Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vouchere pentru schimbarea sobelor vechi: bani pentru achiziția de sobe cu eficiență de peste 90%. Anunțul ministrului Fechet

Publicat

Vouchere pentru sobe prin AFM: Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că în perioada următoare va fi iniţiat un program pilot, prin care sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%, să fie înlocuite cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, de peste 90%.

Ministrul nu a spus exact cum va fi pus în practică programul și nici sumele alocate, dar măsura vine în contextul intenției de a reduce emisiile de carbon.

Sobele noi, mai eficiente, ar consuma mai puțin lemn, ar da mai multă căldură și ar genera mai puține emisii, explică ministrul Fechet.

”Ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă.

Asta va însemna (…) o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Precizările vin în contextul în care Parlamentul European a adoptat miercuri norme privind o limită şi valori ţintă mai stricte, pentru 2035, pentru mai mulţi poluanţi, printre care particulele fine (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) şi O3 (ozon).

Ministrul a menţionat că, în acest context, ar putea fi suplimentate sumele destinate programelor de decarbonizare a transportului de persoane.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax