Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Autoritățile din comuna Pianu din Alba au găsit soluția pentru reducerea abandonului școlar. Au construit un internat din fonduri europene

Publicat

646x404 Abandonul școlar reprezintă o problemă gravă cu care se confruntă tot mai multe școli din mediul rural. Se are că există totuși soluții, iar una din ele este dată de autorităţile din comuna Pianu din Alba. Lângă şcoală din satul Strungari au fost construite un centru de zi şi un internat unde elevii pot rămâne după ore, să-şi facă temele şi pot fi cazaţi peste noapte.

Acestă idee a redus considerabil riscul de abandon şcolar, care e acum aproape de zero. 60 de elevi învaţă la şcoala generală din Strungari, iar 32 dintre ei rămân săptămânal la internat. Casele lor sunt răsfirate pe munte, aşa că le este greu să facă zilnic navetă, zeci de kilometri.

Vezi şi O educatoare dintr-un sat izolat din Alba doarme într-o cameră din școala unde predă. Dacă renunță la post grădinița s-ar desființa

În ajutor le-au venit autorităţile, care, cu bani europeni, au construit un internat şi o sală de meditaţii.  Adăpostul „Casa din Munte“ care asigură, pentru 30 de copii, cazare, masă, îngrijire socio-medicală, socializare, recuperare şcolară, sprijin în efectuarea temelor. Şcolarii provin din cătunele aparţinătoare satelor Plaiuri şi Purcăreţi, comunităţi izolate, fără căi de acces şi mijloace de transport.

Adăpostul reprezintă o şansă de şcolarizare, o alternativă la abandonul şcolar, demn de luat în calcul, întrucât aceşti copii ar fi fost nevoiţi să parcurgă zilnic, pe jos, între 5 şi 7 kilometri, până la cea mai apropiată şcoală.

Tot în comună este funcţional şi un Centru de zi, în care sunt supravegeaţi şi ajutaţi la rezolvarea temelor copii din Pianu. Complexul a fost înfiinţat printr-un proiect al Asociaţiei „Sprijiniţi copiii“ Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Pianu, Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS“ Alba şi Şcoala din Strungari.

”Dus-întors 10 km şi nu cred că aş putea, dacă nu ar fi internatul. Aş veni mai rar la şcoală, nu aş învaţă, e foarte greu de făcut navetă”, spune una dintre elevele care stă la internat. ”Majoritatea vin de la distanţă foarte mare, unii chiar de la 10, 15 km, fac foarte mult pe drum, trebuie să meargă prin pădure, aici au toate condiţiile”, a spus Georgeta Pamfilie, profesoară. Clădirea a costat 300.000 de euro, bani europeni.

sursă: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. consilier

    vineri, 15.01.2016 at 10:42

    bravo! nemaipomenit, nemaiantalnit! ce realizare! mai puteti cara felicitarile d-le primar? ce spuneti despre asa numita „valea cornii” tot din localiatatea Strungari pe care ati facut-o praf cu lemnele si masinile pe care le-ati folosit pentru transpoertul acestora? ce spuneti ca nu se mai poate circula doar cu cizme de cauciuc cand ploua, ca rumegusul ajunge pana in glezne, ca nu poti intra cu o masina sa o poti parca in conditii normale! ce spuneti ca ati asigurat ca ve-ti face acel drum nou , nout, dupa ce ve-ti termina cu traseul lemnelor si ca nu ati ridicat un degetI cindva „valea cornii”, o vale frumoasa, curata, cu salcii si aer proaspat de respirat si cu un drum frumos facut cu sudoarea altora nici decum al d-voastra! acum o mizerie de nedescris, cu microbi, cu aer nerespirabil vara, cu animale lasate la voia intimplarii, care nu isi au locul acolo unde sunt, iar d-voastra inchideti ochii la toate acestea asteptand sa primiti felicitarile, si bineinteles voturile in acest an! asa sa va ajute cel de sus precum faceti si cum sunteti de corect mai ales!

  2. un strungarean

    marți, 19.01.2016 at 23:04

    Bravo T****.A inceput deja nasicul tau compania.Acolo de ani de zile se repara, se re repara acel internat.Poate cineva va face odata un calcul cati bani sau cheltuit in mandatul lui nasicu acolo in 15 ani si atunci sa te ti nenicule.Poate ne spune primarul Petruse cum se face ca atunci cand se lucreaza la Strungari mai face si el cate o investitie, De exemplu.. incalzirea centrala ? ce zici?.Cu banii care sau spalat acolo i-ti garantez eu d-le T**** ca se mai contruiau doua sate Strungari.Pana cauta cineva sumele cheltuite in 15 ani in acel internat , doar primarul Petruse si finul lui contabilul Moise stiu. De ce nu scrii T**** si in ce scop a fost la nunta la sefa de la curtea de conturi, ca doar nu sunt rude si nici prieteni. ,,Prietenii stiu de ce,,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax