Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În localităţile sub 20.000 de locuitori, existenţa Poliţiei Locale ar putea să fie opţională

Publicat

foto:politialocalaalba.ro

Poliţia Locală ar urmă să fie reorganizată şi va deveni o structură obligatorie în localităţile cu peste 20.000 de locuitori. În cazul celorlalte localităţi vor fi angajaţi poliţişti comunitari doar dacă autorităţile locale consideră necesar şi doar dacă au bani, se arată într-un proiect de lege prezentat de Sindicatul Politiştilor Locali din România – „Columna” despre care susţine că aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Astfel, în oraşele mari ale judeţului Alba, cu peste 20 de mii de locuitori (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş şi Cugir), Politia locală ar urma să funcţioneze obligatoriu, în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor.

Poliţie Locală în oraşele mici din judeţul Alba, doar dacă autorităţile locale consideră necesar şi au bani
În ceea ce priveşte localităţile cu populaţia sub 20.000 de locuitori (exemplul oraşelor Abrud, Baia de Arieş, Zlatna, Câmpeni, Ocna Mureş şi Teiuş), Politia locală poate funcţiona dacă autorităţile locale vor sau dacă există fonduri suficiente, conform actului normativ.

Dacă nu se decide înfiinţarea Poliţiei Locale în oraşele mici, principalele misiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice, precum şi cele din domeniul circulaţiei rutiere vor fi asigurate în continuare prin structurile teritoriale ale Poliţiei Române, se arată într-o motivare atribuită MAI şi ataşată proiectului de lege.

Sindicaliştii critică proiectul de lege şi susţin că el “ar lăsa pe drumuri 15.000 de poliţişti locali şi ar avantaja doar 5.000 de politişti naţionali”.

Municipiul Alba Iulia, cu o populaţie de 70.000 de locuitori, are în jur de 70 de angajaţi la serviciul Poliţiei locale, respectiv un poliţist la 1.000 de locuitori.

În oraşe precum Aiud, Blaj şi Sebeş nu sunt ocupate în totalitate posturile de poliţişti comunitari aprobate prin OUG 63/2010, şi asta pentru că bugetele primăriilor au fost în ultimii an austere. Din contră, a fost disponibilizat personal pentru a se putea face faţă cheltuielilor.

Situaţia este similară şi în localităţile sub 20 mii de locuitori, unde numărul de poliţişti nu depăşeşte nouă persoane.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax