Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua naţională a inimii, 4 mai. Bolile cardiovasculare, principala problemă de sănătate

Publicat

În fiecare an, în 4 mai, este aniversată Ziua Națională a Inimii. A fost instituită în România, la data 4 august 1996.

Prin manifestări dedicate acestei zile se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare publică privind riscurile afecţiunilor cardiovasculare.

Acestea sunt manifestate într-un număr tot mai mare de cazuri la nivelul societăţii.

Ziua națională a inimii. Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate

Conform Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa. Este responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor şi de 43% dintre cauzele de mortalitate în rândul bărbaţilor, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor centralizate la nivelul anului 2022, bolile cardiovasculare sunt responsabile de producerea a 1,8 milioane de decese, circa 36% din totalul cauzelor de mortalitate, în fiecare an.

Cu aproape 13 milioane de cazuri noi anual, impactul bolilor cardiovasculare se răsfrânge asupra vieţii a 60 de milioane de oameni. Generează efecte la nivel economic şi social, existând, deopotrivă, şi o anume rată de intensificare în acest sens generată de pandemia cu noul coronavirus.

Potrivit Societăţii europene de cardiologie, la nivelul anului 2019 datele statistice centralizate indicau faptul că 49 de milioane de persoane trăiesc pe teritoriul Uniunii Europene cu probleme de sănătate încadrate în segmentul bolilor de inimă.

Ziua națională a inimii. Activități INSP

Conform specialiştilor, la nivel naţional, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer.

Controlul asupra principalilor factori de risc – tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizică – poate duce la reducerea deceselor.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) coordonează activități care au ca scop

  • prevenirea bolilor cardiovasculare
  • reducerea diferențelor față de media europeană în ceea ce privește durata și calitatea vieții pacienților cu boli cardiovasculare
  • ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic și nivel de educație mai scăzute, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax