Connect with us
Publicitate

Economie

Kronospan, obligată de DSP Alba să refacă studiul de impact asupra sănătăţii, pentru autorizarea fabricii de formaldehidă de la Sebeș

Publicat

kronospan instalatie Compania Kronospan va trebui să refacă sau să completeze studiul de impact asupra sănătăţii pe baza căruia se solicită autorizaţia de mediu pentru instalaţia de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Solicitarea vine din partea Direcţiei de Sănătate Publică Alba, instituţie care cere şi respectarea legislaţiei potrivit căreia formaldehida este substanţă cancerigenă.

Reacția autorităților a venit la o lună de la declanșarea protestelor împotriva poluării cu formaldehidă  de la Sebeș.

Unul dintre subiectele discutate în şedinţa Comitetului Special Constituit şi a Comisiei de Analiză Tehnică de la APM Alba din 3 februarie a fost analiza solicitării depuse pentru emiterea autorizaţiei integrate de mediu – etapa analiză detaliată pentru instalaţie de producere a formaldehidei, capacitate 60.000 tone pe an, exprimat în 100%, Sebeş.

Direcţia de Sănătate Publică Alba cere Kronospan să refacă sau să completeze studiul de impact asupra sănătăţii pe baza căruia se solicită autorizaţia de mediu. Motivul este că acest studiu are o vechime de şapte ani, iar în această perioadă s-a modificat legislaţia şi este posibil ca datele privind sănătatea să fie modificate, a declarat şeful DSP Alba, Horea Timiş, pentru Alba24.

De asemenea, DPS Alba cere companiei să respecte legislaţiile privind modificarea încadrării formaldehidei din substanţă potenţial cancerigenă în substanţă cancerigenă (Regulamentul 605/2014).

Kronospan va trebui şi să aplice un program de urmărire a sănătăţii populaţiei.

Reamintim că activitatea SC Kronospan Sebeș SA este reglementată prin autorizația integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 1.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu. Compania a depus în data de 23 septembrie 2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menționată, datorită creșterii capacității de producție de la 30.000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție, potrivit APM Alba.

APM Alba a parcurs procedura de reglementare pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizației integrate de mediu, însă, în perioada de mediatizare a deciziei de revizuire a acestei autorizații au fost înregistrate contestații din partea publicului, ce au fost transmise Comisiei pentru soluționarea contestațiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Până la soluţionarea acestora, procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeș SA nu poate fi finalizată.

Pe platforma industrială Kronospan Sebeș există și instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator SC Kronochem Sebeș SRL, care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Pentru autorizarea funcționării acestei instalații, SC Kronochem Sebeș SRL a depus la A.P.M. Alba în data de 6 inauarie 2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu. În 19 ianuarie, referitor la această procedură a fost înregistrată la APM Alba o contestaţie semnată de 126 de persoane din Sebeş, Lancrăm, Petreşti şi Daia Română. AICI, integral, cotestaţia.

Citeşte şi APM Alba, despre fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș. Concentraţiile substanţei, afişate din 15 ianuarie

Kronospan Sebeş a informat, în 22 ianuarie, că a solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti realizarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate pentru toate activităţile desfăşurate pe platforma Kronospan Sebeş.

Reamintim că locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele în fiecare duminică, în Parcul Primăriei Sebeș, până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș. Campania privind poluarea la Sebeş a cuprins până acum patru proteste.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: A patra duminică de PROTESTE împotriva poluării, la SEBEŞ. Oamenii nu renunță la dreptul lor la sănătate și la un mediu curat

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării noii fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. coldman

    miercuri, 04.02.2015 at 12:06

    vor sa dea oameni in judecata,lasati mai bine cutia pandorei inchisa domnilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate