Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O tânără a fost găsită fără viaţă, în baia Spitalului TBC din Aiud. Familia a depus plângere la Parchet şi Colegiul Medicilor. Vezi reacția DSP

Publicat

Familia unei tinere de 26 de ani care a murit săptămâna trecută în toaleta spitalului TBC din Aiud a depus plângere la Colegiul Medicilor şi la Parchet, pe motiv că la momentul respectiv, nu s-a găsit niciun medic ori asistentă care să îi poată acorda tinerei îngrijiri medicale, iar pacienta a decedat din cauza unei insuficiențe respiratorii. Femeia avea un copil de şase ani şi era internată de câteva săptămâni. Potrivit directorului DSP Alba, Horea Timiș, personalul  medical a ajuns la victimă în 3-5 minute, însă femeia era deja decedată.

În noaptea de joi spre vineri, femeii i s-a făcut rău şi a leşinat în baia spitalului. Colegele de salon au povestit familiei că nu au găsit niciun medic ori asistentă în timp util şi că au încercat să o resusciteze, fără succes. Cauza decesului a fost stabilită ca fiind insuficienţă respiratorie.

Soţul femeii, împreună cu familia, au făcut plângere de omor din culpă la Parchet şi de malpraxis la Colegiul Medicilor, considerând că, dacă personalul medical intervenea la timp, viaţa tinerei mai putea fi salvată. Soţul victimei susţine că tânăra se simţea  mai bine în ultimul timp şi şi-a angajat avocat, care-i va acorda consultanţă pentru instrumentarea cazului.

Reprezentanţii spitalului din Aiud au precizat că pacienta a fost internată cu tuberculoză pulmonară ce afectase ambii plămâni şi că, în urma tratamentului, evoluţia a fost favorabilă. Cel mai probabil, a fost vorba despre dezechilibru hidroelectrolitic ce s-a manifestat la un  moment dat.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Alba cercetează acest caz, din primele date fiind desprinse unele concluzii potrivit cărora personalul medical a ajuns la victimă în maxim 5 minute, însă nu s-a mai putut interveni, deoarece femeia era deja decedată:

„Vreau să fac o mică lămurire despre ce a apărut în presă până acum despre acest caz. DSP a dispus o comisie care anchetează cazul, formată din șefa inspecției de sănătate publică, șeful auditului medical, doi medici și un jurist. Declarațiile noastre se fac pe baza interviurilor, proceselor verbale și a documentelor pe care le-am controlat până acum. La această oră există o echipă de la DSP la Aiud. Ce vreau să spun este că informațiile din presă au denaturat realitatea. Se spunea că a durat 40 de minute până la intervenție pentru că nu exista niciun cadru medical. Avem concret la ora actuală că trei minute au trecut de la identificarea pacientei până la sosirea primului cadru medical. Vreau să mai spun încă ceva și să subliniez: pacienta de 26 de ani era o pacientă cu imunitatea foarte scăzută, sindrom anemic, anemie, cu TBC cavernos la plămâni, într-o situație gravă și decompensată din punct de vedere medical. Chiar dacă avea 26 de ani, vreau să se interpreteze lucrurile medical. Noi vom face o anchetă pe care o vom finaliza în cursul zilei de vineri, pe care o vom pune la dispoziția Colegiului Medicilor”, a declarat Horea Timiș.

Întrebat despre riscurile la care este supus un medic în cazul în care ar fi găsit vinovat în acest caz, directorul DSP, Horea Timiș, a precizat, fără a da detalii, că „există Ordinul 857 al Ministerului Sănătății, care prevede sancțiuni, iar din partea Colegiului Medicilor, se va aplica legislația corespunzătoare”.

De asemenea, reprezentanţii IPJ Alba au confirmat că există o plângere în acest caz, venită din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud şi că se efectuează cercetări de către Poliţia Municipiului Aiud.

Rezultatul anchetei desfășurate de DSP Alba va fi comunicat vineri Colegiului Medicilor, iar aceștia vor decide ce măsuri se vor lua.

Vă prezentăm câteva prevederi legale în caz de malpraxis:

„Malpraxisul este definit în articolul 642 al titlului XV al Legii 95/2006 ca fiind „eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civică a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice”.
Cele mai multe acte de malpraxis sunt comise din culpă. Trebuie făcută distincția între culpa comisivă (imprudență, nepricepere sau stângacie), culpa omisivă (neexecutarea unei acțiuni necesare), culpa in eligendo (alegere greșită a unor proceduri medicale sau delegarea unei persoane necompetente) și culpa in vigiliando (neinformare, nesolicitarea unui ajutor).
Sancțiunile pentru malpraxis sunt diferite de la caz la caz. Se poate primi doar o mustrare sau se poate retrage dreptul de liberă practică. În cazuri grave, când se ajunge la moartea pacientului, personalul medical poate fi acuzat de omor din culpă și să fie condamnat la închisoare cu sau fără suspendare și la plata unor daune morale pentru rudele decedatului.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax