Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Liceeni… odinioară”, dicţionarul personalităţilor care au absolvit Colegiul HCC, lansat la Galeria de Artă de autorii Ironim Muntean şi Ion Todor

Publicat

A apărut dicţionarul personalităţilor care au absolvit Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, intitulat „Liceeni… odinioară”. Autorii, „absolvenţi vechi” ai aceleiaşi instituţii de învăţământ, au adunat, într-un volum, parcursurile vieţilor a 190 de absolvenţi, deveniţi celebri, în timp. Volumul a fost lansat vineri la orele 18.00, la Galeria de Artă din Alba Iulia.

Prezentarea a început cu un scurt istoric al liceului, apărut după Marea Unire din 1918, în ianuarie 1919. Pe atunci, liceul se numea „Mihai Viteazul” şi a păstrat acest nume până în 1948. Autorii şi alţi absolvenţi ai acestui liceu au păstrat o amintire vie a vremurilor în care „îşi toceau coatele pe băncile liceului” şi au povestit auditoriului prezent întâmplări din acea perioadă.

Dincolo de munca minuţioasă şi solicitantă pe care o necesită punerea la un loc a unui astfel de volum şi de datoria morală cu care autorii şi-au argumentat strădania, aceştia şi-au exprimat bucuria că, dintre personalităţile prezentate în volum, majoritatea au devenit dascăli, medici, artişti plastici, muzicieni, oameni de cultură sau de ştiinţă, oameni politici sau preoţi.

Dicţionarul cuprinde personalităţi de la cele mai vechi (Avram Răşinaru, absolvent din prima promoţie a Liceului „Mihai Viteazu”, devenit un multiubit profesor de chimie), la cele tinere şi foarte tinere (Tudor Drâmbărean, absolvent al promoţiei 2004 al Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, acum consilier europarlamentar la Parlamentul European la Bruxelles sau Alin Ignat, absolvent al promoţiei 2006 a aceluiaşi liceu, interpret de muzică).

O parte substanţială dintre personalităţile enumerate în volum îşi desfăşoară activitatea în oraşul Alba Iulia: directorul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Valeriu Cerbu, pictorul Traian Mârza, inspectorul general adjunct la IŞJ Alba, Rodica Andronescu, criticul literar Diana Câmpan, consilierul prefectului de Alba, Dorin Sava, preşedintele organizaţiei PDL din Alba Iulia, Paul Voicu, chitaristul Silvan Stâncel, autorii înşişi şi mulţi alţii.

Volumul prezentat se află la a treia ediţie şi este îmbogăţit cu peste 100 de personalităţi de la prima apariţie din 1996.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Eu

  sâmbătă, 03.12.2011 la 15:04

  Ma faceti sa rad cu al vostru Ilin Agnat.

 2. nu are sens

  duminică, 11.12.2011 la 00:07

  Din nou ni se arata ca HCC/ului i se face o promovare nemeritata prin orice mijloace. Oare chiar celelalte scoli din judet sunt niste nimicuri????
  Din cauza celor ca voi se acrediteaza pe nedrept acest liceu. Eu ca cetatean albaiulean mi/e greata.
  Hai sa spunem ca miile de oameni care au terminat la alte licee sunt niste 0!!!!
  Hai sa spunem ca un om nu poate sa fie mandru de liceul lui ca nu e „personalitate”!!!!
  Nu am stiut ca HCC si/a facut ziar online!!! Sa/mi scuzati apropoul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Drumurile din Apuseni pentru care Guvernul a garantat reabilitarea vor fi doar peticite. Reacția deputatului Roman

Publicat

gropi

Drumurile naționale DN74 și DN75 din Munții Apuseni nu vor fi reabilitate complet în acest an, susține deputatul PNL de Alba, Florin Roman. Acesta a transmis vineri, într-o conferință de presă, că amendamentul la bugetul de stat pe 2019 privind finanțarea celor două drumuri care fac legătura cu Țara Moților nu a fost votat.  Vezi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

„Prudenţă maximă la volan!”. Recomandările Poliţiei Alba pentru şoferi, în condiţii meteo nefavorabile

Publicat

masina politia iarna

Poliţia Alba atenţionează şoferii să manifeste prudenţă maximă în trafic, având în vedere condiţiile meteorologice prognozate pentru perioada imediat următoare. Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea următoarelor reguli: Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Cugir, REŢINUT de Poliţie după ce a furat un telefon dintr-un bar

Publicat

catuse

Un bărbat din Cugir a fost reţinut de poliţişti după ce a furat telefonul unui concetăţean, pe terasa unui local din oraş. Acesta este recidivist. Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii de investigaţii criminale din Cugir l-au reţinut pe un bărbat de 39 de ani, din Cugir, care este cercetat pentru săvârșirea unei infracţiuni de furt. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Procurorii Parchetului Tribunalului Alba, solidari cu protestele împotriva OUG-ului pe Legile Justiției

Publicat

tribunal

Procurorii Parchetului Tribunalului Alba au hotârăt să se solidarizeze cu formele de protest inițiate de către  procurorii și judecătorii de la alte instanțe și parchete împotriva noilor modificărilor aduse legilor justiției. Aceștia consideră că modificările au un impact major asupra capacității Ministerului Public, de a-și aduce la îndeplinire îndatoririle constituționale. Potrivit unui comunicat de presă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate