Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Avertizare din partea USR: Guvernul pregătește retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO. Blat cu ”Gabriel”, în procesul de la Washington?

Publicat

 

rosia_montanaUSR acuză Guvernul că vrea să ”facă blat” în procesul pe care România îl duce la Washington cu compania ”Gabriel Resources”, titulara proiectul suspendat, de exploatare auriferă de la Roșia Montană și avertizează că urmărește retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO. Reacția USR vine după ce în presă s-a prezentat un punct de vedere semnat de o consilieră din minister, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roșia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu, fără acordul guvernului, ar afecta șansele României în arbitrajul de la Washington, în care compania Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

”E o minciună și o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoașterea internațională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepționale a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană. O asemenea recunoaștere ar fi o oportunitate uriașă, o șansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din toți Munții Apuseni și orașe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuș ori Aiud”, a declarat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu.

Acesta a adăugat că Roșia Montană se bucură de protecție, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO întrucât în timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu, situl de la Roșia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România.

”Dacă se va plăti fie și doar un cent despăgubire către Gabriel Resources, acest lucru se va datora în exclusivitate tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au înfruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit în România. Teama că lista cu toți acești profitori ar deveni publică este motivul pentru care actuala Putere face, în continuare, jocurile companiei”, a mai declarat Mihai Goțiu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax