Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, la Sebeş, Lancrăm şi Alba Iulia. Vezi programul evenimentelor

avatar

Publicat

Pentru a 32-a oară, zilele dintre 6 şi 9 mai vor fi dedicate „poetului metafizic” Lucian Blaga. Duminică, 6 mai, debutează Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, la Lancrăm şi la Sebeş. Directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, Radu Totoianu, alături de directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, au prezentat, joi, manifestările care fac parte din programul Festivalului. În cele patru zile, cei care vor participa la festival vor avea parte de literatură, filosofie, istorie, muzică, teatru, excursii şi multe altele, toate în directă legătură cu cel care „nu striveşte corola de minuni a lumii”, Lucian Blaga.

„În luna mai, totul se desfăşoară sub numele lui Lucian Blaga. Vă invităm să vă bucuraţi împreună cu noi de oamenii care vin din toată ţara şi din străinătate, de poezia care va fi recitată, de cărţile ce vor fi prezentate şi puse la dispoziţie. În fiecare an, vin tot mai multe personalităţi şi prieteni de peste tot, special pentru eveniment, iar aceasta ne dă într-un fel garanţia că Blaga este realmente printre noi. Mă bucur că aproape toate manifestările se petrec la Lancrăm, pentru că cei care vin vor să vadă şi să simtă atmosfera de acolo. E o bucurie să fii acolo cu atâtea persoane care ştiu să îl aprecieze pe Lucian Blaga. Este un semn de diplomaţie culturală la cel mai înalt nivel”, a spus Mioara Pop.

Datele între care se desfăşoară Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” sunt semnificative, întrucât, pe 6 mai se aniversează 51 de ani de la moartea poetului, iar pe 9 mai celebrăm 117 ani de la naşterea lui. Directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, Radu Totoianu, a prezentat programul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”:

Festivalul debutează duminică, 6 mai 2012, la Casa Memorială „Lucian Blaga”, la ora 10.00 cu o deschidere oficială, după care urmează câteva lansări de carte cu şi despre Lucian Blaga, în prezenţa personalităţilor invitate (Nicolae Mareş, George G. Potra, Victor Potra, Ion Spânu, Mihai Prepeliţă, Zenovie Cârlugea, Eugeniu Nistor, Mioara Pop, Brânduşa Tămaş şi alţii). Un moment special va fi prezentarea unor volume din Colecţia „Biblioteca Lucian Blaga”, prezentate de academicianul Mihai Cimpoi şi Daniel Corbu. În a doua parte a zilei, va avea loc conferinţa „Elena Văcărescu şi diplomaţia culturală românească”, prezentată de Viorica Moisiuc, Emil Păunescu şi George G. Potra, un subiect cu o legătură tangenţială cu Lucian Blaga, în contextul activităţii diplomatice a acestuia. Prima zi a festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru, „Viori aprinse, femeile” susţinut de actriţa Bianca Goadă, ce se va desfăşura la ora 17.00 şi cu o vizită la cetatea Câlnic, la ora 18.00.

Ziua de luni va fi dedicată în mare parte unei sesiuni de comunicări ştiinţifice, intitulată „Naţional şi Universal în opera lui Lucian Blaga”. Începând cu ora 10.30, la Casa memorială „Lucian Blaga”, vor susţine lucrări pe această temă profesorii şi oamenii de cultură Valentin Vlad, Ilie Luceac, Diarmuid Johnson, Gheorghe Grigurcu, Ioan Buzaşi, Zenovie Cârlugea, Eugeniu Nistor, Ilie Moise, Amalia Pavelescu, Vasile Tărâţeanu, Gabriel Pantel, Andreea Buzaş, Ioan Oprişan, Lucian Gruia, Mircea Tomuş. Ziua se va sfârşi cu decernarea premiilor celei de a 32-a ediţii a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” şi decernarea premiului special „Lucian Blaga” pentru filosofie, acordat de Academia Română, începând cu ora 18.00.

Marţi, la ora 11.00, participanţii la Festival vor face o vizită la Petrila în judeţul Hunedoara, la casa memorială a lui I. D. Sârbu, discipol al lui Lucian Blaga, care, în perioada anilor 50 a avut de suferit din cauză că nu şi-a „turnat” mentorul la Securitate. De asemenea, la ora 16.00, la Peştera Bolii va avea loc un recital de muzică şi poezie, susţinut de Diarmuid Johnson şi Emilia Ivancu.

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” se va încheia miercuri, 9 mai, când, de dimineaţă, la ora 10.00 vor fi depuse flori la statuia poetului, în cimitirul din Lancrăm, iar seara, la ora 19.00, la Muzeul Municipal „Ion Raica” din Sebeş va avea loc un recital de muzică folk, cu Mircea Vintilă, Florin Săsărman, Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihăilescu, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Daniel Avram şi Our Band.

Citiţi mai multe despre programul festivalului pe pagina web a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

În acelaşi context, între 4-6 mai, la Alba Iulia se desfăşoară cea de-a 5-a ediţie a Târgului de Carte „Alba Transilvana”. Vedeţi aici evenimentele şi programul.

2 Comentarii

2 Comments

 1. avatar

  geta

  luni, 07.05.2012 la 08:48

  probabil ca e ultimul festival de asa amploare. Din cate arata sondajele la conducerea CJ va ajunge USL-ul. Directorii vor fi schimbati, cultura nu-i intereseaza, asa cum au declarat sunt bani cheltuiti aiurea. Bucurati-va acum!

 2. avatar

  sancila

  marți, 08.05.2012 la 21:12

  ba sa-i intereseze cultura si sa reformulze din temelii institutiile culturale
  Au fost amestecate niste lucruri: Targul de carte cu Festivalul Blaga, in defavoarea celui din urma, care a devenit mai mult un festival al elevilor. Chiar nu mai vrea nimeni sa participe la astfel de simulacre culturale patronate de Mioara Pop su liota PDLista???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanț revoltător al CFR. Trenurile au întârziat șase ani într-u an

avatar

Publicat

tren CFR

Șase ani într-un an. Atât au au avut întârzieri trenurile din România în anul 2018. Statistica vine chiar de la Ministerul Transporturilor. Şi în timp ce la noii oficiali se mulţumesc să constate dezastrul, în Japonia, şeful căilor ferate a demisionat, iar ministrul Transporturilor şi-a cerut public scuze când trenurile de acolo au adunat întârzieri […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident în localitatea Trâmpoiele. O mașină în care se aflau trei persoane s-a răsturnat în râul Ampoi

avatar

Publicat

masina in ampoi

Trei persoane au rămas încarcerate după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat. Accidentul s-a petrecut duminică în jurul orei 11.30 în localitatea Trâmpoiele. Potrivit IPJ Alba, persoanele sunt conștiente.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Până la 1 martie: Înscrieri pentru învățământul universitar, postliceal și liceal militar. Număr de locuri și condiții

avatar

Publicat

armata militari

Tinerii care își doresc o carierp militară trebuie să știe că început, prin Biroul Informare Recrutare, întocmirea dosarelor de candidat pentru instituţiile militare de învăţământ liceal, postliceal şi universitar şi comunică celor interesaţi următoarea ofertă educaţională pentru anul şcolar 2019-2020 (băieţi şi fete). Până la 1 martie au loc recrutări pentru învățământul universitar, postliceal și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Destinul Floricăi Maria Sas din Aiud. Sclavă într-un harem otoman a ajuns Lady în societatea britanică

avatar

Publicat

Florica Maria Sas, fost o exploratoare de origine transilvăneană, este cunoscută azi ca şi Lady Florence Baker. Naţionalitatea lui Sas este disputată şi de maghiari şi de austriaci. Florica s-a născut în 1841 la Aiud, pe atunci aflat sub ocupaţia Imperiului Austriac.     Viaţa tinerei care s-a născut pe 6 august 1841, la Aiud, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate