Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: CJ Alba și Apa CTTA comentează neregulile constatate de CE în derularea proiectelor de reabilitare a infrastructurii de apă

YouTube video

Publicat

Conducerea Consiliului Județean Alba reacționează la declarațiile premierului Ponta privind neregulile descoperite de Comisia Europeană în proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Alba”, derulat de APA CTTA. Președintele CJ, Ion Dumitrel susține că Ponta nu face altceva decât să dezinformeze opinia publică și că afirmațiile sale de joi nu sunt altceva decât declarații politice. La rândul lor, reprezentanții Apa CTTA și „Apa Alba” au oferit, vineri, precizări vizavi de modul în care s-au derulat aceste proiecte.

„Proiectul de reabilitare extindere a infrastructurii de apă din județul Alba la care face referire premierul Ponta nu are nimic de-a face cu Consiliul Județean Alba. Acest proiect nu este implementat de Consiliul Județean Alba ci de o asociație a administrațiilor publice din județ, Asociația <Apa Alba>, din care fac parte mai multe primării din județul Alba. Toate formalitățile legate de acest proiect sunt derulate prin Asociația <Apa Alba>, nu prin Consiliul Județean Alba.

Îmi pare rău că domnul Ponta dezinformează opinia publică în legătură cu acest proiect. Probabil este doar o declarație politică a domniei sale”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Apa CTTA: „Proiectul respectiv se derulează normal și corect”

Conducerea Apa CTTA Alba și „Apa Alba” au organizat, vineri, o conferință de presă în cadrul căreia au explicat cum s-au derulat proiectele aduse în discuție de premierul Ponta. Directorul general Apa CTTA, Viorel Lazăr a precizat că discuțiile au pornit, cel mai probabil, de la faptul că, în luna martie 2012, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a României a constatat un posibil conflict de interese apărut prin angajarea de către consultantul de supraveghere, la mai puțin de 12 luni de la atribuirea contractului de supervizare, a unei persoane care a fost expert cooptat pe lângă comisia de evaluare a ofertelor. Lazăr a subliniat faptul că situația de mai sus nu este de natură să pună în pericol desfășurarea Programului Operațional Sectorial de Mediu și suspendarea fondurilor europene în cadrul proiectului. Mai mult, întrucât proiectul se derulează normal și corect, nu au fost aplicate corecții financiare.

„În acel raport de audit preliminar, s-a constatat o neregulă care constă în faptul că firma de consultanță a anagajat un inginer care a lucrat și la studiul de fezabilitate și care a fost cooptat din partea firmei în comisia de recepție. Acesta nu a făcut parte din comisie, nu a votat, ci a fost cooptat. Ei au spus că acesta nu ar fi trebuit, 12 luni, să fie cooptat  și s-a considerat că este vorba despre un conflict de interese. Neregula aceasta nu pune în pericol retragerea fondurilor de către Comisia Europeană. În cazul în care, într-adevăr, se constată că este vorba despre un conflict de interese, cel mai grav lucru care poate să se întâmple este ca firmei de consultanță și mai precis respectivului angajat să i se retragă salariul pe perioada cât a lucrat acolo. Imediat ce autoritatea de audit a constatat neregula, firma de consultanță și-a reziliat contractul cu inginerul respectiv”, a declarat Viorel Lazări, directorul APA CTTA.

La rândul său, directorul executiv al „Apa Alba”, Ioan Besoiu a completat că „eventuale întârzieri au apărut din cauza contestațiilor, dar, chiar și așa, au mai rămas doar două contracte de adjudecat. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, până la această oră, la acest contract nu s-a aplicat nicio corecție. Toată procedura de verificare complexă se derulează, cei care au verificat au acceptat cererile de plată, deci este o procedură care se derulează în continuare în mod normal” .

Valoarea totală a proiectului disputat este de 102.046.000 euro şi include un contract de furnizare vehicule operaţionale, trei contracte de servicii şi unsprezece contracte de lucrări. Vezi detalii despre proiectul finanțat prin POS Mediu.

Conducerea Apa CTTA nu a dorit să comenteze dacă declarațiile premierului Ponta de joi au fost sau nu de natură politică.

Vezi mai jos declarațiile reprezentanților Apa CTTA și „Apa Alba”:

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax