Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Nik Art” şi „Big Cip” sunt câştigătorii concursului de idei de afaceri din Săptămâna Tinerilor Antreprenori de la Blaj

Publicat

„Caravana” Săptămânii Tinerilor Antreprenori s-a oprit, miercuri, la Centrul Comunitar Resursă din Blaj, unde 6 tineri cu idei de afaceri şi-au prezentat planurile în faţa unei comisii formate din reprezentanţi ai partenerilor proiectului „Incluziune Socială şi pe Piaţa Muncii prin intreprinderi sociale”, iniţiat de Consiliul Judeţean Alba. Dintre cele 6 proiecte prezentate, două au fost declarate câştigătoare. Premiul constă într-un curs de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale, iar una dintre cele două va beneficia de un suport financiar în valoare de câteva mii de euro. La deschiderea evenimentului a participat şi primarul oraşului Blaj, Gheorghe Rotar, care, în contextul tematicii săptămânii, a povestit celor prezenţi o experienţă personală de antreprenor, cu mult înainte de a fi şef de administraţie locală: acesta a condus o fermă de găini ouătoare cu 10 angajaţi, afacere de familie.

În Săptămâna Tinerilor Antreprenori (14-18 mai), la Centrele Comunitare Resursă din judeţ (Cugir, Aiud, Abrud, Zlatna şi Blaj), sunt aşteptaţi tineri cu idei de afaceri realizabile şi folositoare pentru comunitate. Aceştia îşi prezintă proiectele în faţa unei comisii, iar câteva dintre acestea sunt selectate pentru a fi sprijinite să devină realitate.

La Blaj, juriul a fost compus din Tom Zuljevic-Salamon, reprezentantul companiei Die Querdenker din Austria, Dan Barna, reprezentantul Structural Consulting Group, Valentin Filip, reprezentantul Fundaţiei „Civitas”. În introducere, Tom Zuljevic-Salamon a prezentat principalele caracteristici ale unui antreprenor: motivaţia, iniţiativa combinată cu dorinţa de autonomie, abordarea realistă, creativitatea, curajul, puterea de a lupta pentru ideile proprii, aptitudinea de a rezolva probleme şi empatia.

Tinerii antreprenori (de la 16 la 38 de ani) au prezentat juriului idei de afaceri din multe domenii, de la gastronomic până la decorativ sau turistic.

Ciprian Benchea are 23 de ani şi este proaspăt absolvent al Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta a prezentat juriului o idee de afacere care există deja, dar pe care vrea să o extindă. Este vorba despre covrigăria „Big Cip”, deschisă de aproximativ două luni în Blaj, şi care funcţionează „la foc automat”, cu 10 angajaţi. Dorinţa tânărului antreprenor este de a mai deschide încă două astfel de puncte în Blaj, fapt pentru care ar fi nevoie, potrivit iniţiatorului, de aproximativ 8500 de euro, sumă care ar acoperi costul achiziţiei utilajelor, în regim second-hand.

Ioan Bogdan Goadă este absolvent al unei facultăţi cu profil economic, licenţiat în Finanţe-Bănci, iar în prezent lucrează ca şi contabil la un centru xerox. Ideea de afacere pe care a prezentat-o comisiei este de a deschide un depozit de papetărie şi birotică, în Blaj. Acesta nu a estimat exact un cost pentru demararea afacerii.

Nicoleta Pilţiu are 38 de ani, este din Blaj şi este de profesie geograf, însă nu a lucrat în acest domeniu. Aceasta este deja cunoscută, ca meșter popular și artizan, de o mulțime de iubitoare (și iubitori) de bijuterii și decorațiuni handmade, prin creațiile sale absolut inspirate și inedite, pe care le expune spre vânzare adesea la târguri sau evenimente. Nicoleta Pilțiu și-a deschis propria afacere, „Nik Art” și produce accesorii pentru mirese, bijuterii și obiecte decorative, unicat sau în serie scurtă.

Până în prezent a lucrat singură, însă pe viitor și-ar dori să poată dezvolta afacerea prin realizarea unui site de prezentare-promovare, pe care să îl lanseze la nivel internațional. De asemenea, și-ar dori să poată angaja 3-4 persoane și să reînnoiască paleta de unelte și instrumente de ajutor, necesare în realizarea obiectelor. Costul acestora ar fi de minim 5.000 de euro. Nicoleta Pilțiu este, totodată, inventatoarea unei noi tehnici de creație de bijuterii, din fire textile naturale, devenite „solide” prin amestecul cu niște substanțe.

Victor Hațegan este masterand la Teologie Greco-Catolică în Blaj și a prezentat juriului proiectul său de afacere, intitulat „Gospodăria de pe Târnavă”. Este vorba despre o pensiune agroturistică, formată din 7 căsuțe și un pavilion central, situată „undeva în jurul Blajului”. Punctul forte al Gospodăriei va fi acela de a oferi populației urbane un sejur tradițional, ca la țară: aceștia vor mânca doar bunătăți preparate din producția gospodăriei, vor putea mulge o vacă și alte activități inedite pentru cineva care nu cunoaște viața la sat. Valoarea investiției, aproximată de inițiatorul proiectului, este de aproximativ 100.000 de euro, în condițiile în care acesta este proprietarul terenului necesar construcției.

Maria Berghean, elevă în clasa a XII-a, a vorbit despre ideea ei de afacere: o seră pentru flori de orice fel. Ideea tinerei antreprenoare a survenit după ce aceasta a observat în florăriile din oraș o mulțime de „exponate” originare din alte țări decât România. Astfel, pentru a sprijini producția autohtonă și a dezvolta economia locală, și-a propus să producă și să comercializele flori, la un preț mai mic decât cel al plantelor din import. Nu a estimat costul investiției, însă pentru demararea afacerii, necesitățile primare ar fi construcția serei și introducerea sistemului de irigații și încălzire.

Cristina Hodârnău este absolventă de Jurnalism și masterandă la Administrarea Afacerilor. Aceasta își dorește să pornească o afacere în domeniul organizării de evenimente de orice fel, de la zile de naștere, până la conferințe sau summit-uri. Nu a estimat o sumă necesară pentru demararea afacerii, însă și-a stabilit strategia de convingere a clienților, invitându-i la un eveniment organizat de ea-însăși.

În plus, o echipă de la Grupul Școlar „Ștefan Manciulea”, formată din 4 elevi și un profesor, au prezentat, în afara concursului, o firmă virtuală, în care lucrează ca economiști, directori sau agenți, prin rotaţie, într-o companie de vânzare de piese auto. Echipa este coordonată de prof. Dimi Ofileanu, iar membrii acesteia sunt elevii Alexandru Deneş, Gheorghe Gal, Sergiu Ioia şi Silviu Cristian. Profesorul coordonator a explicat conceptul de „firmă virtuală” sau „firmă de exercițiu”, în care elevii învață „cum să folosească ceea ce au învățat”. La nivel internațional există aproxiativ 5.000 de astfel de firme, iar în România numărul acestora se ridică la 1.028. Dintre firmele de exerciţiu din regiunea Centru, firma din Blaj, „F. E. Pure Essential S.R.L.” a fost singura care a primit calificativul „Marca de Calitate – Nivel Superior”, acordat de către Centrala Firmelor de Exercițiu „ROCT”, cu sediul în Timişoara.

În urma deliberării, juriul a selectat două dintre proiectele prezentate: „Nik Art”, pentru creativitate și concept și „Big Cip” pentru ideea care va contribui la dezvoltarea comunității și va răspunde unor nevoi ale cetățenilor, cât și pentru entuziasmul fără margini al inițiatorului său.

Vă prezentăm o galerie foto-video de la eveniment:

[nggallery id=242]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax