Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Oameni de cultură și editori de reviste din toată Europa s-au întrunit la Alba Iulia pentru a discuta proiecte „Eurozine”

Publicat

Board-ul editorial al Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene, s-a întrunit în acest sfârșit de săptămână la Alba Iulia, pentru a discuta probleme și principii comune ale diferitelor țări și a organiza evenimente culturale viitoare. Aceștia au avut o întâlnire și cu presa locală, în care au explicat pe scurt structura și ideile rețelei.

La întâlnire au participat Mircea Vasilescu, redactorul șef al revistei Dilema Veche (singura revistă din România parte din rețea), directorul Eurozine Carl Henrik Fredriksson și directorul executiv al Eurozine, Paul Stepan. Până în acest an, Mircea Vasilescu a făcut parte din board-ul editorial al rețelei, care e format din 4 persoane din 4 țări diferite.

Eurozine este o rețea a revistelor culturale europene care a pornit în 1983, printr-o serie de întâlniri informale între editori și reviste care s-au asociat pentru a face schimb de articole și a crea un spațiu public dedicat problemelor comune. Rețeaua are sediul la Viena și are peste 80 de reviste membre, din 34 de țări și 32 de limbi diferite.

„Eurozine a fost o idee, după părerea mea, excepțională, pentru că și-a propus să facă schimb de articole dar nu numai ăntre revistele culturale europene. Ceea ce se face cu ajutorul site-ului, pe care vă invit să îl vizitați. Sunt preluate articole, traduse în limba engleză, iar pe baza versiunii engleze fiecare le poate prelua și publica în revista lui. În felul acesta avem acces la presa culturală din țări cu limbi mai puțin cunoscute, inclusiv pentru limba româna este important”, a spus Mircea Vasilescu.

De-a lungul timpului, revista Dilema Veche a publicat câteva zeci de articole din reviste europene, traduse în limba română, iar articole românești au fost traduse și oferite publicului din întreaga Europă.

Întrunirea Eurozine a fost organizată la Alba Iulia, cu sprijinul Consiliului Județean Alba „pentru că mi s-a părut important ca reprezentanții revistelor culturale europene să vină aici, într-un oraș care are o viațî culturală din ce în ce mai activă. Pot să vă spun că le-a plăcut foarte mult, am avut ședințe sâmbătă și duminică, dar în puținul timp rămas am reușit să facem și o vizită în Cetate”, a adăugat Mircea Vasilescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax