Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

De ce nu au fost înfiinţate centre medicale de permanenţă în judeţul Alba. DSP: Medicii de familie spun că banii sunt puţini

avatar

Publicat

alexandru dumitru sinea dsp albaÎnființarea centrelor de permanență în județul Alba bate pasul pe loc din lipsa personalului medical, respectiv a medicilor de familie care ar urma să facă gărzi într-o asemenea unitate. Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, medicii de familie din județ nu au dorit să se implice, motivând în principal banii puțini pe care i-ar primi pe fiecare gardă, respectiv aproximativ 300 de lei.

„Legea prevede ca autoritatea publică locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, dacă constată că este necesar un astfel de centru de permanență, să ia măsuri: să pună la dispoziție un spațiu, fie prin închiriere sau cumpărare, dotarea lui, servicii de pază precum și servicii de registratură și curățenie. Primăria Alba Iulia a fost foarte deschisă. Doresc să ne pună la dispoziție o sumă de aproximativ 200.000 de euro, un spațiu adecvat, să fie ceva modern care să aibă utilitate, pentru că nu facem un centru de permanență doar ca să îl avem. Am discutat cu Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, ambele instituții m-au asigurat că se implică la nivel maxim. Am primit sprijin total și de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ultima etapă a fost discuția mea cu medicii de familie. Am luat listele, sunt 210 aproximativ și am discutat cu cei sub 50 de ani. Am discutat cu marea lor majoritate. Eu am lansat o ofertă către ei, în condițiile în care ei trebuiau să vină doar cu un stetoscop și cu un halat pe ei. Nu era cum era înainte, că trebuiau să plătească și să își asigure dotarea. Medicii de familie au spus că nu sunt mulțumiți de bani și nu vor veni să facă gărzi. Dacă aș avea un grup de 7-8 medici dispuși să vină să facă gărzi într-un centru de permanență, în secunda doi am putea face un centru de permanență”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Potrivit directorului DSP Alba, gărzile într-un centru de permanență ar fi fost plătite cu aproximativ 300 de lei / noapte.

„Nu am mai pus accentul pe centrele de permanență deoarece acum colaborez foarte bine cu o doamnă directoare din Ministerul Sănătății. Cu dânsa ne consultăm și îi trimit în mod constant propuneri. A găsit în DSP Alba un partener de dialog și un partener care vrea să se implice. Ea lucrează la legea asistenței medicale comunitare și la normele ei de aplicare. O să schimbăm și cadrul acesta. O să fie înființate centre comunitare integrate care o să poată să fie construite pe bani europeni. Până la 1 milion de euro cred că o să poată să acceseze o primărie să înființeze, să construiască un mini-spital sau un centru de permanență european, modern, care va avea trei componente: o componentă medicală – prin asistenți medicali comunitari, eu am propus să fie cooptați și medici de familie, o componentă socială – asistenți sociali și o componentă educațională. Aceste centre comunitare integrate se doresc a fi înființate în zone defavorizate, dar dacă stăm să ne gândim bine și municipiul Alba Iulia poate fi considerată o zonă defavorizată. Chiar dacă standardul de viață este foarte ridicat, dacă ne uităm la Unitatea de Primiri Urgențe, unde sunt aproximativ 53.000 de prezentări anuale, dintre care mai mult de 60% ar fi de competența unui centru de permanență, nu de competența UPU”, a explicat Alexandru Sinea.

În ceea ce privește centrele comunitare integrate, se dorește ca, după elaborarea normelor și deschiderea axei de accesarea a fondurilor, Direcțiile de Sănătate Publică și autoritățile județene vor poziționa centrele la nivel județean astfel încât acestea să deservească mai multe localități.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la un centru de permanență medicul ar putea să scrie o rețetă, ar putea lua o tensiune și chiar să facă un EKG sau un ecograf. Acesta susține că a fost identificat un spațiu potrivit pentru un centru de permanență în municipiul Alba Iulia, în zona Stadion – lângă Bazinul Olimpic.

Directorul DSP Alba a transmis că a cerut ministerului modificarea legislației centrelor de permanență, astfel încât primăriile să poată să plătească medicii din bugetul local, cu până la 100% din suma pe care o primesc medicii de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Am fost la minister și am făcut personal o propunere scrisă pentru modificarea legislației centrelor de permanență, să dea posibilitatea primăriilor să plătească medicii din bugetul local. Am propus ca legea să dea posibilitatea dublării sumei pe care medicii o primesc de la Casa de Sănătate, astfel încât aceștia să primească până la 600 de lei / gardă”,  a precizat Alexandru Sinea.

Sinea susține că fondurile sunt concentrate în prezent pe spitale, unde tratamentele sunt foarte scumpe.

„Una e să te tratezi la un spital și alta la un centru de permanență, la un centru comunitar integrat sau în ambulatoriu. Din păcate cea mai mare cheltuială e în spitale. Baza e asistența comunitară care sunt asistenți medicali și care pot să te sfătuiască”, a explicat Alexandru Sinea.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la Alba Iulia ar fi fost nevoie de 10 medici de familie care să lucreze în centrul de permanență. Un medic trebuia astfel să facă trei gărzi pe lună.

 

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

EVENIMENT

ELECTRICA: Întreruperi de curent programate în localităţi din Alba, din cauza lucrărilor la reţea

avatar

Publicat

Electrica anunţă întreruperi programate în alimentarea cu energie în judeţul Alba, în perioada 26-29 martie, din cauza lucrărilor de întreţinere a reţelei.

Sunt vizate străzi din Alba Iulia, Sebeş, Vinţu de Jos, Ocna Mureş şi sate din comunele Şpring, Berghin şi Meteş.

În funcţie de condiţiile meteo, lucrările ar putea fi reprogramate.

Luni, 26 martie

Orele 8.00-16.00 Meteş, sat Văleni, strada Principală, parţial

Orele 12.00-15.00 Alba Iulia, strada Nicolae Bălcescu, piaţă

Orele 12.00-15.00 Sebeş, străzile 24 Ianuarie, 9 Mai, Lucian Blaga, Mihai Viteazul, Mioriţei, Pieţii, Primăriei, Traian

Marţi, 27 martie

Orele 9.00-16.00 Ocna Mureş, străzile Alexandru Titrus, Macilor, Mihai Viteazul, Steluţei

Orele 9.00-16.00 Şpring, sat Cunţa, PT Vila Elena

Miercuri, 28 martie

Orele 8.00-16.00 Meteş, sat Văleni, strada Principală (parţial)

Orele 9.00-16.00 Berghin, sat Ghirbom

Joi, 29 martie

Orele 8.00-16.00 Meteş, sat Văleni, strada Principală (parţial)

Orele 9.00-16.00 Vinţu de Jos, strada Horea

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

INCENDIU la o casă din satul Biharia, comuna Gârda de Sus. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

avatar

Publicat

pompieri

Pompierii din Cîmpeni au fost chemaţi să intervină, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în satul Biharia, comuna Gârda de Sus.

Din primele date, flăcările au cuprins o casă din sat.

Pompierii au acţionat cu două autospeciale şi o ambulanţă SMURD.

Revenim cu amănunte.

foto: arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

ACCIDENT la Alba Iulia. O şoferiţă aflată sub influenţa alcoolului a lovit cu maşina un autoturism parcat

avatar

Publicat

Un accident rutier s-a petrecut sâmbătă seara, în apropierea sensului giratoriu de pe Bulevardul Revoluţiei, intersecţia cu Bulevardul Transilvaniei.

Din primele date, o femeie a pierdut controlul maşinii pe care o conducea şi a lovit un autoturism parcat.

Potrivit IPJ Alba, nu au fost persoane rănite, accidentul urmând a fi soluţionat ca o tamponare, însă şoferiţa s-ar fi aflat sub influenţa alcoolului.

Femeia are aproximativ 60 de ani.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Avion de mici dimensiuni, prăbuşit după o decolare ratată. Cazul este cercetat de procurori din Alba

avatar

Publicat

Un avion de mici dimensiuni a fost serios avariat, sâmbătă după-amiaza, în zona aerodromului din Cisnădie, judeţul Sibiu. Pilotul ar fi ratat decolarea, iar aparatul de zbor s-a lovit de copacii din zonă.

Cele două persoane aflate la bord, pilotul şi copilotul, nu au suferit vătămări corporale.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 16.30, pe Aerodromul Măgura din Cisnădie.

La bordul avionului de mici dimensiuni se aflau doi bărbaţi, ambii piloţi sibieni, cu brevet de zbor, unul în vârstă de 34 de ani, celălalt în vârstă de 62 de ani.

Cercetările în acest caz au fost preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia  şi Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

Se pare că avionul nu a mai putut decola din cauza stării pistei: pământul era îmbibat cu apă.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

25 martie, BUNA VESTIRE: De ce nu este bine să te cerţi în această zi. Obiceiuri şi superstiţii

avatar

Publicat

cearta

Buna Vestire sau Blagoviștenia este una dintre cele patru mari sărbători închinate Maicii Domnului. Crendincioşii sărbătoresc, cu nouă luni înainte de Crăciun, momentul naşterii lui Isus.

Cei care țin Marele Post al Paștelui au dezlegare la pește. În această zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină şi sosirea rândunelelor, dar și primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului.

Potrivit Evangheliei după Luca, Sfânta Fecioară, crescută la Templu și aflată sub tutela Dreptului Iosif, a fost aleasă de Dumnezeu și înștiințată de Arhanghelul Gavriil: „Bucură-te, cea plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Și vei lua în pântece, și vei naște fiu, și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema.” Arhanghelul i s-a arătat în vis și lui Iosif, vestindu-i: „Ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt”. Așa se face că acest moment a rămas să fie sărbătorit, an de an, sub numele de Buna Vestire.

Buna vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care începe să curgă perioada de 9 luni, până la Crăciun, cât Maria L-a purtat în pântece pe Iisus.

Superstiţii şi tradiţii

– cine se ceartă de Buna Vestire are necazuri mari tot anul;

–  să muncești de Buna Vestire ar fi un păcat de neînchipuit

– pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică

– de Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă

– noaptea focurilor: gospodinele adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc

– este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.

Obiceiuri de Blagoveștenie

În „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba”, Avram Cristea povestește că în unele aşezări din Apuseni gospodarii stropesc cu ţuică la rădăcina pomilor şi cu vin la rădăcina viţei de vie, ca să aibă rod bogat în acel an. De asemenea, tot în Alba, mai era obiceiul ca în zorii zilei să se afume cu „pozdări” de cânepă şi cu tămâie pomii din livezi, pentru a alunga bolile şi dăunătorii.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu şi semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează să ajungă sub brazdă. De Blagoveştenie sosesc rândunele şi cucul începe să cânte. Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sânpetru, când se spune că mănâncă orz sau boabe de cireşe şi se îneacă. Nemaiputând cânta, se transformă în uliu şi aşa rămâne până anul viitor, când îşi recapătă glasul de Blagoveştenie. În unele sate, de Buna Vestire, se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare şi o cofă cu apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă. Pâinea şi sarea sunt apoi date de pomană.

Gospodinele nu păstrează ouăle făcute în ziua de Buna Vestire, căci, dacă le vor pune sub cloşcă, nu vor ieşi pui sănătoşi. Bărbaţii nu se ceartă cu nevestele, că altfel se vor sfădi tot anul.

În Transilvania, se mai păstrează un obicei străvechi. De seara, se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cel care se scoală primul în acea familie iese din casă, pune tămâie peste jar şi înconjoară clădirea de trei ori; apoi, afumă vitele şi pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că astfel se alungă energiile negative şi bolile din gospodărie.

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul.

De Blagoveştenie este dezlegare la peşte. Este bine să mâncăm peşte, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi… ca peştele.

Dacă găinile sau orice pasăre de curte ouă, acestea nu se pun sub cloşcă, pentru că vor ieşi pui bolnavi şi vor aduce pagubă în familie.

Femeile care vor să aibă copii ţin post negru, beau agheasmă şi se roagă Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri să facă minuni în familia lor.

A doua zi dupa Buna-Vestire, adică pe 26 martie, numită de popor „Stoborul Blagovesteniilor” sau „Blagovesnicul” e serbata de femei pentru boli, lovituri sau să nu li se caliceasca copiii.

Cum a fost vestită Naşterea lui Iisus Hristos?

Îngerul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu într-o Cetate din Galileea, numită Nazaret, la o fecioară logodită cu un bărbat numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria. Îngerul a intrat la ea şi i-a zis: „Bucură-te, tu, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!”. Tulburată foarte mult de cuvintele acestea, Maria se întreba singură ce putea să însemne urarea aceasta. Îngerul i-a zis: „Nu te teme, Maria, căci ai primit îndurare înaintea lui Dumnezeu. Şi iată că vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu, căruia îi vei spune Iisus. El va fi mare şi va fi numit Fiul Celui Preaînalt. Maria a zis îngerului: „Cum va fi aceasta, devreme ce eu nu ştiu de bărbat?”
„Duhul Sfânt se va pogori peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema”. (Evanghelia după Luca 1, 26-36).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate