Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Pe plaiuri de poveste. Locul din Alba în care te poţi întoarce în timp, şi o sută de ani. Imagini superbe, la început de toamnă

Publicat

21761355_1535552609870858_4369247666210245030_n Judeţul Alba este plin de locuri pitoreşti, bogate în tradiţii, legende şi peisaje de poveste. Unul dintre acestea se află în apropiere de Alba Iulia, în Munţii Trascăului.

La Râmeţ, dăinuie încă locuinţe vechi pe peste o sută de ani, cu oameni care păstrează obiceiurile de odinioară şi îşi aduc aminte de poveşti de pe vremea când erau copii. Bogăţia locului este dată nu doar de natura spectaculoasă, ci şi de „omenia” localnicilor.

Comuna Râmeţ are 14 cătune, iar denumirea este luată de la numele de familie al familiilor din zonă.

Desigur, nu este singurul loc din Alba în care mărturiile vremurilor de altădată se păstrează încă, autentic. Dar este o variantă la care accesul de pe drumul naţional e relativ uşor şi experienţa unei călătorii de toamnă, memorabilă.

21762183_1535555256537260_585070241988069347_n Căsuţe din lemn ce au rezistat intemperiilor naturii, cu geamuri mici şi acoperişul imense din paie pot fi văzute, răzleţ, pe culmi de munte. Drumul îngust şerpuieşte în bătaie razelor soarelor şi dezvăluie frumuseţea locurilor.

O călătorie prin aceste meleaguri vă asigură relaxarea, departe de zgomotul oraşului.

 

 

 

ionut-68În apropiere se află Cheile Râmeţului, ce reprezintă cel mai mare obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, această zonă fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare.

Datorită reliefului, cheile se pot parcurge doar prin traversarea pe cursul apei, pe timpul verii. Pe prima porţiune există o amenajare cu bride şi cabluri de oţel care permit vizitarea cheilor pe timp de vară până la celebrul portal al cheilor şi până la porţiunea numită “la cuptor”.

De aici încolo, vizitarea cheilor presupune traversarea pe cabluri suspendate şi pe firul apei, în unele porţiuni apa ajungând până la 2 m adâncime.

Accesul se face pe drumul judeţean asfaltat care pleacă din Teiuş, cale de 18 km până la Mănăstirea Râmeţ. Apoi, de aici vom continua pe drumul pietruit încă 4 km.

Vezi şi FOTO: Pe plaiuri de poveste. Călător la început de toamnă spre Cheile Râmeţului şi Iezerul Ighiel

Alt obiectiv turistic din zonă este Mănăstirea Râmeţ.

Aflată într-un cadru natural spectaculos, înconjurată de stânci „ameninţătoare”, este unul dintre cele mai vechi așezăminte ortodoxe din Transilvania. Ar fi fost construită înainte de 1377, de când este datată o pictură murală. După tradiție este ctitoria călugărilor Genadie și Romulus, din anul 1214.

Mănăstirea se află pe valea îngustă, săpată de apa Geoagiului, în Munții Trascăului. Este așa zisa „vale a mănăstirii”. Râul, pornit din munții Abrudului, se varsă în Mureș, lângă Teiuș. Drumul spre Mănăstirea Râmeț descoperă credinciosului și călătorului un monument istoric unic.

Nicolae Iorga spunea că Mănăstirea Râmeț a fost ctitorită de călugări singuratici, căci numirea „rameți” nu înseamnă altceva decât „eremiți”, adică pustnici.

Citeşte şi DESTINAŢIE de sărbătoare, în ALBA: Mănăstirea Râmeţ, unul dintre cele mai vechi așezăminte ortodoxe din Transilvania

21622101_1536571346435651_475230447_n Râmeţ este printre comunele cu cele mai multe biserici. Sunt 7 biserici parohiale, pe lângă Mănăstirea Râmeţ, şi anume: biserica din Pleașă, biserica din valea Uzei sau Albești, biserica din Olteni, biserica din Valea Inzelului, biserica din Brădești, biserica din Cheia.

Satele din comună sunt puțin populate și cu oameni înaintați în vârstă. Cătunele mai populate sunt: cătun Vlădești, Pleașă, Valea Inzelelui, Olteni, Valea făgetului, Brădești, Valea Poienii, ce depășesc puțin 10 familii. Restul cătunelor, cum ar fi Prăjăști, Cheia, Boțani, Vicești Bicești, nu depășesc 2 familii sau 2 persoane.

Alt locaţii cu interes turistic în zonă: Huda lui Papară, satul Cheia, valea Inzelului, valea Poienii, satul Brădești, Poiana Narciselor, Peștera din Tarcău, Peștera din Bonta, Vânătarele Ponorului.

foto-video: Ionuţ Văidean

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax