Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Încă o corecție de 700.000 lei pentru un proiect al Primăriei Alba Iulia. Mircea Hava: „Este un abuz. Nu am făcut nimic rău!”

Publicat

În urmă cu câteva zile, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a emis o nouă corecție pentru proiectul „Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia”. Este vorba de această dată despre realizarea documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice precum şi a structurii metodologice privind elaborarea Devizului General pentru obiective şi lucrări de investiţii, contract încheiat de Primărie prin negociere directă, pentru care s-a aplicat o corecție de 100% din valoarea contractului, adică aproximativ 7 miliarde de lei vechi, cu TVA inclus.

Practic, corecția a fost aplicată pentru că realizarea documentației tehnice a proiectului a fost atribuită prin negociere directă societății care a întocmit și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru acest proiect și nu prin licitație publică. Reprezentanții Primăriei susțin că această procedură este legală și că au ales-o pentru a facilita realizarea documentației tehnice, fără implcarea unei societăți noi, care, „necunoscând proiectul, ar fi trebuit să ia totul de la zero”.

Administratorul orașului, Nicolaie Moldovan, a explicat ce înseamnă această corecție aplicată de MDRAP: „Noi am atribuit proiectul tehnic și detaliile de execuție aceluiași om care a făcut DALI-ul, pentru că el ar fi, conform legislației, cel care trebuie să monitorizeze și să răspundă de ceea ce a proiectat în momentul în care constructorul câștigător va pune în aplicare ceea ce a fost proiectat. Am atribuit aceluiași consultant prin procedura de atribuire directă fără un anunț prealabil, adică exact așa cum este reglementat în legislația în materie de achiziții publice. După ce au verificat achizițiile publice făcute atunci, în 2009, au spus acum că nu am procedat corect, că trebuia să facem licitație. Din considerente absolut legale, noi am ales să procedăm prin atribuire directă”.

MDRAP a transmis un proiect de notă de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor ce are ca obiect „Verificarea dosarului achiziţiei publice de servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului, încheiat cu SC GENERAL GAME SRL Sântimbru”. Iată câteva concluzii:

„La atribuirea contractului de servicii încheiat cu SC GENERAL GAME SRL Sântimbru având ca obiect prestarea de servicii de asistenţă tehnică, referitor la faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile aplicării art.122.lit.b din OUG 34/2006. Prin urmare, neexistând constrângerea dată de motive tehnice, obiectul contractului putea fi îndeplinit şi de către alţi operatori economici, autoritatea contractantă nefiind îndreptăţită să recurgă la procedura negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. […] Valoarea corecţiei financiare este de 468.140,00 lei la care se adaugă TVA aferentă în valoare de 113.353,60 lei, respectiv 100% aplicabilă la valoarea contractului verificat”.

Primăria a răspuns printr-un punct de vedere în care menționează că „Asistenţă tehnică include cheltuielile efectuate după caz, pentru asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor se înţelege clar că acest serviciu nu poate fi efectuat de către un alt proiectant ci doar de către proiectantul elaborator al proiectului investiţiei de bază, conform prevederilor art. 84 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe”.

„Dacă MDRAP nu își va însuși acest punct de vedere, va trimite nota de constatare finală. Ulterior, în 30 de zile, creanțele vor fi reținute din finanțările pe care le mai are Primăria de recuperat. Primăria va acționa în instanță, iar în final se va decide dacă acele corecții au fost aplicate corect”, a mai explicat Nicolaie Moldovan.

Primarul Mircea Hava: „Este un abuz. Nu am făcut nimic rău și îi vom acționa în instanță!”

În conferința de presă de vineri a PDL Alba, primarul Mircea Hava a adus în discuție acest subiectul corecțiilor financiare aplicate Primăriei pentru acest proiect, dar și pentru altele, pentru care sumele au fost deja câștigate în instanță. Acesta susține că achizițiile publice au fost făcute conform aprobărilor date de MDRAP, iar că aplicarea unei corecții financiare pe chestiunile deja aprobate de ei este abuzivă:

„Nu am făcut nimic rău și nu am avut de gând nimic niciodată. Dar să vii să spui că nu am făcut bine achiziția când el a venit și ți-a spus cum să faci achiziția. Fără aprobare nu poți să muți nicio pietricică. Îți dă aprobarea și apoi te întreabă de ce ai făcut-o. Cine face prostii, să răspundă. Îi voi acționa personal în instanță!”

Corecții de peste 90 de milioane de euro în Regiunea Centru

În ședința de joi a Consiliului pentru Dezvoltare Regională, primarul Mircea Hava a solicitat situația corecțiilor financiare aplicate în POR în Regiunea Centru. Din informațiile prezentate a rezultat că „În urma verificărilor/reverificărilor efectuate au fost aplicate reduceri/corecții privind suspiciuni de neregulă pentru un număr de 284 de contracte de achiziție publică, în valoare de 90,73 milioane de euro, aferente unui număr de 92 de proiecte POR. Printre acestea au existat 211 de contracte cu corecții, 26 de contracte cu suspiciuni de neregulă, 36 de contracte cu suspiciuni de neregulă sau reduceri infirmate și altele”, ne-a explicat administratorul orașului, Nicolaie Moldovan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Truth beacon

    vineri, 14.06.2013 at 20:27

    General Game = o alta firma marca Sabau Brothers. Deci banii raman in familie.

  2. HavHotu

    sâmbătă, 15.06.2013 at 21:27

    Hava este un ***** notoriu toata lumea stie asta. Cine stie ceo mai fi facut si cu banii astia. Siguri-o dat la alde Florea ori Sabau sau alte firme ce cotizeaza la pusculita de la PDL. Hava este *** – deja e pleonasm

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax