Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arheologa Anca Timofan: ”Tăcere suspectă și problematică” a autorităților în cazul distrugerilor de pe șantierul din Alba Iulia

Publicat

Autoritățile păstrează o ”tăcere suspectă și problematică” în scandalul distrugerilor de pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, consideră responsabila activității de cercetare preventivă din perioada 2022-2023, Anca Timofan.

Este vorba despre șantierul de la fost tipografie Altip, peste care se construiește un hotel Mercure.

Anca Timofan spune că s-au împlinit 30 de zile calendaristice de când a sesizat instituțiile statului și nu a primit nici un răspuns.

Există doar un răspuns al Direcției Județene pentru Cultură Alba, emis în 03.07.2024 către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu, care susține că „afectarea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice”.

Documentul mai menționează „multiple furtuni însoțite de ploi torențiale care au avut loc în perioada 19.04 – 14.06 2024”.

Citește detalii aici: Distrugeri pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia, unde se construiește un hotel Mercure. Instituțiile, tăcere deplină

Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, spune arheologa Anca Timofan, membră a echipei care a realizat săpăturile.

Tăcere suspectă și problematică a autorităților: Precizările Ancăi Timofan

”Revin la vestigiile distruse de la ”Altip”, str. Dimitrie Cantemir, nr. 2A, din situl roman Apulum (așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina), unde anul acesta sunt în derulare lucrările de construcție ale unui hotel Mercure (Accor Group) și, în același timp, un proiect de conservare-restaurare și punere în valoare vestigii în cadrul obiectivului amintit.

Azi se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării noastre din 11 iunie către instituțiile abilitate să constate și să ancheteze acest caz, iar răspunsul este, de fapt, o tăcere suspectă și problematică.

Singurele reacții vin din presa locală, de la jurnaliștii care, cunoscând descoperirile făcute în cadrul cercetării arheologice preventive din anii 2022-2023, se întreabă cum s-a ajuns în această situație. Și nu sunt singurii.

Am putea și noi să ne punem aceeași întrebare, dacă în aprilie nu am fi constatat cât de adânc și de aproape s-a săpat pe lângă zidurile casei romane care trebuiau, fie conservate subteran, fie protejate foarte bine pentru punerea lor în valoare.

Voi posta o parte din ilustrația prezentată în sesizare, cu imagini din sit la finalul cercetării preventive din 2023 și cu situația la data de 28 aprilie 2024 când se poate observa că unele complexe arheologice care au fost propuse pentru conservare și care figurează în documentația privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor, au fost DISTRUSE PARȚIAL SAU INTEGRAL.

Nu mai există in situ: un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute.

Între timp, în iunie, au căzut atât spectaculoasa absidă a băii romane, cât și un solid pilon de la intrarea în casa romană, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului, care trebuiau protejate corespunzător și puse în valoare în interiorul hotelului.

Punctul de vedere emis de DJC Alba în 03.07.2024 către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Sibiu susține că „afectarea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice”, „multiple furtuni însoțite de ploi torențiale care au avut loc în perioada 19.04 – 14.06 2024”.

Noi credem că este vorba de neglijență crasă și nerespectarea normelor de conservare și protejare a vestigiilor romane, de modul în care s-au efectuat lucrările de construcție ale hotelului, iar ploaia în acest context devine irelevantă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate