Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arheologa Anca Timofan: ”Tăcere suspectă și problematică” a autorităților în cazul distrugerilor de pe șantierul din Alba Iulia

Publicat

Autoritățile păstrează o ”tăcere suspectă și problematică” în scandalul distrugerilor de pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, consideră responsabila activității de cercetare preventivă din perioada 2022-2023, Anca Timofan.

Este vorba despre șantierul de la fost tipografie Altip, peste care se construiește un hotel Mercure.

Anca Timofan spune că s-au împlinit 30 de zile calendaristice de când a sesizat instituțiile statului și nu a primit nici un răspuns.

Există doar un răspuns al Direcției Județene pentru Cultură Alba, emis în 03.07.2024 către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu, care susține că „afectarea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice”.

Documentul mai menționează „multiple furtuni însoțite de ploi torențiale care au avut loc în perioada 19.04 – 14.06 2024”.

Citește detalii aici: Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, unde se construiește un hotel Mercure. Instituțiile, tăcere deplină

Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, spune arheologa Anca Timofan, membră a echipei care a realizat săpăturile.

Tăcere suspectă și problematică a autorităților: Precizările Ancăi Timofan

”Revin la vestigiile distruse de la ”Altip”, str. Dimitrie Cantemir, nr. 2A, din situl roman Apulum (așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina), unde anul acesta sunt în derulare lucrările de construcție ale unui hotel Mercure (Accor Group) și, în același timp, un proiect de conservare-restaurare și punere în valoare vestigii în cadrul obiectivului amintit.

Azi se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării noastre din 11 iunie către instituțiile abilitate să constate și să ancheteze acest caz, iar răspunsul este, de fapt, o tăcere suspectă și problematică.

Singurele reacții vin din presa locală, de la jurnaliștii care, cunoscând descoperirile făcute în cadrul cercetării arheologice preventive din anii 2022-2023, se întreabă cum s-a ajuns în această situație. Și nu sunt singurii.

Am putea și noi să ne punem aceeași întrebare, dacă în aprilie nu am fi constatat cât de adânc și de aproape s-a săpat pe lângă zidurile casei romane care trebuiau, fie conservate subteran, fie protejate foarte bine pentru punerea lor în valoare.

Voi posta o parte din ilustrația prezentată în sesizare, cu imagini din sit la finalul cercetării preventive din 2023 și cu situația la data de 28 aprilie 2024 când se poate observa că unele complexe arheologice care au fost propuse pentru conservare și care figurează în documentația privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor, au fost DISTRUSE PARȚIAL SAU INTEGRAL.

Nu mai există in situ: un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute.

Între timp, în iunie, au căzut atât spectaculoasa absidă a băii romane, cât și un solid pilon de la intrarea în casa romană, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului, care trebuiau protejate corespunzător și puse în valoare în interiorul hotelului.

Punctul de vedere emis de DJC Alba în 03.07.2024 către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu susține că „afectarea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice”, „multiple furtuni însoțite de ploi torențiale care au avut loc în perioada 19.04 – 14.06 2024”.

Noi credem că este vorba de neglijență crasă și nerespectarea normelor de conservare și protejare a vestigiilor romane, de modul în care s-au efectuat lucrările de construcție ale hotelului, iar ploaia în acest context devine irelevantă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Cezar Traian Septimius Severus

    marți, 23.07.2024 at 13:51

    Deci Dir pt cultura zice ca zidurile s-au topit in apa de ploaie? Inseamna ca sunt in cârdaşie….

  2. Decebalus profanatus

    marți, 23.07.2024 at 14:24

    în goana după profit și faima unii nu lasă nici morții sa se odihnească. viitorul hotel se va jarul sau va arde la puțin timp după inaugurare. blestemul mortilor

  3. Traianus

    marți, 23.07.2024 at 20:02

    Eu aș privi exclusiv către DJC. Sigur le-a dat girul să distrugă situl daca au uns bine pe acolo. Și știm că s-a practicat și în trecut.

  4. Butuza Nicoleta

    marți, 23.07.2024 at 20:31

    Asa e unde nu exista interes pentru valori.
    Dezinteres total!
    Îi interesează numai banii.
    Comunitatea ar fi avut mult de câștigat de urmă punerii în în valoare.
    Când vrei sa faci sa dispară un neam, lovești în cultură și tradiții.

  5. Platos Mihai

    joi, 25.07.2024 at 12:55

    Ne-am distrus fabrici,uzine,hidrocentrale,indemnitatea acum au urmat și descoperire arheologice RUSINE SA VA FIE CELOR CARE CONDUCETI ACEASTA TARA NICOLAE IORGA CITATAT UN POPR CARE NU-ȘI CONOASTE ISTORIA SI CULTURA ESTE CUM UN COPIL NU-ȘI CONOASTE PĂRINȚII

  6. Anghel Curty Jr.

    luni, 29.07.2024 at 10:32

    JUDEȚUL CONSTANȚA ESTE EMBLEMATIC PENTRU JEFUITORII DE ARTEFACTE ÎNDEOSEBI DIN PERIOADA MAZARENIANĂ, CÂND STABILIREA „RETROCEDĂRILOR” DE TERENURI SE FĂCEA ÎN REGIM DE CLUB PRIVAT, PE SITURILE CELE MAI PLINE DE… „CAVIAR”, PE BAZA DE VÂNZARE DE PONTURI DE LA UNELE PERSOANE DE SPECIALITATE, ÎN POFIDA ATITUDINII MULTOR ISTORICI ARHEOLOGI! LOCAȚIILE SE POT VERIFICA ȘI AZI, HARTA ACTUALĂ, PRIN SUPRAPUNERE CU HARTA LOCAȚIILOR ARHEOLOGICE ESTE PERFECTĂ! PATRIMONIUL NAȚIONAL S-A ÎMBOGÂȚIT PREPONDERENT CU CIOBURI, CONSTRUCTORII, PROPRIETARII… ÎMPROPRIETĂRIȚI, UNELE PERSOANE DIN UNELE ORGANE, PLUS CEI DIN STRUCTURILE LOCALE ȘI JUDEȚENE, S-AU PUS CU BURTA PE DETECTOARELE DE METAL… ATENTAT LA SIGURANȚA NAȚIONALĂ PRIN DISTRUGEREA IDENTITĂȚII NAȚIONALE DE CĂTRE PERSOANE CU FUNCȚII POLITICE IMPORTANTE! UZ DE FUNCȚIE PENTRU ATENTAT LA SIGURANȚA NAȚIONALĂ, SPERJUR PRIN ÎNCĂLCAREA JURĂMÂNTULUI DEPUS!

  7. Gigel Serb

    luni, 29.07.2024 at 17:40

    Cu excepția putinilor oameni onesti care activează în interiorul lor si care nu prea au autoritate, DJC-urile sunt conduse și din păcate reduse la starea de inoperanta de slugi politice, oameni elastici, diletanți și perfect coruptibili, cu o conștiință anesteziata care activează strict în favoarea speculei imobiliare și a clientelei inculte. Prin activitatea lor, plătită din bani publici ei susțin interese private care pagubesc comunitățile de o resursa vitală, identitara și economica neregenerabila-patrimoniul. DJC Alba de ani buni nu trimite sistematic proiecte spre a fi dezbatute în Comisia zonala și prefera sa emită ilegal avize sau acorduri în interiorul direcției, încălcând grav regulamentul în baza căruia funcționează. Deasemenea a fost consacrata în spațiul public credința că arheologia e o disciplina minora, un soi de moft scump care mai mult încurcă nu-i asa investițiile, dezvoltarea. Ori acest lucru, întărit adesea și de o parte diletanta a presei face ca aceasta nobila ramura a cercetarii istoriei sa fie dispretuita adesea de simțul comun, care nu înțelege ca prin intermediul ei putem avea acces la un strat ascuns, latent al istoriei, gratie ei patrimoniul se lărgește și capătă sens devenind producător de cunoaștere; o lecție civilizatoare. Dincolo de faptul ca cercetarea arheologica preventiva ar fi fost oportună înainte de a se trece propriu zis la proiectarea în detaliu a respectivului hotel, proprietarii/investitorii ar trebui sa fie mândri ca pe terenul lor s-au găsit structurile unui domus roman, care prin integrarea în viitoarele spatii publice ale hotelului, evitând kitsch-ul caldirea ar putea conferi clădirii o autoritate și o aura, un lustru nebănuit. Dar pana acolo mai e ceva drum. Rămânem pentru moment în imobilitatea noastră comodă. Și citând din Apolodorul lui Naum „Pe sub vechile cetăți se găsesc…antichități” compătimim Apulum și România deopotrivă. Slava DJC Alba!

  8. Gogu

    marți, 30.07.2024 at 09:22

    Pentru ca diversiunea din martie ’90 nu a mers,când trebuia sa ajungem ca cei din fosta Iugoslavie, am fost infiltrate în conducerea tarii de diverși supuși,fără coloana vertebrala,alogeni fără nici un interes privitor la aceasta tara …Au acționat la comanda. începând din ’90 și pana azi pentru distrugerea sistematica a statului roman! Pentru a ajunge exact acolo unde suntem azi! O tara fără perspective,de unde locuitorii fug,unde condițiile special create prost i-au determinat pe tinerii rămași sa reducă rata nașterilor astfel încât sa avem nevoie de cât mai mulți migranți pentru susținerea și a ceea ce mai funcționează din economie sa poată funcționa,vestigiile strămoșilor sa fie șterse de pe fata pământului pentru ca să se poată afirma din ce în ce mai tare ca am venit pe aici de nicăieri și nu prea avem multe drepturi în propria noastră tara,pentru a ajunge ca să chemam state aliate sa ne apere tara pentru ca noi nu mai avem suficienta armata… Măi vreți exemple ?Sunt la tot pasul! Numai menținerea fără infrastructura rutiera și feroviara și ar trebui sa înțelegem ca se vroia dizolvarea noastră ca stat de mult..doar ca o mana de disperați, am mai rămas pe aici și încercăm sa ii determinam pe romani sa își înțeleagă rostul pe acest colt de rai! Pai ce tara din Europa își vinde cu atâta sălbăticie terenurile străinilor ca romanii? Unde în Europa legile permit asa ceva? Dar oare mai trebuie sa fim lăsați sa mai și gândim?!?…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate