Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Pregătiţi pentru viitor”: 41,8% dintre absolvenţii de studii superioare din Alba au fost chemaţi la interviu, după ce au participat la Bursa locurilor de muncă

Publicat

Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a prezentat, miercuri, rezultatele proiectului “Pregătiţi pentru viitor”, în cadrul căreia a fost organizată, în colaborare cu AJOFM, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi din 27 septembrie. Dintre tinerii cu studii superioare participanţi, 41,8% au fost chemați de angajatori la interviu, în vederea obținerii unui loc de muncă.

Proiectul “Pregătiţi pentru viitor” s-a derulat în perioada 15 ianuarie – 15 octombrie și a avut ca scop facilitarea întâlnirii tinerilor absolvenți de studii superioare cu ofertele de pe piața muncii din județul Alba. O parte dintre absolvenți s-au pregătit în cadrul a trei ateliere de lucru, în care și-au dezvoltat abilități pentru angajare, învățând cum se realizează o scrisoare de intenție, ce trebuie și ce nu trebuie să conțină un CV, modul în care se vor prezenta la interviu și ce nu trebuie să facă atunci când ajung în fața unui potențial angajator. Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenți a fost activitatea de bază din cadrul acestui proiect şi a strâns peste 300 de absolvenți aflați în căutarea unui loc de muncă.

La Bursă au participat 27 dintre cei 53 de agenţi economici contactaţi şi 325 de absolvenţi ale diferitelor forme de învăţământ. Din aceştia, au fost selectaţi în vederea angajării un număr de 168 de candidaţi.

Au fost anunțate 284 de locuri de muncă, dintre care 50 pentru tinerii cu studii superioare. Vezi AICI locurile de muncă oferite.

Tinerii implicaţi în proiect au învățat cum se aplică organigrama în cadrul unei instituții publice sau private, care sunt metodele prin care pot rezolva o sarcină de lucru și cum pot dezvolta idei pentru îndeplinirea anumitor scopuri. O altă activitate a acestui proiect a fost redactarea unui Ghid al absolventului aflat în căutarea unui loc de muncă, care a fost distribuit unui număr de 500 de absolvenți, în cadrul festivității de absolvire, dar și în cadrul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți.

Pe lângă facilitarea întâlnirii absolvenților cu angajatorii și oferirea de consultanță acestora pentru a putea să se prezinte la un interviu, membrii echipei de proiect au distribuit 81 de chestionare, în cadrul bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi.

În ce privește prezența celor interesați în obținerea unui loc de muncă, 67,9% sunt cu studii superioare (55,6% licență și 12,3% post-universitare), 18,5% studii liceale și 9,9% din școli profesionale. Restul respondenților nu au răspuns sau au avut studii gimnaziale. În ce privește segmentul de vârstă, majoritatea 67,9% sunt cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, 18,5% vârste între 26-35 de ani, 7,40% vârste între 36-45 de ani. În ce privește mediul de proveniență, 63% provin din mediul urban și 33,3% din mediul rural.

Din punct de vedere al nivelului de satisfacție cu privire la organizarea Bursei locurilor de muncă, membrii proiectului au anunţat că „70,4% din respondenți s-au declarat mulțumiți că astfel de evenimente au loc în Alba Iulia, 16% foarte mulțumiți, 12,30% s-au declarat nemulțumiți și doar 1,2% s-au declarat foarte nemulțumiți”.

De asemenea, în ce privește numărul angajatorilor prezenți la bursă, 44,4% dintre candidaţi s-au declarat nemulțumiți, 38,3% s-au declarat mulțumiți și 13,6% au fost foarte mulţumiți, în timp ce 3,7 nu au fost deloc mulțumiți. Din totalul absolvenților de studii superioare, 41,8% au fost chemați la un interviu în vederea obținerii unui loc de muncă, în timp ce 52,7% nu au obținut această șansă.

La întrebarea din cadrul chestionarului –  „Ați participat vreodată la un curs în care să învățați cum se elaborează un CV, o scrisoare de intenție și cum să vă prezentați la un interviu?”, 72,70% dintre respondenții cu studii superioare nu au participat niciodată la un astfel de curs și doar 27,30% au avut această șansă.

În ce privește aplicarea metodelor de educație nonformală în vederea pregătirii pentru un loc de muncă, 81,5% au fost pentru astfel de inițiative, în timp ce doar 14,8% au răspuns negativ. Respondenții mai susțin că pentru integrarea tinerilor pe piața forței de muncă ar trebui să existe mai des burse ale locurilor de muncă, să se organizeze pentru aceștia cursuri de calificare în domenii căutate, să existe o colaborare între Universitate și angajatori în scopul corelării domeniilor studiate cu piața muncii, să se facă o bază de date cu angajatorii care să fie postată pe internet.

În ceea ce privește domeniile în care participanții la bursă doresc să se angajeze cei cu studii superioare, sunt vizate posturi de economiști, specialiști în turism, finanțe bănci, asistenți sociali, IT, juridic etc.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în acţiune” (program care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri prin înfiinţarea de proiecte) în cadrul Subacţiunii1.2 – Iniţiative naționale ale tinerilor. Echipa de proiect a fost formată atât din tineri liceeni, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii “1 Decembrie 1918 Alba Iulia”, voluntari și membri ai Asociației Alumni UAB.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax