Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, la Sebeş, Lancrăm şi Alba Iulia. Vezi programul evenimentelor

Publicat

Pentru a 32-a oară, zilele dintre 6 şi 9 mai vor fi dedicate „poetului metafizic” Lucian Blaga. Duminică, 6 mai, debutează Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, la Lancrăm şi la Sebeş. Directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, Radu Totoianu, alături de directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop, au prezentat, joi, manifestările care fac parte din programul Festivalului. În cele patru zile, cei care vor participa la festival vor avea parte de literatură, filosofie, istorie, muzică, teatru, excursii şi multe altele, toate în directă legătură cu cel care „nu striveşte corola de minuni a lumii”, Lucian Blaga.

„În luna mai, totul se desfăşoară sub numele lui Lucian Blaga. Vă invităm să vă bucuraţi împreună cu noi de oamenii care vin din toată ţara şi din străinătate, de poezia care va fi recitată, de cărţile ce vor fi prezentate şi puse la dispoziţie. În fiecare an, vin tot mai multe personalităţi şi prieteni de peste tot, special pentru eveniment, iar aceasta ne dă într-un fel garanţia că Blaga este realmente printre noi. Mă bucur că aproape toate manifestările se petrec la Lancrăm, pentru că cei care vin vor să vadă şi să simtă atmosfera de acolo. E o bucurie să fii acolo cu atâtea persoane care ştiu să îl aprecieze pe Lucian Blaga. Este un semn de diplomaţie culturală la cel mai înalt nivel”, a spus Mioara Pop.

Datele între care se desfăşoară Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” sunt semnificative, întrucât, pe 6 mai se aniversează 51 de ani de la moartea poetului, iar pe 9 mai celebrăm 117 ani de la naşterea lui. Directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, Radu Totoianu, a prezentat programul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”:

Festivalul debutează duminică, 6 mai 2012, la Casa Memorială „Lucian Blaga”, la ora 10.00 cu o deschidere oficială, după care urmează câteva lansări de carte cu şi despre Lucian Blaga, în prezenţa personalităţilor invitate (Nicolae Mareş, George G. Potra, Victor Potra, Ion Spânu, Mihai Prepeliţă, Zenovie Cârlugea, Eugeniu Nistor, Mioara Pop, Brânduşa Tămaş şi alţii). Un moment special va fi prezentarea unor volume din Colecţia „Biblioteca Lucian Blaga”, prezentate de academicianul Mihai Cimpoi şi Daniel Corbu. În a doua parte a zilei, va avea loc conferinţa „Elena Văcărescu şi diplomaţia culturală românească”, prezentată de Viorica Moisiuc, Emil Păunescu şi George G. Potra, un subiect cu o legătură tangenţială cu Lucian Blaga, în contextul activităţii diplomatice a acestuia. Prima zi a festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru, „Viori aprinse, femeile” susţinut de actriţa Bianca Goadă, ce se va desfăşura la ora 17.00 şi cu o vizită la cetatea Câlnic, la ora 18.00.

Ziua de luni va fi dedicată în mare parte unei sesiuni de comunicări ştiinţifice, intitulată „Naţional şi Universal în opera lui Lucian Blaga”. Începând cu ora 10.30, la Casa memorială „Lucian Blaga”, vor susţine lucrări pe această temă profesorii şi oamenii de cultură Valentin Vlad, Ilie Luceac, Diarmuid Johnson, Gheorghe Grigurcu, Ioan Buzaşi, Zenovie Cârlugea, Eugeniu Nistor, Ilie Moise, Amalia Pavelescu, Vasile Tărâţeanu, Gabriel Pantel, Andreea Buzaş, Ioan Oprişan, Lucian Gruia, Mircea Tomuş. Ziua se va sfârşi cu decernarea premiilor celei de a 32-a ediţii a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” şi decernarea premiului special „Lucian Blaga” pentru filosofie, acordat de Academia Română, începând cu ora 18.00.

Marţi, la ora 11.00, participanţii la Festival vor face o vizită la Petrila în judeţul Hunedoara, la casa memorială a lui I. D. Sârbu, discipol al lui Lucian Blaga, care, în perioada anilor 50 a avut de suferit din cauză că nu şi-a „turnat” mentorul la Securitate. De asemenea, la ora 16.00, la Peştera Bolii va avea loc un recital de muzică şi poezie, susţinut de Diarmuid Johnson şi Emilia Ivancu.

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” se va încheia miercuri, 9 mai, când, de dimineaţă, la ora 10.00 vor fi depuse flori la statuia poetului, în cimitirul din Lancrăm, iar seara, la ora 19.00, la Muzeul Municipal „Ion Raica” din Sebeş va avea loc un recital de muzică folk, cu Mircea Vintilă, Florin Săsărman, Maria Gheorghiu, Ovidiu Mihăilescu, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Daniel Avram şi Our Band.

Citiţi mai multe despre programul festivalului pe pagina web a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

În acelaşi context, între 4-6 mai, la Alba Iulia se desfăşoară cea de-a 5-a ediţie a Târgului de Carte „Alba Transilvana”. Vedeţi aici evenimentele şi programul.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. geta

  luni, 07.05.2012 la 08:48

  probabil ca e ultimul festival de asa amploare. Din cate arata sondajele la conducerea CJ va ajunge USL-ul. Directorii vor fi schimbati, cultura nu-i intereseaza, asa cum au declarat sunt bani cheltuiti aiurea. Bucurati-va acum!

 2. sancila

  marți, 08.05.2012 la 21:12

  ba sa-i intereseze cultura si sa reformulze din temelii institutiile culturale
  Au fost amestecate niste lucruri: Targul de carte cu Festivalul Blaga, in defavoarea celui din urma, care a devenit mai mult un festival al elevilor. Chiar nu mai vrea nimeni sa participe la astfel de simulacre culturale patronate de Mioara Pop su liota PDLista???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Solicitare de 4,6 milioane de lei de la guvern, pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Ce proiecte au nevoie de bani

Publicat

primaria blaj

Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar solicită Guvernului României un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru organizarea vizitei Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj din data de 2 iunie 2019. Comunicat de presă ”Primarul municipiului Blaj, domnul Gheorghe Valentin Rotar, anunță că administrația […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Rareș Bogdan către Liviu Dragnea – ”Pe 26 mai, tu vei fi NIMIC!”

Publicat

romania nu e psd

PNL a lansat pe internet un clip despre reacția arogantă a lui Liviu Dragnea la adresa unui tânăr care i-a transmis că PSD nu a făcut nimic pentru România. România #nuepsd! România #nuepsd!Tu ești România! România în primul rând! Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Vineri, 19 aprilie 2019 În cadrul unei întâlniri electorale a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VCST Alba Iulia angajează electromecanici, operatori CNC, inginer automatist, inspectori calitate și inginer proces (P)

Publicat

poza-fabrica-new

BMT România este parte a BMT International, cu sediul central în Belgia. Grupul BMT este prezent în mai multe țări (Belgia, Germania, Cehia, România, Mexic, China, India, SUA), care activează în industriile aeronautică, feroviară, automotive și a sticlei. În România, cele patru divizii sunt reprezentate la Iași (BMT Aerospace, IGW, OMCO, CNUD – EFCO) și […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

InfoCons: Numărul maxim de aditivi din vopseaua de ouă a crescut cu peste 50% în 2019 față de anul 2015

Publicat

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons a publicat recent rezultatele unui studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2019 pe 59 de produse tip vopsea de ouă, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018 și 2019. Sărbătoarea Sfintelor Paşti este primită în casele românilor cu o curăţenie generală, făcută din timp de gospodine, dar şi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate