Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Bani necheltuiţi pentru programele de sănătate publică

Publicat

Acţiuni de prevenţie a bolilor nu au mai fost desfăşurate, în ultimii ani, în spitalele din judeţul nostru, chiar dacă statul a alocat bani pentru programele naţionale de sănătate publică.

Mai multe spitale din judeţul Alba au avut bugete generoase pentru aceste programe, însă nu a fost utilizată decât o mică parte din bani, cu dezinteres aproape total pentru programele de prevenţie.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş, a declarat că instituţia pe care o conduce a făcut un audit pe anii trecuţi, pentru a vedea cum au cheltuit spitalele banii pentru programele de prevenţie. Acesta a constatat că foarte mulţi bani au rămas necheltuiţi; aproximativ 1 miliard de lei vechi.

În această situaţie se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, care a avut la dispoziţie, în 2009, suma de 197.000 lei pentru Programul de transplant de organe ţesuturi şi celule de origine umană, cheltuind doar 11,6% din bugetul alocat. Totodată, în Programul de sănătate mintală, din cei 25.000 lei, spitalul a cheltuit doar 14.000 lei. În cadrul Programului naţional de diabet zaharat, din cei 26.000 lei, s-au cheltuit 11.000 lei.

Într-o situaţie aproape similară este şi Spitalul municipal Aiud, care a avut un buget de 15.000 lei pentru Programul de sănătate mintală, din care s-au cheltuit doar 7.000 lei.

Anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, împreună cu Spitalul municipal Sebeş au avut un buget de 49.000 de lei pentru diferite programe de sănătate, de care nu s-au atins.

Doctorul Horea Timiş a precizat că, începând cu acest an, fiecare leu destinat prevenţiei bolilor va fi  monitorizat de DSP Alba şi a promis că se vor cheltui integral banii alocaţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax