Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Primăria Sebeş şi DSP Alba vor să facă STUDIU de IMPACT privind toţi poluatorii din zonă, la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Cluj

Publicat

kronospan instalatie La Sebeş va fi realizat un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei, cu un inventar al tuturor poluatorilor din zonă şi efectele activităţii acestora privind fiecare cartier din municipiu. Anunţul a fost făcut de Primăria Sebeş, care transmite că este vorba despre un studiu independent de cel cerut de DSP Alba pentru autorizarea de mediu privind Kronospan şi că banii pentru realizarea acestuia sunt incluşi în bugetul local pe 2015.

Reamintim că la Sebeş s-a desfăşurat duminică al cincilea protest împotriva poluării şi a fabricilor de formaldehidă de pe platforma industrială, după patru săptămâni de negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor.

Protestatarii cer în continuare relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri.

Citeşte şi VIDEO: După o lună, la SEBEȘ continuă PROTESTELE împotriva poluării. Manifestanții cer mutarea fabricii de formaldehidă

Reprezentanţii Primăriei Sebeş transmit că primarul Adrian Alexandru Dăncilă şi directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiș, participă joi, la Cluj Napoca, la o întâlnire cu specialiștii oficiali și acreditați în sănătate publică, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Filiala Cluj.

Potrivit sursei citate, aceștia vor solicita specialiștilor elaborarea unui studiu de impact pe sănătate, la nivelul orașului Sebeș, “care să cuprindă toți factorii care pot să influențeze starea de sănătate, începând de la autostradă, până la poluatorii industriali și ultimul service de la marginea municipiului”.

Va fi realizat un inventar al tuturor poluatorilor din zonă, stabilindu-se impactul fiecărui poluator asupra sănătății și perimetrul de protecție sanitară, iar concluziile finale vor prezenta impactul asupra stării de sănătate, pe fiecare cartier și zonă din municipiul Sebeș, precizează reprezentanţii administraţiei locale.

Datele vor fi postate pe site-urile DSP Alba și Primăriei Sebeș. 

,,Suma necesară pentru acest studiu, se regăsește în proiectul de buget al municipiului Sebeș, urmând a fi aprobată vineri, în ședinta Consiliului Local Sebeș, cu ocazia votării bugetului pe anul 2015. Menţionez că acest studiu este unul separat de cel care va fi realizat de Kronospan, pe platforma industrială, cerut de  DSP Alba, pentru obținerea Autorizației Integrate de Mediu.

Conducerea Primăriei Sebeș va continua discuțiile atât cu reprezentanții protestatarilor cât și cu cei ai Kronospan, pe care le-a avut și săptămâna trecută.

Precizăm că Primăria Sebeș tine o permanentă legătură cu toate instituțiile statului, inclusiv Președinția României, pentru rezolvarea acestei situații”, a declarat primarul Adrian Alexandru Dancilă.

Citeşte şi Kronospan, obligată de DSP Alba să refacă studiul de impact asupra sănătăţii, pentru autorizarea fabricii de formaldehidă de la Sebeș

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Citeşte şi ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Ziarul Alba24 a reuşit în premieră să îi pună faţă în faţă la masa dialogului pe reprezentanţii campaniei „Opriţi poluarea în Sebeş” şi pe cei ai companiei Kronospan, ţinta campaniei de mediu şi a acuzaţiilor de poluarea a Sebeşului. Emisiunea i-a adus la aceeaşi masă de o parte pe directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, iar de cealaltă parte pe Anişoara Ştefan – preşedintele Asociaţiei „Prima Natură” şi Iulius Făgărăşan – liderul Iniţiativei Civice Reghin.

Ciește și VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față: STRADA vs KRONOSPAN. Cinci săptămâni de proteste la Sebeș

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a modificat joi, 5 februarie, raportul privind starea mediului pentru luna septembrie 2014, în care concentrația maximă de formaldehidă înregistrată era de 0,029 mg/mc (concentrația maximă admisibilă fiind de 0,012 mg/mc). Noul raport înlocuiește valoarea inițială, pe care o declară neconformă, cu valoarea de 0,009 mg/mc.

Modificarea concentrației maxime de formaldehidă a fost motivată de faptul că, timpul de prelevare pentru proba de formaldehidă a fost de o oră și 21 minute, în data de 19 septembrie 2014, la stația AB2 din cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș, și nu de 24 de ore cât prevede standardul pentru o mediere de lungă durată.

”Valoarea concentrației determinată pentru formaldehidă nu se putea raporta la concentrația maximă admisibilă prevăzută de STAS 12574/87. Conform STAS 12574/87 concentrația maximă admisibilă pentru formaldehidă la o mediere de scurtă durată (30 minute) este de 0,035 mg/mc iar pentru o mediere de lungă durată (24 ore) de 0,012 mg/mc”, se precizează în noul raport.

Citește și APM Alba a MODIFICAT raportul pe septembrie 2014, în care concentrația de formaldehidă din Sebeș depășea maxima admisă. MOTIVAȚIA

Reamintim faptul că, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a transmis într-un comunicat, remis în data de 20 ianuarie, faptul că ”la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depășiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”. La acea dată, raportul lunar pentru luna septembrie nu a fost modificat pe site-ul APM Alba.

Citește și MINCIUNI TOXICE de la șefa APM Alba. Cum s-a fofilat Mihaela Mih Dehelean în scandalul formaldehidei de la Sebeș

Citeşte şi ONG-urile care susţin protestul împotriva Kronospan: „APM Alba a dezinformat opinia publică privind concentraţia de formaldehidă”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax