creșterea copilului) eliberată de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecie Socială Alba.
c) copie după decizia de reluare a activită ii profesionale în care să se specifice data reluării  activității părintelui care a beneficiat de indemniza ia pentru creșterea copilului, pentru cei care își reiau activitatea înainte de împlinirea vârstei de 1 an, respectiv 2 ani, a copilului, în funcție de opțiunea aleasă;
d) decizia de suspendare a activității profesionale;
e) cupoane de pensie, șomaj; alte acte doveditoare de venituri, după caz;
7. Pentru persoanele care au realizat venituri în străinătate în ultimele 6 luni anterioare înscrierii, se prezintă contractul de muncă tradus în limba română, iar pentru cei care declară că nu realizează venituri, adeverință de la Administrația Financiară;
8. Adeverință de la medicul de familie, în care să se menționeze ca respectivul copil este sănătos clinic și apt pentru intrare în creșă;
9. Fișa de imunizări;
10. Certificat de încadrare în grad de handicap grav pentru copil( unde este cazul, altul din familie decât cel pentru care solicită înscrierea în creșă);
11. Certificatul de deces / sentință de divorț, definitivă și irevocabilă, pentru părintele unic;
12. Adeverință pentru frații care frecventează în anul școlar următor, grădinița din apropierea creșelor ( Grădini a nr.13 i Grădinița nr.14);
13. Adeverință de student, masterand la zi pentru părintele/reprezentantul legal al copilului,  cu precizarea continuității studiilor și în anul școlar următor;
14. Alte acte justificative în funcție de situația descrisă în cerere, pentru a putea beneficia de punctaj.
15. Pentru locurile sociale se depun și următoarele acte:
– Acte care să demonstreze situația de urgență a familiei ( moartea subită a unuia dintre părin și/reprezentaț i legali, accident al unuia dintre părinți, etc. )
– plan de serviciuși anchetă socială de la Direcția de Asistență Socială Alba Iulia (pentru situa ia în care copilul este cu risc de separare de familie)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate