Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De 164 de ani, arată ora exactă: CEASUL SOLAR de pe zidul Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia

Publicat

ceas solar Pe peretele din curtea interioară a Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia se află un ceas solar care de 164 de ani încă indică ora corectă.

Ceasul fost instalat pe peretele clădirii în anul 1851 şi încă funcţionează foarte bine. Arată ora între 7.00 şi 5.00 (17.00), respectiv intervalul în care zidul este luminat de razele soarelui.

Măsurată în timpul solar, ora indicată de cadranul solar este cea reală arătată de orice ceas obişnuit. Umbra tijei care cade pe cadranul numerotat cu cifre arabe indică ora şi astfel se poate şti cât este ceasul.

Palatul Arhiepiscopal se află în partea de sud-vest a cetăţii din Alba Iulia, lucrările de construcţie desfăşurându-se în acelaşi timp cu edificarea Catedralei. Ceasul este ste inscripţionat pe un perete perfect orientat spre soare, iar tija este fixată în plan de 90 de grade.

ceas solar În funcţie de mişcarea Soarelui, umbra acului indicator se aliniază progresiv cu liniile marcate, indicând astfel momentul din zi.

Urmele unui alt ceas solar, vechi de cinci secole, se mai păstrează pe contrafortul peretelui de vest al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail”. Acesta nu mai este, însă, funcţional, pentru că nu mai are tijă.

Muzeul Unirii deţine, de asemenea, un astfel de ceas datat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta este inscripţionat pe un bloc de piatră şi nu mai este funcţionabil, fiind expus în lapidarium-ul Catedralei Ortodoxe de Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax