Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum va arăta Parcul Arini din Sebeș după lucrările de modernizare. Care sunt schimbările majore propuse în zonă

Publicat

Descrierea lucrărilor

Accese, parcaje și împrejmuiri

Accesul principal existent situat pe strada Parcul Arini va fi modernizat și refăcut. Acesta va beneficia de o poartă de acces tip „boltă”, prevăzută cu litere volumetrice și va fi dotat cu barieră de acces. Se vor crea două accese auto secundare, în partea de sud și est a parcului. Acestea vor fi amenajate cu stâlpi placați cu piatră naturală și vor fi dotate cu barieră.

Se propune regularizarea parcărilor existente și construirea unora noi. Suprafața totală a locurilor de parcare propuse va fi de circa 900 mp. Parcările vor fi dispuse de-a lungul circulației auto și vor deservi atât funcțiunile nou propuse în cadrul parcului cât și cele existente. Locurile de parcare vor avea dimensiunile standard de 5 x 2,5 metri și vor fi semnalizate și marcate.

Alei existente, alei noi tip ecologic

Aleile vor fi amenajate din lespezi de piatră cu distanța minimă între pietere de 5 cm pentru a permite creșterea trifoiului. Lespezile de piatră se vor ridica față de sol cu circa 2 – 3 cm.

Dimensiunile aleilor nou propuse vor fi:

  • 2 metri lățime în cazul aleilor de importanță scăzută
  • 4 metri lățime  în cazul aleilor de importanță ridicată ce deservesc un flux mare de vizitatori
  • 3 metri lățime în jurul amfiteatrului
  • 0,7 metri lățime în cazul aleilor ce fac parte din traseul din zona împădurită, situat în apropierea cursului de apă reamenajat

Aleea carosabilă va fi refăcută în totalitate. Se va reface atât covorul asfaltic cât și stratul suport. Se va introduce un sistem de canalizare de-a lungul circulației auto existente și propuse.

Aleile noi vor fi prevăzute cu 90 de bănci și coșuri de gunoi, 100 de pergole din lemn și un sistem nou de iluminat.

Piste pentru bicicliști

Pista pentru biciclete va fi realizată din bitum și va fi marcată corespunzător. Pista va avea un finisaj realizat din vopsea specială pentru aderență sporită de culoare portocalie.

Dimensiunile pistei de biciclete vor fi de 1 metru lățime pe sens (pista va avea două sensuri de mers).

Amenajări cursuri de apă

Se propune modernizarea cursului actual de râu ce se regăsește în interiorul parcului. De asemenea, se propune în partea central – vestică a parcului realizarea unor cursuri noi de apă. Acestea vor fi o ramificație a cursului de râu existent și se vor deversa în râul Sebeș.

Se vor realiza subtraversări ale râului în zonele de intersecție cu aleile existente și propuse. Acest lucru se va realiza prin tubulaturi prefabricate din beton. De asemenea, se propune realizarea de 4 traversări ale râului prin intermediul unor podețe, de dimensiuni mici, realizate din lemn sau metal.

Se vor construi 10 cascade de mici dimensiuni. Acestea vor fi situate de-a lungul cursurilor de apă și vor fi realizate din lespezi de piatră pentru o mai bună armonizare cu mediul înconjurător.

Stabilizarea și modernizarea malurilor de apă a râului Sebeș se va efectua cu ajutorul gabioanelor. Acestea vor fi puse în lungul malului râului astfel încât să limiteze riscul unor accidente.

Lucrări de amenajare a vegetației

Potrivit documentației, vegetația înaltă a fost aleasă pentru a se putea realiza compoziții de formă și culoare. De asemenea, au fost alese plante cățărătoare pentru pergole și accesele din parc, s-au ales plante pentru împrejmuirea grădinii și s-a optat pentru completarea gardului existent cu unul viu.

Arbuștii decorativi au fost aleși în funcție de coloritul frunzelor și a florilor. Culorile variază de la verde, galben, până la roșu. De asemenea, vegetația medie și mică a fost aleasă astfel încât să fie acoperit tot timpul anului.

Locuri de joacă și spații special amenajate

În partea centrală a parcului se vor amenaja două locuri de joacă pentru copii. Acestea vor fi amenajate printre copaci și vor avea o suprafață de până la 500 mp. Locurile de joacă vor conține atât elemente clasice, precum leagăne, tobogane cât și elemente moderne specifice funcțiunii propuse (tiroliană, locuri pentru cățărat). Locurile de joacă vor avea un covor de vegetație (trifoi) și vor fi corespunzător marcate.

De asemenea se va amenaja o zonă pentru role și skatepark. Aceasta va avea o suprafață de circa 500 mp și va fi situată în partea central – vestică a parcului. Zona va avea un finisaj realizat din beton sclivisit și va conține diferite trasee în funcție de dificultate, dotate cu rampe metalice dar și un skatepool.

Se va realiza un spațiu dedicat antrenamentului fizic. Acesta va fi amenajat în partea central – vestică a parcului și se va adresa atât persoanelor tinere cât și persoanelor mai în vârstă. Spațiul va fi dotat cu aparate de fitness și va dispune de un covor vegetal natural. Spațiul de fitness va fi dotat cu 20 de aparate.

În cadrul parcului se va amenaja un spațiu dedicat animalelor de companie. Acesta va fi poziționat în partea nordică a parcului și va avea o suprafață de circa 300 mp. Locul pentru animale va fi delimitat cu un gard metalic și va fi împărțit astfel încât să poată fi utilizat de animale de diferite talii. Locul pentru animale va fi dotat cu un spațiu pentru joacă și dresaj, dar și cu băncuțe și coșuri de gunoi. Zona va beneficia de un covor vegetal natural și nu va fi betonată.

Se propune realizarea unui spațiu liber de tip amfiteatru. Amfiteatrul va fi poziționat în partea centrală a parcului, în imediata apropiere a terenului de fotbal. Din punct de vedere al dimensiunilor, acesta va avea o suprafață de circa 4.700 mp și va dispune de o alee perimetrală de tip eco, realizată din dale. Amfiteatrul este amenajat în trepte, cu ziduri de sprijin astfel încât să favorizeze vizionarea diferitelor spectacole ce vor avea loc în acest spațiu. Totodată va beneficia de trepte de acces și va fi dotat cu o scenă pentru spectacole.

Se va realiza un spațiu de tip food-court. Acesta va fi situat în imediata apropiere a amfiteatrului și va dispune de o alee de acces de tip eco. Aleea va fi bordată de spații dreptunghiulare, bine definite, realizate din lespezi de piatră. Acestea vor fi folosite pentru amplasarea punctelor de servire.

Se vor amenaja trei puncte de belvedere, pe malul râului Sebeș. Punctele de belvedere vor combina structura metalică cu elemente decorative din lemn. Accesul la punctele de belvedere se face prin intermediul unor alei , dispuse de-a lungul unor trasee, pe malul râului Sebeș.

De asemenea, se vor amenaja două spații ce vor găzdui locul de șah și fanfara. Acesta vor fi situate în partea centrală a parcului și vor avea circa 80 mp fiecare. Spațiile vor fi amenajate cu o structură ușoară, cu podele și gărdulețe din lemn.

Se propune amenajarea a trei puncte de belvedere suspendate, poziționate de-a lungul vechiului apeduct, în partea de est a parcului. Punctele de belvedere vor fi realizate dintr-o structură de lemn pentru o mai bună armonizare cu mediul înconjurător. De asemnea, se propune reamenajarea apeductului în zonele de belvedere, folosindu-se de materiale de tip cărămidă aparentă, lemn și plante cățărătoare.

Se vor amenaja spații dedicate picnicului și relaxării. Acestea vor fi situate în partea de nord – vest a parcului. Spațiul va fi alcătuit din mai multe alveole verzi, de diferite dimensiuni, plantate cu gazon. Dimensiunile unui spațiu de tip alveolar este de circa 115 mp. Fiecare spațiu va fi dotat cu băncuțe, coșuri de gunoi și spații pentru grătare. În total vor fi amplasate șase zone de picnic și 10 grătare.

Sistem de irigații

Se propune amplasarea unui sistem de udare alcătuit dintr-un grup de pompare format din cămin și grup de pompe. Udarea se va face prin intermediul aspersoarelor în cazul vegetației mici și medii dar și manual, cu ajutorul furtunelor legate la o rețea de hidranți, în cazul vegetației înalte.

Lucrări de intervenții asupra dotărilor funcțional urbanistice existente și a mobilierului urban

Se propune realizarea unui sistem nou de iluminat, modern, care să permită o economie de energie electrică. Sistemul de iluminat va avea în componență circa 400 de corpuri de iluminat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax