Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Invitații la „bodegă”, crime prin împușcare, reclame la haine „croite elegant” sau la saloane de „manicur”. Ce se scria în presa din Alba acum 100 de ani

Publicat

„Postăvărie renumită, asortată cu marfă din Viena”, „țigarete speciale indigene”, invitații la salon de înfrumusețare ori la bal costumat, „lecțiuni de limbi streine” sau „în orice timp din zi, vizitați Noua Bodegă”. Cam așa sunau anunțurile publicate în ziarele din Alba, acum mai bine de 90 de ani, înainte de a intra în secolul vitezei și al exploziei de informație, înainte de a fi, poate fără să ne dăm seama, dependenți de televizor sau internet. Ştirile aveau doar două moduri de a se difuza: ori erau transmise din vorbă-n vorbă, ori apăreau în ziarele vremii.

Dacă până acum v-ați întrebat cum arăta un anunț din ziarele locale în perioada interbelică sau cu ce se puteau delecta albaiulienii acum mai bine de 90 de ani, în timp ce citeau presa, aflați că știrile erau dintre cele mai variate: de la deschiderea de magazine, saloane de înfrumusețare și „bodegi”, până la prezentări de „fapte de bravură” ale poliției și jandarmeriei, invitații la carnaval, pierderi, crime, scandaluri sau chiar anunțuri matrimoniale.

Așadar, din extrasele ziarului „Alba Iulia” din perioada 1920-1930, aflăm că „balul costumat al Soc. femeilor române va fi cel mai atractiv din tot sesonul (…) Începutul precis la 9 ore seara. Taxa de intrare de persoană 20 de lei. Suprasolvirile se primesc cu mulțumită. (…) E de dorit ca damele să se prezinte în costum național, dar nu e obligator”, se arată într-un anunț din anul 1922. De asemenea, cei care doreau să „se încălzească” pentru petrecere, nu trebuiau să uite „să cerceteze” și „Noua Bodegă a lui Dionisie Iosof”, unde aveau parte de „aranjamente moderne, mâncări și beuturi excelente și prețuri moderate” sau puteau alege să se delecteze cu o pipă făcută din tutun de primă calitate sau chiar cu „țigarete speciale indigene”, cumpărate de la „Debitul Mare al lui Săcărean – lângă Primăria orașului”.

Este de la sine înțeles că participanții la bal nu mergeau îmbrăcați oricum, ci acordau o importanță deosebită vestimentației. În acest sens, cu siguranță erau pe deplin satisfăcuți dacă alegeau un anume magazin de haine , a lui G. Szego, localizat în Piața Mihai Viteazul din Alba Iulia, unde „au sosit costume bărbătești de prima calitate, croite elegant”, lucru care era de așteptat la o asemenea „postăvărie renumită, asortată cu marfă din Viena”, după cum se arată în anunțul din 1929. Și coafura doamnelor trebuia să fie „la înălțime” pentru un eveniment așa special. În acest sens, parfumeria „Ideal” le punea la dispoziție servicii de înaltă calitate, prin următorul anunț: „AVIZ! Manicur, vopsitul și ondularea părului se execută cu exactitate la parfumeria Ideal, Alba Iulia”.

Iar pentru cei care nu aveau o parteneră de viață sau o însoțitoare la bal, își puteau găsi una, printr-un simplu anunț, publicat în presa vremii. Cu toate acestea, criteriile care trebuiau îndeplinite, nu erau tocmai ușoare și nu oricine se putea încadra în cerințe: „Restaurator, 38 ani, june, cu avere de 500.000 lei, caută o femee văduvă, între 30-40 ani, fără copii, cu avere de cel puțin 100.000 lei”. Cu siguranță, pentru alți domni pretențioși, nici limbile străine cunoscute de viitoarea parteneră sau aplecarea spre muzica clasică nu erau de neglijat. Și pentru acest aspect puteai găsi rezolvare „în ziar”, unde Margaretta Mendel anunța că predă „lecțiuni de limbi streine, în grupuri sau singuratic. Deasemenea, predau lecțiuni de pian”.

Dacă în acea perioadă bărbații erau interesați de căsătorie, nu la fel stă treaba în cazul femeilor. Astfel, aflăm din același ziar, „Alba Iulia”, că în anul 1931, la Londra s-a deschis „Clubul fetelor ce nu doresc să se căsătorească”: „S-a înființat și năzdrăvănia asta la Londra. Aceste fete spun că nu voesc să-și pună de gât jugul bărbatului, fiindcă în căsnicie, femeile sunt socotite ca sluji. Și s-au prins să lupte împotriva căsătoriei. Se pare că e vorba de fete bătrâne, cari nu s-au putut mărita. Credeam că dacă vor veni bărbații să le ceară în căsătorie se vor lăsa de club, cu tot jurământul ce au făcut”.

Pe lângă subiectele ce țineau de „viața mondenă” din perioada interbelică, în ziar mai apăreau și știri legate de pierderi („Pierdut cal mic negru”) sau oameni dispăruți, consecință a războiului, după cum se se arată într-un anunț din 1921: „Cine știe de Iacob Anușcă a lui Ciumica, din Sâncel (…), plecat din Sibiu în 17 Faur 1915 pe câmpul de luptă dela Galiția (…) să avizeze pe soția lui Nica Anușcă n. Frățilă”. Totodată, tot în jurnal apăreau și mulțumirile publice, adresate medicilor pentru tratamentul acordat sau chiar croitorului, pentru costumul realizat la comandă. Nici rubrica „noutăți” nu era trecută cu vederea, aici fiind „salutată” cu mare fast apariția unui nou ziar local, „Pacea”: „Pacea. Cu acest nume a apărut în săptămâna trecută No. 1 al unei noui gazete în Alba Iulia. Salutăm apariția noului confrate în ferma convingere, că dacă are rațiune de existență, va exista”. Un singur lucru aveau de obiectat redactorii ziarului, la apariția noului „confrate”: „Ne obținem dela orice altă observare, afară doar de aceasta una, că ne pare bizar să iese bine o gazetă, care vrea să-și asigure materialul de pe uliță oarecum (…) Foarte bizar”.

De asemenea, în paginile ziarelor apăreau la acea vreme și informații „de senzație”, ce puteau ține prima pagină, cum că arhitectul-șef Ștefan Iofciu a fost ucis de soția sa, prin împușcare, în biroul său de la „Ministerul Muncei”, sau că voturile pentru alegerea noului rector al Universității din București, au fost fraudate.

În același timp, redactorii ziarului nu au omis să scrie nici despre informații utile din acea vreme. De exemplu, „cum cunoști omul după umblet” sau sfaturi despre bacșiș puteau acapara o mare parte din cititori: „Fără bacșiș nici dreptatea nu ți-se recunoștea. Cu bacșiș și pe nedreptul, puteai câștiga”, se publica în anul 1929.

Sursa foto: Arhivele Naționale Alba

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax