Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat 2024: Reguli la probele scrise, ce încep în 1 iulie. Ce trebuie să respecte absolvenții de liceu

Publicat

Bacalaureat 2024: De luni, 1 iulie, încep probele scrise pentru elevii care au terminat clasele XII-XIII. Primele rezultate vor fi comunicate în 8 iulie, iar cele finale, în 12 iulie.

Din județul Alba, sunt înscriși peste 2.300 de candidați. La proba la alegere, majoritatea sunt înscriși pentru Geografie, Anatomie/Biologie și Logică.

Bacalaureat 2024: Modele de subiecte pentru probele de competențe și cele scrise. Ce trebuie să știe absolvenții de clasa a XII-a

Potrivit Ministerului Educației, probele scrise din prima sesiune (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 se vor desfășura în perioada 1 – 5 iulie în 477 de centre din țară.

La nivel național, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune.

Bacalaureat 2024. Calendar și probe

Probele de competențe s-au desfășurat în perioada 17-27 iunie. Din 1 iulie, încep probele scrise

  • 1 iulie: proba scrisă Limba și literatura română (proba E.a)
  • 2 iulie: proba scrisă obligatorie a profilului (proba E.c)
  • 4 iulie: proba scrisă la alegere a profilului (proba E.d)
  • 5 iulie: proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E.b)
  • 8 iulie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00); depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
  •  9-11 iulie: soluționarea contestațiilor
  • 12 iulie: afișarea rezultatelor finale

Proba obligatorie este la:

  • matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, toate profilurile din filiera tehnologică şi profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
  • istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate mai sus

Proba la alegere este la:

  • fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională
  • geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui menţionate.

Bacalaureat 2024. Reguli pentru elevi

Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30, în baza unui act de identitate. Probele încep de la ora 9.00.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Este interzisă introducerea în sălile de examen:

  • a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.)
  • a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Vezi BACALAUREAT 2024: proba scrisă la Română. Ce trebuie să știe liceenii. Teste de antrenament, modele de subiecte

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă:

  • materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu
  • au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane
  • au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Bacalaureat 2024. Instrumente de lucru permise în sălile de examen

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

Pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Bacalaureat 2024. Frauda și tentativa de fraudă

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă. Candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen“ nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Bacalaureat 2024. Supraveghere audio-video

Sunt monitorizate audio-video sălile în care se desfășoară activități specifice examenului de bacalaureat:

  • instruirea membrilor comisiilor de bacalaureat, susținerea probelor, descărcarea și multiplicarea subiectelor
  • predarea și preluarea lucrărilor scrise, evaluarea lucrărilor scrise, depozitarea bagajelor

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen și comisiile de bacalaureat județene verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude, tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude, tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen menționate, din centrul respectiv.

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen.

Bacalaureat 2024. Predarea lucrărilor

În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice care vizează organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte/dispozitive tip IoT care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

După parcurgerea etapelor menționate, candidații vor semna un proces-verbal și mențiunea că au luat cunoștință de faptul că nerespectarea regulilor are drept consecință măsurile menționate.

Bacalaureat 2024. Afișarea rezultatelor, depunerea contestațiilor

Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12.00).

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/ transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip

în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online).

Rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Bacalaureat 2024. Condițiile de promovare a examenului

Pentru a promova examenul de bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

  • să susțină și promoveze sau să aibă echivalate toate probele de competențe
  • să susțină și să obțină cel puțin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen
  • să obțină cel puţin media 6 la probele scrise

Activitățile din cadrul examenului național de bacaluareat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15.00.

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați, între orele 8.00 – 16.00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax