Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dragoş Tudorache, noul ministru de Interne. Preşedintele a semnat decretul de numire în funcţie

Publicat

dragos tudoracheDragoș Tudorache, fost șef al cancelariei premierului Dacian Cioloș, a fost numit ministru interimar la MAI. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul în acest sens. Misiunea noului ministru va fi importantă, având în vedere că Ministerul Afacerilor Interne se va ocupa direct de organizarea alegerilor generale din 11 decembrie.

Premierul Dacian Cioloş a făcut, marţi, precizări despre decizie: “Dată fiind situaţia, am analizat într-o primă fază şi un interimat de câteva săptămâni pentru a avea mai mult timp să analizeze diferite opţiuni de ministru. Am hotărât în cele din urmă să nu merg cu un interimat. Este un minister important care are atribuţii importante în perioada următoare, inclusiv în organizarea alegerilor, asigurarea ordinii şi liniştii publice şi cred că un interimat nu ar face decât să prelungească o stare de incertitudine, care nu este deloc utilă şi fructuoasă acolo. O să merg cu o propunere definitivă pentru următoarele patru luni, cât mai este mandatul acestui govern. Am hotărât în cele din urmă să merg cu un civil, pentru cât mai multă echidistanţă şi echilibru, data fiind sensibilitatea perioadei următoare. Trebuie să fiu sincer şi să spun că nu am avut prea mult de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru patru luni de zile la un minister care e unul greu şi cu activitate importantă, aşa încât am decis să-l propun domnului preşedinte pe Dragoş Tudorache, şeful de Cancelarie de aici, de la Guvern”.

Funcţia de la conducerea MAI a rămas vacantă, în urma demisiei lui Petre Tobă, de săptămâna trecută. Reamintim că acesta se află în vizorul DNA, procurorii solicitând aviz preşedintelui pentru urmărirea penală a fostului ministru, în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI.

Apropiat al lui Dacian Cioloș, Dragoş Tudorache, șef al cancelariei premierului, a mai ocupat interimar şi funcția de ministru al Comunicațiilor, după demisia lui Marius Bostan din funcţie.

Dragoş Tudorache a fost judecător în Galați, în perioada 1997-2002, apoi a lucrat ulterior pentru Organizația Națiunilor Unite în Kosovo, respectiv la Comisia Europeană, în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne, în unitatea care se ocupă de Schengen.

Cine este Ioan Dragoș Tudorache

Ioan Dragoș Tudorache a fost ministru, șef al Cancelariei Primului-Ministru, poziție din care a coordonat implementarea politicilor publice la nivelul Guvernului.

Înainte de a prelua Cancelaria a activat în cadrul Comisiei Europene unde a gestionat subiecte precum Spațiul Schengen, regimul de vize și probleme privind migrația.

În perioada 2007-2015, Ioan Dragoș Tudorache a activat în funcții de conducere importante în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, poziție din care a avut relații constante cu Ministerul de Interne român, acumulând experiență pe subiecte aflate în gestiunea Ministerului de Interne (migrație, vize și Schengen).

Experiența în domeniul afacerilor interne:

2007-2009 – a pus bazele Facilității Schengen pentru România și Bulgaria, instrument care a finanțat cu 500 Milioane euro efortul României pentru îndeplinirea condițiilor tehnice de aderare la Schengen

2009-2013 – a condus echipa care a dezvoltat și pus în funcțiune unul din cele mai complexe sisteme de cooperare polițienească din lume, Sistemul Informatic Schengen al Uniunii Europene. A fost numit și Director Executiv interimar al agentiei europene eu-LISA, pozitie din care a asigurat operaționalizarea “de la zero” a agenției, localizată în trei State Membre și mandată să gestioneze toate sistemele informatice în domeniul securității și gestiunii migrației, la nivelul UE.

2013-2015 – i-a fost încredințată unitatea de relații internaționale, responsabilă cu negocierile bilaterale în materia migrației, vizelor și securității cu parteneri externi ai UE, printre care SUA, Canada, Rusia, China, statele din vecinătatea sudică și estică a UE.

Martie 2015 – numit șef al unității de coordonare și orientare strategică, poziție din care a urmărit îndeplinirea obiectivelor Comisiei Europene în materia politicilor de securitate (terorism, criminalitate organizata, cooperare polițienească), vize și migrație.

Din martie 2005 pana in mai 2007 – a coordonat procesul de aderare al Romaniei la UE, din partea Delegatiei CE la București, pe domeniile justiție și interne, având o interacțiune directa cu Ministerul de Interne pe proiectele majore la acel moment : securizarea frontierelor, reforma jandarmeriei, înființarea DGA.

Între 2000 si 2005, a coordonat in Kosovo activitatea instantelor penale extraordinare, sub egida ONU, care au judecat crimele de razboi si terorism savarsite pe teritoriul Kosovo in perioada conflictelor din fosta Yugoslavie.

1997 -2002  Judecator, Judecatoria Galati

Educaţie/Calificări

Oct 2015 Wharton School, University of Pennsylvania – Leadership Executive Programme

1998-1999 Stockholm University, Master in EU Law, Cum Laude

1993-1997 Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Facultatea de Drept

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax