Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Liceeni… odinioară”, dicţionarul personalităţilor care au absolvit Colegiul HCC, lansat la Galeria de Artă de autorii Ironim Muntean şi Ion Todor

Publicat

A apărut dicţionarul personalităţilor care au absolvit Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, intitulat „Liceeni… odinioară”. Autorii, „absolvenţi vechi” ai aceleiaşi instituţii de învăţământ, au adunat, într-un volum, parcursurile vieţilor a 190 de absolvenţi, deveniţi celebri, în timp. Volumul a fost lansat vineri la orele 18.00, la Galeria de Artă din Alba Iulia.

Prezentarea a început cu un scurt istoric al liceului, apărut după Marea Unire din 1918, în ianuarie 1919. Pe atunci, liceul se numea „Mihai Viteazul” şi a păstrat acest nume până în 1948. Autorii şi alţi absolvenţi ai acestui liceu au păstrat o amintire vie a vremurilor în care „îşi toceau coatele pe băncile liceului” şi au povestit auditoriului prezent întâmplări din acea perioadă.

Dincolo de munca minuţioasă şi solicitantă pe care o necesită punerea la un loc a unui astfel de volum şi de datoria morală cu care autorii şi-au argumentat strădania, aceştia şi-au exprimat bucuria că, dintre personalităţile prezentate în volum, majoritatea au devenit dascăli, medici, artişti plastici, muzicieni, oameni de cultură sau de ştiinţă, oameni politici sau preoţi.

Dicţionarul cuprinde personalităţi de la cele mai vechi (Avram Răşinaru, absolvent din prima promoţie a Liceului „Mihai Viteazu”, devenit un multiubit profesor de chimie), la cele tinere şi foarte tinere (Tudor Drâmbărean, absolvent al promoţiei 2004 al Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, acum consilier europarlamentar la Parlamentul European la Bruxelles sau Alin Ignat, absolvent al promoţiei 2006 a aceluiaşi liceu, interpret de muzică).

O parte substanţială dintre personalităţile enumerate în volum îşi desfăşoară activitatea în oraşul Alba Iulia: directorul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Valeriu Cerbu, pictorul Traian Mârza, inspectorul general adjunct la IŞJ Alba, Rodica Andronescu, criticul literar Diana Câmpan, consilierul prefectului de Alba, Dorin Sava, preşedintele organizaţiei PDL din Alba Iulia, Paul Voicu, chitaristul Silvan Stâncel, autorii înşişi şi mulţi alţii.

Volumul prezentat se află la a treia ediţie şi este îmbogăţit cu peste 100 de personalităţi de la prima apariţie din 1996.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Eu

  sâmbătă, 03.12.2011 la 15:04

  Ma faceti sa rad cu al vostru Ilin Agnat.

 2. nu are sens

  duminică, 11.12.2011 la 00:07

  Din nou ni se arata ca HCC/ului i se face o promovare nemeritata prin orice mijloace. Oare chiar celelalte scoli din judet sunt niste nimicuri????
  Din cauza celor ca voi se acrediteaza pe nedrept acest liceu. Eu ca cetatean albaiulean mi/e greata.
  Hai sa spunem ca miile de oameni care au terminat la alte licee sunt niste 0!!!!
  Hai sa spunem ca un om nu poate sa fie mandru de liceul lui ca nu e „personalitate”!!!!
  Nu am stiut ca HCC si/a facut ziar online!!! Sa/mi scuzati apropoul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cel puţin 30.000 de copii vor primi câte 1.400 de lei pe lună. Care sunt condiţiile

Publicat

bani

Cel puţin 30.000 de copii cu vârste între 0 şi 2 ani, proveniţi din familiile vulnerabile, vor beneficia de educaţie timpurie în creşe prin intermediul unui program social cu o finanţare de 168 de milioane de euro, lansat luni de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. „Programul se referă la sprijin pentru copii între 0 şi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum reuşesc şoferii să localizeze radarele şi echipajele de Poliţie Rutieră în câteva zeci de secunde

Publicat

politie

33 de secunde. Atât i-a trebuit unei aplicaţii de trafic să localizeze echipajul de Poliţie pe şosea. Mulţi români ajung să fenteze radarele Poliţiei, folosind aplicaţii mobile şi recunosc că astfel au făcut “economii la buget”. Chiar şi unii poliţişti recunosc că şoferii care folosesc astfel de aplicații au mai mici șanse de a fi […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Obiceiul „Păștenilor”, tradiție păstrată cu sfințenie la Cugir și Vinerea. 125 de localnici, gazdele din acest an

Publicat

pastenii vinerea 2018

În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, creștinii țin cu sfințenie la anumite tradiții și obiceiuri, atât la oraș cât și la sate. Așa se întâmplă în orașul Cugir şi la Vinerea, unde se ţine un obicei vechi de mai bine de 71 de ani: Obiceiul „Păștenilor”. Persoanele care împlinesc în acest an vârsta de 60 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

10 mai: Crosul Europei, a şasea ediţie, în Cetatea Alba Carolina. Detalii despre înscrieri şi traseu

Publicat

crosul europei alba iulia

A șasea ediție a Crosului Europei se desfăşoară vineri, 10 mai, în Cetatea Alba Carolina, sub sloganul ”EU aleRg! Ne antrenăm pentru implicare civică și vot!”, pentru a marca Ziua Europei. Startul competiţiei este de la ora 12.00, în şanţurile Cetăţii. Înscrierile încep de la ora 9.30 în șanțurile Cetăţii Alba Carolina, lungimea traseului fiind […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate