Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rectorii şi directorii de şcoli nu vor mai putea deţine şi funcții politice sau în Parlament. Proiect prezentat de ministrul Educaţiei

Publicat

senat Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a transmis că va prezenta săptămâna viitoare un proiect prin care modifică punctual Legea Educației Naționale, propunând reintroducerea interdicției de a cumula o funcție executivă și de conducere în universitate cu o funcție politică sau o funcție în Parlamentul. Prin urmare, rectorii universităților nu ar putea să fie simultan parlamentari. Ministrul a anunțat, la Digi24, că are în vedere o interdicție similară și pentru sistemul preuniversitar unde apar, de asemenea, „incompatibilități de natură politică”.

Citește și Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, confirmă candidatura la SENAT. „Voi candida dacă voi avea un loc eligibil”

Întrebat dacă intenționează să reintroducă interdicția de cumulare a funcției de rector cu funcție politică, Mircea Dumitru a răspuns: „Ne-am propus la minister să facem acest lucru introducând un proiect care va fi discutat de guvern. Nu vrem o reformă mare, nu vrem o nouă lege a Educației, punctual pe anumite articole care ni se pare că nu sunt de acord cu ce trebuie să fie în universități, să putem face aceste modificări”.

Ministrul a precizat că, cel mai probabil, va fi vorba despre un proiect de lege și nu o ordonanță de urgență, pentru că nu ar putea fi motivată urgența, însă urmează ca acest lucru să fie stabilit în urma consultării cu premierul Dacian Cioloș.

„În primul rând ,o țintă ar fi clarificarea chestiunilor care țin de integritatea academică. Tot am pornit această discuție cu problema plagiatelor. E un simptom al unei situații mai generale care ține de etică, deontologie și integritate academică. Cred că trebuie reașezată legea actuală a Educației și modul în care funcționează în interiorul universităților aceste structuri care trebuie să asigure o guvernanță bună dar și o respectare a integrității”, a declarat Dumitru.

Ministrul a precizat că „punctual sunt chestiuni legate de integrități, intedicția de a cumula o funcție executivă și de conducere în universitate cu o funcție politică sau o funcție în Parlamentul României. Avem în vedere ceva similar și pentru învățământul preuniversitar. Și acolo sunt, prin analogie, aceleași probleme, direcțiunile școlilor și cu incompatibilități de natură politică”.

Proiectul ar urma să fie prezentat public săptămâna viitoare.

surse: hotnews.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax