Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedeapsă redusă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru fostul comisar șef al Poliției Aiud care a falsificat documente într-o anchetă

Publicat

Pedeapsă redusă la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru fostul comisar șef al Poliției Aiud care a fost condamnat pentru fals intelectual și uz de fals. O decizie definitivă a fost dată pe 17 septembrie 2024. 

Daniel Silviu Bercea a fost condamnat în primă instanță, la Judecătoria Aiud, la pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare cu suspendare. Însă bărbatul a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare. 

La Curtea de Apel Alba Iulia, magistrații instanței superioare au admis apelul făcut de acesta și au considerat că merită o pedeapsă mai blândă.

Decizia finală vine la mai bine de patru ani de la comiterea faptei. Pe scurt, Daniel, șeful poliției din Aiud, la acel moment, a falsificat semnatura și declarația unui alt polițist, care era parte vătămată într-un dosar.

CITEȘTE ȘI: Fost comisar șef al Poliției Aiud, condamnat la închisoare pentru fals intelectual: A falsificat declarația unui coleg. Motivul

După ce s-a aflat de infracțiunea pe care a comis-o, polițistul a vrut să încheie un acord de recunoaștere al vinovăției. Însă, acordul a fost respins, de procurorii din Aiud.

După apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, în care și ei au respins acordul de recunoaștere al vinovăției, a fost continuată ancheta și implicit a fost trimis în judecată. După patru ani, polițistul a fost condamnat.

Ce a falsificat

Fiind șef de poliție la Aiud, acesta a falsificat declarația unui alt polițist, care era parte vătămată într-un dosar penal. Mai exact a falsificat o declarație în care polițistul, partea vătămată, spunea că își retrage plangerea față de două persoane.

CITEȘTE ȘI: Cum a falsificat un comisar șef de poliție din Alba semnătura unui subaltern, într-un dosar penal. Motivul pentru care a făcut-o

” având spre instrumentare acest dosar penal, a atestat în fals, în cuprinsul unei declaraţii de persoană vătămată din data de 05.11.2020 că numitul (…) s-a prezentat în faţa sa la data de 05.11.2020 şi a declarat că îşi retrage plângerile depuse împotriva numiților (…) pentru infracţiunea de violare de domiciliu, nu mai solicită trimiterea în judecată şi nu mai are pretenţii de natură civilă de la aceştia, iar, cu această ocazie, inculpatul (…) a semnat în nume propriu la rubrica „ORGAN DE CERCETARE PENALĂ AL POLIŢIEI JUDICIARE” şi, totodată, a contrafăcut semnătura persoanei vătămate (…) , semnând în locul acesteia la finalul celor două pagini ale declaraţiei, la rubrica „PERSOANA VĂTĂMATĂ””, au notat magistrații.

A încercat să îl facă pe subaltern să renunțe la plangerea penală

Din câte se pare, înainte să falsifice declarația a încercat să îl convingă pe subalternul său să renunțe la plangere. Subalternul a înregistrat toate discuțiile, care au fost probe la dosar.

”Ca să mai scădem din dosare”

O înregistrare depusă la dosar arată că subalternul și-a întrebat șeful cine a semnat declarația, iar acesta a recunoscut că el. Motivul invocat a fost acela de a scădea din dosare.

”(…) discuţia purtându-se asupra unei soluţii de clasare şi a persoanei care a semnat o declaraţie, cerându-se explicaţii cu privire la acestea. La întrebarea „dar cine a semnat-o?” cealaltă persoană răspunde „eu am semnat-o no!”, iar la întrebarea „ca ce chestie aţi semnat-o?” se răspunde „ca să…mai scădem din dosare, de-aia”, este notat în motivarea instanței.

Pedeapsa finală

La mai bine de patru ani de la comiterea faptei, magistații Curții de Apel Alba Iulia au decis o pedeapsă finală. Aceștia au notat că bărbatul nu a comis decât o abatere disciplinară în cei peste 25 de ani cât a activat în poliție. De asemenea au ținut cont și de declarația sa în care a spus că de la data comiterii faptei a înțeles greșeala pe care a comis-o.

Drept urmare  acesta a fost condamnat definitiv la un an și 5 luni de închisoare cu amânare. Mai exact pedeapsa a fost transformată din una cu suspendare într-o pedeapsă cu amânare.

Decizia a fost definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 19.09.2024 at 15:47

    Ce spuneam mai devreme, hoţia este protejată în Romania la cel mai înalt nivel. Ar trebui desfinţată justiţia si trecut la tribunalul poporului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate