Connect with us
Publicitate

Economie

Inspectorii ANAF vor risca amenzi mari dacă nu vor respecta procedura. PROIECT de schimbare a acțiunii de executare fiscală

Publicat

Inspectorii ANAF vor risca amenzi mari dacă nu vor respecta procedura. PROIECT de schimbare a acțiunii de executare fiscală.

Schimbarea acțiunii de executare fiscală poate aduce amenzi de până la 10.000 de lei pentru inspectorii ANAF care nu respectă procedura, potrivit unui proiect de lege aflat în Parlament.

O inițiativă legislativă înregistrată în Senat propune amenzi de la 2.000 lei la 10.000 lei pentru angajații Fiscului care nu fac dovada organizării unei întâlniri cu un contribuabil aflat în situația de a fi executat silit, dar care dorește o reeșalonare cu plata unui avans pe parcursul următoarelor 12 luni.

Consiliul Legislativ, organism consultativ din cadrul Parlamentului, a avizat favorabil un proiect de lege de modificare a Codului de Procedură Fiscală, potrivit Termene.ro.

Urmează ca proiectul să fie avizat de comisiile de specialitate din Senat înainte de a ajunge la vot în plen.

Inspectorii ANAF vor risca amenzi mari: Proiectul

Proiectul își propune „responsabilizarea organelor fiscale, prin introducerea unor sancțiuni aplicabile acestora în situația în care își încalcă obligațiile ce le revin potrivit legii”.

  • DOCUMENT: Vezi AICI expunerea de motive a propiectului.

Inițiativa a fost depusă în Parlament și are indicativul de înregistrare B268/2024.

Senatul este camera sesizată, cea care analizează prima dată un proiect de lege. Camera Deputaților este camera decizională, iar votul deputaților decide în final dacă proiectul merge sau nu la promulgare.

Propunerea legislativă dorește să schimbe acțiunea de executare fiscală deschisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit art. 230 Cod Procedură Fiscală, executarea silită începe prin comunicarea somației de către organul fiscal.

Apoi, contribuabilul are la dispoziție un termen de 15 zile de la comunicarea somației pentru a alege din două variante pentru a nu se trezi cu poprirea pe conturi.

Poate opta pentru a stinge debitul, aceasta fiind prima variantă. A doua opțiune se referă la notificarea organului fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere.

Dacă un contribuabil nu face niciuna dintre aceste acțiuni, se continuă măsurile de executare silită, mai scrie Termene.ro.

Inspectorii ANAF vor risca amenzi mari: Opțiunea medierii

Totodată, în termen de maximum 10 zile de la primirea notificării de mediere, organul fiscal (ANAF) are obligația să organizeze întâlnirea cu contribuabilul în vederea procedurii de mediere.

Întâlnirea trebuie finalizată „prin încheierea unui proces-verbal în care se consemnează rezultatul medierii, care conține soluțiile identificate”, se precizează în Codul de Procedură Fiscală.

Legea mai prevede că, doar în situația în care în termen de 15 zile de la finalizarea medierii, în cazul în care s-a dispus achitarea unei sume, contribuabilul nu stinge debitul sau nu solicită înlesnirea la plată, organul fiscal continuă măsurile de executare silită.

Problema apare în practică, „când organul fiscal omite să răspundă la procedura de mediere a contribuabilului în termen de 10 zile de la înregistrarea acesteia, drept pentru care se nasc consecințe negative cu implicații financiare pentru cetățenii români”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Prevederea dintrodusă în noul proiect de lege, prin care inspectorii ANAF ar risca o amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei :

  • ”nerespectarea de către organele fiscale a obligației de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere prevăzute la alin.(2) al art. 230^1 alin. (1), precum și obligația de soluționare a acesteia”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate