Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

De ce nu au fost înfiinţate centre medicale de permanenţă în judeţul Alba. DSP: Medicii de familie spun că banii sunt puţini

avatar

Publicat

alexandru dumitru sinea dsp albaÎnființarea centrelor de permanență în județul Alba bate pasul pe loc din lipsa personalului medical, respectiv a medicilor de familie care ar urma să facă gărzi într-o asemenea unitate. Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, medicii de familie din județ nu au dorit să se implice, motivând în principal banii puțini pe care i-ar primi pe fiecare gardă, respectiv aproximativ 300 de lei.

„Legea prevede ca autoritatea publică locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, dacă constată că este necesar un astfel de centru de permanență, să ia măsuri: să pună la dispoziție un spațiu, fie prin închiriere sau cumpărare, dotarea lui, servicii de pază precum și servicii de registratură și curățenie. Primăria Alba Iulia a fost foarte deschisă. Doresc să ne pună la dispoziție o sumă de aproximativ 200.000 de euro, un spațiu adecvat, să fie ceva modern care să aibă utilitate, pentru că nu facem un centru de permanență doar ca să îl avem. Am discutat cu Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, ambele instituții m-au asigurat că se implică la nivel maxim. Am primit sprijin total și de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ultima etapă a fost discuția mea cu medicii de familie. Am luat listele, sunt 210 aproximativ și am discutat cu cei sub 50 de ani. Am discutat cu marea lor majoritate. Eu am lansat o ofertă către ei, în condițiile în care ei trebuiau să vină doar cu un stetoscop și cu un halat pe ei. Nu era cum era înainte, că trebuiau să plătească și să își asigure dotarea. Medicii de familie au spus că nu sunt mulțumiți de bani și nu vor veni să facă gărzi. Dacă aș avea un grup de 7-8 medici dispuși să vină să facă gărzi într-un centru de permanență, în secunda doi am putea face un centru de permanență”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Potrivit directorului DSP Alba, gărzile într-un centru de permanență ar fi fost plătite cu aproximativ 300 de lei / noapte.

„Nu am mai pus accentul pe centrele de permanență deoarece acum colaborez foarte bine cu o doamnă directoare din Ministerul Sănătății. Cu dânsa ne consultăm și îi trimit în mod constant propuneri. A găsit în DSP Alba un partener de dialog și un partener care vrea să se implice. Ea lucrează la legea asistenței medicale comunitare și la normele ei de aplicare. O să schimbăm și cadrul acesta. O să fie înființate centre comunitare integrate care o să poată să fie construite pe bani europeni. Până la 1 milion de euro cred că o să poată să acceseze o primărie să înființeze, să construiască un mini-spital sau un centru de permanență european, modern, care va avea trei componente: o componentă medicală – prin asistenți medicali comunitari, eu am propus să fie cooptați și medici de familie, o componentă socială – asistenți sociali și o componentă educațională. Aceste centre comunitare integrate se doresc a fi înființate în zone defavorizate, dar dacă stăm să ne gândim bine și municipiul Alba Iulia poate fi considerată o zonă defavorizată. Chiar dacă standardul de viață este foarte ridicat, dacă ne uităm la Unitatea de Primiri Urgențe, unde sunt aproximativ 53.000 de prezentări anuale, dintre care mai mult de 60% ar fi de competența unui centru de permanență, nu de competența UPU”, a explicat Alexandru Sinea.

În ceea ce privește centrele comunitare integrate, se dorește ca, după elaborarea normelor și deschiderea axei de accesarea a fondurilor, Direcțiile de Sănătate Publică și autoritățile județene vor poziționa centrele la nivel județean astfel încât acestea să deservească mai multe localități.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la un centru de permanență medicul ar putea să scrie o rețetă, ar putea lua o tensiune și chiar să facă un EKG sau un ecograf. Acesta susține că a fost identificat un spațiu potrivit pentru un centru de permanență în municipiul Alba Iulia, în zona Stadion – lângă Bazinul Olimpic.

Directorul DSP Alba a transmis că a cerut ministerului modificarea legislației centrelor de permanență, astfel încât primăriile să poată să plătească medicii din bugetul local, cu până la 100% din suma pe care o primesc medicii de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Am fost la minister și am făcut personal o propunere scrisă pentru modificarea legislației centrelor de permanență, să dea posibilitatea primăriilor să plătească medicii din bugetul local. Am propus ca legea să dea posibilitatea dublării sumei pe care medicii o primesc de la Casa de Sănătate, astfel încât aceștia să primească până la 600 de lei / gardă”,  a precizat Alexandru Sinea.

Sinea susține că fondurile sunt concentrate în prezent pe spitale, unde tratamentele sunt foarte scumpe.

„Una e să te tratezi la un spital și alta la un centru de permanență, la un centru comunitar integrat sau în ambulatoriu. Din păcate cea mai mare cheltuială e în spitale. Baza e asistența comunitară care sunt asistenți medicali și care pot să te sfătuiască”, a explicat Alexandru Sinea.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la Alba Iulia ar fi fost nevoie de 10 medici de familie care să lucreze în centrul de permanență. Un medic trebuia astfel să facă trei gărzi pe lună.

 

 

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Legile Justiției, pe repede înainte. Luni, ultima zi în care se mai pot depune amendamente

avatar

Publicat

Legile Justiției, pas cu pas spre adoptare. Luni, 20 noiembrie este ultima zi în care parlamentarii sau asociațiile profesionale mai pot depune amendamente. Marți sau miecuri ar urma să aibă loc o altă ședință a comisiei speciale pentru Legile Justiției în care se vor centraliza amendamentele.

Preşedintele Comisiei speciale de elaborare legilor în domeniul justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anuţat, miercurea trecută că săptămâna aceasta va fi depusă și o lege care să stabilească un cadru clar pentru Inspecţia judidicară, el arătând că, în acest moment, instituţia nu este funcţională.

„Pentru săptămâna viitoare avem în vedere să depunem o lege care sa stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecţia judiciară. Am vazut că, acum, aşa cum funcţionează în cadrul CSM, nu este funcţională”, a spus Iordache.

Totodată, prezent la dezbaterile din comisie, Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

„În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are”, a mai spus Tudorel Toader.

Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.

„O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană”, a completat ministrul Justiţiei.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Licitație la Primăria Alba Iulia pentru închirierea a nouă căsuțe în Parcul Sărbătorilor de Iarnă

avatar

Publicat

Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește pentru amenajarea Târgului de Crăciun, iar pentru asta au anunțat organizarea unei licitații publice, în data de 23 noiembrie, de la ora 13.00, în vederea închirierii a nouă căsuțe în incinta Parcului Sărbătorilor de Iarnă. Cei care doresc să participe la licitație se vor putea înscrie în perioada 20-22 noiembrie. 

Înscrierea la licitație se face la spațiul Primăriei, cam 8 Compartiment informare presă, comunicare, relații publice , situat în Alba Iulia str. Calea Moților , nr 5A.
Caietele de sarcini se procură de la Serviciul Administrarea Domeniului Public și Privat situat în Alba Iulia, str. Calea Moților, nr.7, bl. S1, sc. E (vis-a-vis de BANCPOST ).
În caz de neadjudecare sau amânare a ședinței de licitație, aceasta se va repeta în data de 27 noiembrie 2017, ora 13, iar înscrierea se face în perioada 24 noiembrie -27 noiembrie 2017, ora 11.

Pentru căsuțe mici:
Suprafață = 7,5mp
Pentru căsuțe mari
Suprafața =40mp

Destinație =3 căsuţe mari și 3 căsuțe mici-activități de alimentație publică,
Prețul de pornire a licitației este de 2 lei/mp/zi
Pentru 3 căsuțe mici – vânzare produse de artizanat şi produse industriale de sezon
Prețul de pornire a licitației este de 1 leu/mp/zi
Durata =01.12.2017- 01.02.2018

Documentațiile şi taxele se vor plăti la Serviciul Administrarea Domeniului Public și Privat situat în Alba Iulia, str. Calea Moților, nr.7, bl. S1, sc. E (vis-a-vis de BANCPOST)

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

MARȚI: Mai multe localități din Alba, FĂRĂ APĂ, după lucrări la autostrada Sebeș-Turda, în zona Galda de Jos

avatar

Publicat

Apa CTTA anunță întreruperea furnizării apei potabile în data de 21 noiembrie, începând cu ora 04:00, în mai multe localități, ca urmare a relocării conductei DN 1000 în zona Galda de Jos. 

„În urma lucrărilor la autostrada SebeșTurda (tronson II), SC Apa CTTA SA Alba anunță că în data de 21 noiembrie, începând cu ora 04.00, va întrerupe furnizarea apei potabile în vederea relocării conductei DN1000 în zona Galda de Jos.

Vor fi afectați consumatorii din localitatile: Obreja, Bucerdea Grânoasa, Mihalț (parțial), Cistei, Sîncel, Iclod, Lunca Târnavei, Șona, Valea Lungă, Tăuni, Glogovat, Lodroman, Lunca, Mesentea, Benic, Galda de Jos. Estimăm durata întreruperii la cca. 24 de ore, datorită lucrărilor complexe ce se vor desfășura pentru realizarea acestei relocări.

La punerea în funcțiune a aducțiunii și reluarea furnizării apei pot apărea local depășiri ale parametrilor turbiditate și debit, situație în care sfătuim clienții să folosească apa doar în scopuri menajere, până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate”, au transmis reprezentanții Apa CTTA.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Un om de afaceri din Alba Iulia a executat silit Vodafone de două ori. Cere milioane de euro în 32 de procese

avatar

Publicat

Un om de afaceri din Alba Iulia se judecă cu Vodafone în mai multe procese cu o miză de aproximativ 18 milioane de euro. Claudiu Crișan este proprietarul ”Mobi Star” SRL, în urmă cu câțiva ani pe locul al treilea între dealerii Vodafone la nivel național, însă în prezent o ”afacere” în faliment. Acesta spune că, din cauza Vodafone România, a fost forțat să își închidă toate cele aproape 50 de magazine pe care le deținea în toată țara. De remarcat că ”Mobi Star” SRL a reușit să câștige deja două procese în fața ”Vodafone România” SA pentru facturi și penalități de întârziere. Firma din Alba a reușit să execute furnizorul de telefonie mobilă pentru întreaga sumă prin executor judecătoresc și chiar să-i blocheze conturile de două ori.

”Mobi Star” era dealer Vodafone din anul 2001. Telefonia mobilă era încă ceva miraculos în România, astfel încât afacerile în acest domeniu mergeau foarte bine. În acest context, Claudiu Crișan a reușit ca în 13 ani să deschidă aproximativ 50 de magazine în toată țara.

Contracte impuse pentru dealerul din Alba Iulia

În 2008, Claudiu Crișan spune că a semnat un nou contract de dealer cu Vodafone. Nu se gândea la acea dată că este vorba despre unul care până la urmă îi va îngropa întreaga afacere, din cauza condițiilor impuse de compania de telefonie mobilă.

Acesta adaugă că pe lângă cele 35 de magazine deschise inițial până la acea dată, avea obligația să mai deschidă încă 10, încă din primul an de contract. ”Amenajarea era pe banii mei dar pe cerințele Vodafone; trebuia aprobată locația, de fapt ei alegeau orașul în care să deschid. De atunci practic n-am mai avut decizie în firma mea. Am lucrat tot timpul pe baza a ceea ce au impus ei” a declarat Crișan. Dacă nu deschidea cele 10 magazine, primea o penalizare de 150.000 de euro, conform contractului semnat.

De asemenea, dacă în primele 3 luni de funcționare, magazinul nu îndeplinea targetul stabilit de companie, putea fi luat pur și simplu de Vodafone, mai spune acesta. În plus, Claudiu Crișan nu își putea vinde nici acțiunile fără acordul Vodafone (mai mult de 33%), fiind condiționat prin contract de plata, în caz contrar, a unei amenzi de 3.000.000 de euro. Amenda creștea la 5.000.000 de euro dacă și-ar fi vândut afacerea unui concurent al Vodafone, de pe piața de telefonie.

Magazinele sale puteau vinde doar produse Vodafone, care stabilea cursul valutar la care se vindeau produsele; inclusiv numărul de angajați era stabilit tot de Vodafone, pentru fiecare locație în parte.

O altă prevedere era aceea că orice litigiu trebuia soluționat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în mod obligatoriu la București, deși asemenea arbitraje se pot realiza oriunde în țară. Această prevedere este un impediment major pentru reclamanții fără putere financiară, întrucât este nevoie să plătească 10% din valoarea sumei solicitate, Curții de Arbitraj. În plus, decizia Curții nu este definitivă. Dacă una dintre cele două părți este nemulțumită, disputa ajunge oricum în instanță.

Începutul sfârșitului

”În 2011, au început notificările cu privire la închiderea magazinelor, de fapt la retragerea autorizației de funcționare în numele Vodafone, altfel urmând să ne fie aplicată o penalizare de 100 de euro pentru fiecare zi de întârziere. În 2012, ne-au făcut notificare pentru închiderea a 9 magazine, fără explicații. Magazinele închise au fost preluate de alți dealeri. Motivația: și-a schimbat Vodafone strategia de vânzări și marketing față de momentul autorizării” spune Claudiu Crișan.

Proprietarul Mobi Star nu a vrut să închidă magazinele pentru că, spune el, erau profitabile. Atunci, a mai spus acesta, Vodafone a blocat încărcarea electronică, care reprezenta 90% din încasările în numerar și l-a pus pe dealer pe butuci, în imposibilitatea de a mai face plăți.

”După asta, au cerut plata în avans a tuturor achizițiilor: marfă și încărcări electronice, lucru imposibil după ce busese blocat fluxul financiar” a adăugat omul de afaceri.

În ianuarie 2013, dealerul a fost forțat să cedeze magazinul de la București și cel de la Cluj Napoca pentru 2500 de euro bucata. ”Le-am cedat, banii nu mi i-au dat, i-au compensat cu încărcarea electronică, dar după o săptămână au blocat-o din nou” a spus Claudiu Crișan. Prețurile pt amenajarea celor 2 magazine au fost între 10-12.000 de euro fiecare, conform standardelor solicitate de companie, mai spune acesta.

Aceleași magazine, alți dealeri

”Încărcarea electronică a fost blocată din nou în martie 2013, pentru toate magazinele. Am scris că vreau să reamenajez toate magazinele.  Le-am cerut să scoată mobilierul din magazine pt amenajarea spațiilor conform noilor standarde ale companiei. Imediat, proprietarii spațiilor au fost contactați de Vodafone pentru noi contracte de închiriere, sărind dealerul. Proprietarii m-au anunțat pentru că aveam o relație veche și bună cu ei, dar i-am lăsat să își facă contractele noi. Vodafonea scos mobilerul vechi și în acel moment a intrat în aceleași locații, prin alți dealeri” a spus omul de afaceri.

Așa se face că în luna mai, aproximativ 60 de angajați au fost trimiși în șomaj.  În luna iunie, conducerea Vodafone i-a cerut o întrevedere în care a fost întrebat de ce nu mai face abonamente. ”I-am anunțat că sunt alți dealeri în magazinele mele. La două zile după întâlnire, toate magazinele acelor dealeri au fost închise” a adăugat Claudiu Crișan.

Vodafone – strategie nouă, ”Mobi Star” – în faliment

În iunie 2017, Mobi Star a intrat în faliment, însă proprietarul nu a vrut să renunțe, considerând că la mijloc a fost o strategie a Vodafone de a falimenta dealerii pentru a face loc propriei rețele de vânzări. Din acest motiv, Crișan a deschis 32 de procese în care solicită Vodafone prejudicii de câteva zeci de milioane de lei, calculate până în 2017. La acestea se adaugă penalizări de 0,15% pe zi, până la stingerea conflictului. Aceste dosare au ca obiect constatarea nulității absolute a compensării bipartite a ordinelor de plată.

Claudiu Crișan consideră că și-a pierdut afacerea ca urmare a unui contract cu clauze abuzive, impus și aplicat de Vodafone. ”Contractul semnat în 2008 nu a fost unul negociabil ci a fost unul impus. Dacă nu semnam acele clauze, m-ar fi închis de atunci. Nu puteam să nu semnez. Aveam 35 de magazine care ar fi trebuit închise, aveam credite la bănci și o afacerea în dezvoltare, plus o mulțime de angajați. Presiunea pentru mine era dublă” a explicat acesta.

Două procese pe acest subiect au fost câștigate

Mobi Star SRL a câștigat deja două procese cu Vodafone România SA prin care a obligat compania de telefonie să-i plătească contravaloarea unor facturi precum și a penalităților de întârziere de 0,15% pe zi, calculate de la data scadenței fiecărei facturi și până la achitarea integrală a datoriei. Inițial, Vodafone nu a vrut să plătească însă firma din Alba Iulia a apelat la un executor judecătoresc. Dosarul s-a judecat la Tribunalul București, la secția a VI-a Civilă. Vodafone a plătit abia după ce i-au fost blocate, de două ori, conturile.

”Cu toate că s-a încercat stabilirea unei întâlniri cu reprezentanții Vodafone, aceștia au refuzat medierea și pur și simplu au încercat să intimideze lichidatorul, prin avocații lor. Lipsa de etică profesională a Vodafone nu face decât să confirme încă o dată atitudinea abuzivă în derularea relațiilor cu partenerii” a adăugat omul de afaceri din Alba Iulia.

O solicitare pentru un punct de vedere cu privire la aceste informații a fost transmisă către compania Vodafone pe adresa de email indicată pe siteul propriu, la secțiunea media, joi, 16 noiembrie, la ora 13. Reprezentanții companiei nu au oferit însă nici o reacție.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum îți pregătești mașina pentru iarnă: lucruri pe care majoritatea șoferilor nu le știu. La ce să fii atent

avatar

Publicat

Anotimpul rece bate la ușă, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că mașina pe care o conducem va funcționa corect, chiar dacă va fi supusă unor temperaturi cu mult sub zero grade. Există mulți factori care pot influența funcționarea mașinii, începând cu magazinul de piese auto de unde îți faci necesarul specific sezonului rece și terminând cu modul în care conduci. Iată, așadar, câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o mașină perfect funcțională pe timp de iarnă.

Anvelopele, o parte importantă a automobilului

Ia-ți anvelope de iarnă! Cumpără-ți anvelope de iarnă; ai de ales între două tipuri de anvelope: cele all season și cele destinate special iernii. Ambele sunt în legalitate, însă cel mai bine este să optezi pentru anvelopele de iarnă, deoarece sunt mai bine construite și au proprietăți perfecte pentru zapadă, gheață și ger.
Mulți șoferi aleg să își cumpere din magazinul de piese auto doar anvelopele, neglijând jantele. Dacă vrei totul ca la carte însă, este bine să optezi pentru jante de iarnă.
Nu te gândi la astfel de achiziții ca la niște pierderi, deoarece, în timp, vei economisi destul de mult.
Evită sa folosești anvelope reșapate, deoarece riscurile cresc destul de mult. De asemenea, este bine să verifici presiunile în roți si sa îți echipezi roțile cu lanțuri, mai ales dacă drumurile pe care mergi sunt înzăpezite.

Asigură-te că bateria este 100% funcțională

Pe timpul iernii, una dintre cele mai solicitate piese auto este bateria. La temperatură scazută, pornirea motorului solicită de 3 ori mai mult curent decât pe timp de vară, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o baterie de bună calitate. Nu contează atât tipul de ulei, vâscozitatea lui și alte detalii, ci contează să ai o baterie perfectă.
La temperaturi de sub 15 grade, pentru a o proteja, evită cât mai mult să pornești instalația radio și încearcă să folosești cât mai puțin luminile, ștergătoarele și climatizarea. Evident, va trebui să le folosești, însă poți măcar să eviți să le folosești simultan.
Dacă temperatura de afară este de sub 8 grade Celsius, ceea ce trebuie să faci este să aprinzi farurile pentru câteva minute. În felul acesta, bateria se va încălzi.
Motoarele diesel sunt diferite și au o serie de reguli în plus în ceea ce privește bateria. Spre exemplu, este bine să ții cont de avertizorul care spune că bujiile sunt incandescente și să nu începi pornirea mașinii până cand acest avertizor nu se stinge. În caz contrar, riști să uzezi bateria destul de mult.

Asigură-te ca folosești piese de bună calitate

Piesele auto, mai ales piesele vitale, trebuie să fie de cea mai bună calitate. Poți alege piese auto aftermarket sau originale, recomandate de ceilalți șoferi și de ce nu, de cei de la service-ul pe care îl frecventezi.
Piesele de bună calitate sunt, de regulă, ceva mai scumpe, însa acest lucru vine la pachet cu o serie de beneficii, printre care faptul că te poți bucura de o rezistență mai mare și evident, de o siguranță mai mare. Dacă îți permite buzunarul, pentru consumabile, cum sunt plăcuțele de frână, poți cumpăra piese auto noi.

Antigelul, un element important pe timpul iernii

Antigelul joacă un rol foarte important pe perioada iernii, deoarece nu lasă fluidele să inghețe. Verifică densitatea acestui lichid și în cazul în care nu este cea potrivită, completează până totul este ok. Nu turna antigel în apă rece în circuitul de răcire, deoarece acest lucru poate duce la distrugerea instantanee a motorului.

Instalația de climatizare, cum se folosește?

Instalația de climatizare este foarte importantă pe timp de iarnă, însă trebuie sa fie folosită cu foarte mare atenție, deoarece poate să ducă la consumul foarte rapid al bateriei. Sunt lucruri de care vei avea nevoie, de la instalația de încălzire, așadar, trebuie să le verifici. Verifică dacă mașina are rezistențe de încălzire și dacă acestea sunt ok, nu lăsa instalația să funcționeze atunci când motorul este pornit la relanti și nu lăsa devrijarea lunetei pe o perioadă mai mare decât este necesar.

Verificarea broaștelor, a încuietorilor, a mânerelor și a geamurilor

Atunci când este frig, aceste accesorii reprezintă o problemă mare, mai mare uneori chiar decât înghețul provocat asupra pieselor auto. Este bine să ai la îndemână un spray împotriva înghețului broaștelor și să îl pulverizezi ori de cate ori natura se joacă cu zăpada.
Dacă simți că nu poți să deschizi ușa din cauza gheții, este bine să nu forțezi. Cel mai bine este să folosești spray-ul, însă dacă nu ai la îndemână un astfel de produs, poți încălzi cheia cu o brichetă și să încerci din nou să deschizi ușa.

Ștergătoarele de parbriz, victime sigure ale gheții

Indiferent ce ai face, pe perioada iernii, ștergatoarele de parbriz sunt adevărate victime ale gheții. Este bine să te asiguri că nu ai ștergătoarele blocate, deoarece în caz contrar, poți distruge motorul electric. Atunci când pornești ștergătoarele, motorul electric stă sub tensiune, fiind activat. Dacă ștergatoarele nu pot fi mișcate, acesta va forța ștergătoarele până în momentul în care se poate strica. Trebuie să te asiguri că lamelele nu sunt lipite de geam, că pe parbriz nu există zone tăioase de gheață și că materialul din care sunt construite lamelele este flexibil.
Atunci când cureți parbrizul este bine să folosești raclete de plastic, însă este bine să ai grijă mare la lamele, pentru a nu le tăia.

Frâna de mână nu trebuie să fie folosită pe timpul iernii

Dacă temperaturile sunt scăzute, frâna de mână nu trebuie sa fie folosită, deoarece există riscul de blocare a sa. Mulțumită gheții și a înghețării cablului, s-ar putea să descoperi că frâna de mână nu mai poate fi eliberată.
Este suficient să lași mașina în viteză, în treapta 1 sau în treapta a 2-a și să ai grijă să nu o pui chiar în pantă.
Dacă parchezi totuși în pantă, poți pune în spatele roților niște pietre care să le blocheze plecarea.
Evită spălarea mașinii pe timp de iarnă sau spal-o într-un loc profesionist, care să ți-o poata da uscată. Dacă speli mașina și după aceea o lași să staționeze în frig, poate fi distrusă vopseaua. După ce este spalată, mașina trebuie să fie uscata cu un curent de aer cald, în așa fel încât apa din încuietori și din uși și capote să nu inghețe.

Alte verificări importante pe care trebuie să le faci

Chiar dacă îți îngrijești mașina cu foarte mare atenție, înainte de venirea iernii trebuie să faci niște verificări. Printre piesele care chiar trebuie să fie verificate se numără articulațiile, pivoții, amortizoarele, plăcuțele de frână, saboții de frână sau planetarele. Asigură-te că mașina nu face niciun zgomot și că este totul ok.
De asemenea, trebuie să fie verificat uleiul de motor, precum și antigelul. O piesă pe care destul de puțini oameni o verifică, dar este foarte importantă, este cureaua de distribuție. De regulă, aceasta trebuie să fie schimbată la un interval de aproximativ 60 000 de km . în cazul în care schimbarea nu este efectuată, ruperea curelei poate să ducă la distrugerea unei bune părți din motor. De asemenea, poate duce la riscuri destul de mari de accidente.
Cele mai solicitate mașini în ceea ce privește cureaua de distribuție sunt cele care funcționează cu motorină.

Înlocuiește toate consumabilele mașinii
Înainte ca iarna să își intre în drepturi, trebuie să înlocuiești toate consumabilele de mașină, începând cu filtrele de benzină sau motorină și terminând cu antigelul și uleiul de motor.

Contează foarte mult și cum conduci

Nu este suficient să ai o mașină bine pusă la punct pentru a obține siguranța. Trebuie să ai și o conduită cât mai bună atunci când ești la volan. Printre sfaturile pe care trebuie să le respecți se numără urmatoarele:
-Asigură-te că ai tot timpul combustibil în rezervor, în așa fel încât să te poți încălzi în eventualitatea unor blocaje și să ai benzină pentru a-ți continua drumul după ce aceste blocaje încetează.
-Sporește atenția în momentul în care circuli pe poduri, în păduri sau prin sate. Este bine să circuli încet în aceste zone, deoarece orice factor extern poate să ducă la dezechilibru, de la o bucățică de gheață, până la vânt.
-Adaptează viteza de rulare la condițiile de drum. Regula principală este aceea de a folosi o viteză care să îti permită să oprești în siguranță, indiferent de ceea ce se întâmplă.
-Folosește cât mai mult frâna de motor. Sistemul de frânare nu trebuie să fie acționat brusc, deoarece poate să apară fenomenul de derapaj. Dacă vrei să fii în siguranță pe timp de iarnă, la volan, este bine să folosești frâna de motor.
-Păstrează o distanță suficient de mare față de conducatorul din fața ta pentru a evita să-l lovești în caz de patinare.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

ECONOMIE

VIDEO: Prima tură cu mașina pe lotul 3 FINALIZAT al autostrăzii A10, de la Decea la Aiud, înainte de recepție

avatar

Publicat

Asociația Pro-Infrastructura a făcut publică o filmare realizată din mașină, a lotului 3 al Autostrăzii A 10, de la Decea la Aiud, cu doar câteva zile înainte de recepția finală. Se poate observa că filmarea este realizată cu mașina mergând pe contrasens. La prima vedere, totul pare în regulă: autostrada este trasată și pare gata de a fi dată în folosință. 

Lotul 3  are 12,45 km urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700). Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200).

Constructor este Tirrena Scavi S.p.A (Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A), iar valoarea contractului este de peste 420 de milioane de lei (fără TVA). Chiar dacă este finalizat în întregime, pe lotul 3 din Autostrada Sebeş – Turda (A10) se va putea circula doar între nodurile rutiere Decea şi Aiud, adică pe circa 8,5 kilometri. Este porțiunea pe care o puteți vedea în video.

Restul lotului va putea fi deschis circulaţiei abia când va fi gata şi lotul 2 din autostrada Sebeş – Turda, între Sântimbru și Aiud, construit de asocierea greco – română Aktor – Euroconstruct Trading ’98.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Minivacanţele de Sărbători: Încă trei weekend-uri prelungite, de Crăciun, Revelion şi Ziua Naţională

avatar

Publicat

Unii dintre angajaţii români vor avea, la sfârşitul acestui an, încă două weekend-uri prelungite. Este vorba despre minivacanţele de Crăciun şi Revelion.

25 decembrie pică în 2017 într-o zi de luni. Astfel, românii vor avea o mini-vacanţă de Crăciun de 4 zile, ţinând cont de faptul că prima şi a doua zi de Crăciun sunt considerate zile libere legale.

Anul trecut, însă Crăciunul a picat într-o zi de duminică, românii având doar trei zile libere: sâmbătă, duminică şi luni (a doua zi de Crăciun)

Acelaşi lucru se întâmplă şi de Anul Nou, când tot patru zile libere vom avea: cele două din weekend şi 1 şi 2 ianuarie, libere de la stat.

Pe lângă zilele de Crăciun şi de Revelion 2017, românii mai o o minivacanţă în 2017: de Sfântul Andrei (joi) şi 1 Decembrie (vineri).

În 2018, vor fi 12 zile libere:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paștele

1 mai — Ziua Muncii

27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

sursă: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU în Miceşti. Acoperişul unei case a luat foc. Intervin pompierii din Alba Iulia

avatar

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemaţi să intervină, duminică seara, în jurul orei 21.30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din cartierul Miceşti.

Din primele date, arde acoperişul imobilului, pe o suprafaţă de 10 mp.

La faţa locului, pompierii acţionează cu două autospeciale.

Casa respectivă se află pe strada Scărişoara.

Revenim cu amănunte.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(UPDATE) FOTO ŞTIREA TA: ACCIDENT „misterios”, duminică seara, pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia

avatar

Publicat

Un cititor Alba24 ne-a transmis, duminică după-amiaza, imagini de la un accident produs pe şoseaua de centură. În fotografii se pot observa două ambulanţe. Locaţia este intersecţia cu trecerea peste calea ferată, strada Mărăşeşti şi drumul spre Drâmbar.

Poliţia Alba nu a fost sesizată despre acest eveniment rutier, după cum au precizat reprezentanţii acesteia, pentru Alba24, însă cititorul a menţionat că un accident în care au fost implicate trei autoturisme s-a produs cu câteva ore mai devreme, probabil în jurul amiezii.

Cum nu ar fost anuțat faptul că sunt  persoane rănite, nu ar fi fost necesară  nici sesizarea Poliţiei. Una dintre maşini a fost fotografiată de cititorul Alba24, semn că a rămas la locul accidentului până după-amiaza, fiind avariată, în afara carosabilului (vezi foto mai jos).

Contactaţi de Alba24, reprezentanţii Ambulanţei Alba au precizat că echipajele au răspuns unei solicitări, însă la faţa locului au constatat că nu era necesară intervenţia, având în vedere că era vorba despre acelaşi accident, produs în urmă cu câteva ore. Așa, probabil, se explică și prezența celor două ambulanțe în zona respectrivă la câteva ore după producerea accidentului semnalat în cursul dimineții.

UPDATE: După publicarea articolului, un alt cititor ne-a trasmis o imagine de la accidentul petrecut dimineață. În fotografie se observă și o mașină de tractări care se pregătește pentru preluarea unuia dintre autoturismele implicate. Rămâne, în continuare misterul prezenței celor două ambulanțe, într-o zonă în care pare să fi avut loc un accident, în jurul orei 17,30. Mai jos vezi foto de la accidentul petrecut dimineață:

UPDATE 2: O nouă fotografie, realizată de această dată din partea opusă, clarifică misterul de duminică seara. În imagine se observă un autoturis aflat în șanț. Din câte se observă este aceeași mașină implicată în accidentul din poza de mai sus, care a avut loc duminică dimineața. Așa se explică și prezența celor două ambulanțe, conform precizărilor făcute de șeful Abulanța Alba Iulia.

Evenimentul rutier a atras încă o dată atenţia asupra unei zone cu pericol ridicat pentru participanţii la trafic. Numărul accidentelor petrecute în intersecţia menţionată pare să crească pe zi ce trece. Un motiv în plus ca autorităţile să găsească o soluţie pentru creşterea siguranţei rutiere. Mulţi şoferi spun că acolo ar fi necesară amplasarea unui sens giratoriu, dacă nu se găsesc alte variante. Ieşirile dinspre Alba Iulia şi dinspre Drâmbar în şoseaua de centură sunt, în anumite momente ale zilei, riscante pentru conducătorii auto, ca să nu mai amintim de biciclişti şi alţi participanţi la trafic, iar CNAIR refuză să construiască un giratoriu în zonă pe motiv că drumul nu respectă standardele necesare, deși nici cele de la Sântimbru sau intersecția cu Vințu de Jos, care au fost deja construite, nu se încadrează în standardele CNAIR.

Se poate întâmpla să fii martorul unor evenimente deosebite. Fotografiază, filmează și postează aici să vadă și alții ceea ce tu ai trăit “live”. Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca ştirea ta să fie vazută de o ţară întreagă! Cum poți trimite foto, video sau informații:

Mesaj pe Facebook: http://m.me/www.Alba24.ro sau https://www.facebook.com/www.Alba24.ro

Mesaj pe Whatsapp:: 0728950998

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

LOTERIA BONURILOR FISCALE: Rezultatele extragerii din 19 noiembrie. Vezi dacă ai un bon câştigător

avatar

Publicat

Bonurile fiscale câştigătoare după extragerea de duminică, 19 noiembrie, sunt cele în valoare de 654 lei, din data de 27 octombrie 2017.

Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, anunţă Ministerul Finanţelor.

Cererile de revendicare pot fi depuse începând de lunim 20 noiembrie, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor câștigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), copia actului de identitate și o cerere, la orice administrație fiscală din structura ANAF.

Un bon fiscal este considerat câștigător doar dacă îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul și seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data și ora emiterii precum și numărul de ordine). Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale câștigătoare în prima etapă de selecție, va elibera o copie a acestora cu mențiunea „conform cu originalul”, pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenței, lista cu numerele unice de înregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP și ANAF.

În situația în care, după finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de 1 milion de lei este împărțit persoanelor care le-au depus, după verificarea autenticității bonurilor câștigătoare. Dacă în urma centralizării se constată depășirea numărului maxim de 100 de cereri de revendicare, va fi organizată a doua extragere în vederea determinării a 100 de câștigători.

În cazul realizării celei de-a doua etape de selecție, va fi extras un număr din lista numerelor unice de înregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Și această extragere va fi realizată cu urnele CNLR și va fi televizată, data organizării acesteia urmând să fie anunțată ulterior.

Numărul extras în cadrul acestei trageri va fi primul câștigător. Pentru desemnarea celui de-al doilea, se aplică crescător la primul număr extras un pas care are valoarea egală cu ziua emiterii bonului fiscal câștigător. Pentru aflarea celorlalți câștigători, pasul se adună succesiv la numărul desemnat anterior ca fiind câștigător.

Dacă se depășește numărul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din listă, următorul număr câștigător este dat de diferența dintre suma determinată prin aplicarea pasului la baza de referință și numărul unic maxim atribuit. Se continuă aplicarea pasului până la stabilirea numărului maxim de premii prevăzut de lege, respectiv 100. În procesul de aplicare a pasului, numerele câștigătoare sunt eliminate din listă.

După stabilirea celor 100 de bonuri fiscale câștigătoare, acestea vor fi centralizate și transmise în termen de două zile către ANAF în vederea încărcării rezultatelor în „Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale”, respectiv pentru verificarea autenticității bonurilor fiscale câștigătoare de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat, într-un garaj din zona Suseni

avatar

Publicat

Un bărbat din Cugir a decedat, duminică, după ce s-a spânzurat, într-un garaj. A fost găsit de familie, iar echipajul de Ambulanţă ajuns la faţa locului a încercat să-l resusciteze, zeci de minute, fără succes.

Bărbatul, H.R., avea 82 de ani. Tragedia s-a petrecut într-o gospodărie din zona Suseni, la Cugir. Pensionarul şi-a pus capăt zilelor în propriul garaj.

Nu există suspiciuni privind decesul bărbatului.

UPDATE: Bărbatul, Romulus Henegariu, era fost angajat al UM Cugir. Nu se cunoaşte deocamdată motivul care l-a determinat să-şi ia viaţa.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT MORTAL pe DN1, la Mirăslău. O persoană a decedat, patru au fost rănite. Trei maşini implicate

avatar

Publicat

O persoană şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier petrecut duminică după-amiaza, în jurul orei 17.00, pe DN1, între Aiud şi Turda, la Mirăslău. Din primele date, trei maşini au intrat în coliziune.

UPDATE3: Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări de la faţa locului, un bărbat în vârstă de 62 de ani din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autoturism, în direcţia Aiud-Turda, nu ar fi păstrat o distanţă suficientă faţă de alt autoturism, înmatriculat în Hunedoara, condus de un tânăr în vârstă de 19 ani (din judeţul Hunedoara). Pentru a evita coliziunea, acesta a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu o maşină condusă de un tânăr în vârstă de 36 de ani din judeţul Hunedoara. Ulterior, autoturismele au ricoşat în maşina condusă de tânărul de 19 ani.

O femeie în vârstă de 61 de ani, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 36 de ani, a decedat, în drum spre spital.

Au fost răniţi uşor şoferul de 36 de ani şi alte două persoane, pasagere în acelaşi autoturism, dar şi conducătorul auto care a provocat accidentul.

Cele trei maşini implicate în accident sunt Lancia Lybra (cu numere de Cluj), Dacia Logan (cu numere de Hunedoara) şi Mercedes.

UPDATE2: Persoana care şi-a pierdut viaţa este o femeie în vârstă de 61 de ani. Ar fi fost într-o maşină înmatriculată în Hunedoara (Dacia Logan), implicată în accident.

UPDATE 1: Una dintre persoanele rănite a murit. Alte două, rănite, au fost duse cu ambulanţa la spital.

UPDATE: IPJ Alba a transmis în jurul orei 18.20 că traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri.

Ştirea iniţială:

Potrivit ISU Alba, au fost patru persoane rănite, iar două dintre ele erau prinse în caroseriile autovehiculelor. Unul dintre răniţi era în stare de inconștienţă.

Evenimentul rutier s-ar fi petrecut după o pătrundere pe contrasens.

Circulaţia a fost blocată temporar, la locul accidentului.

Au intervenit echipaje de la Poliţie, ISU şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba.

Pe DN1, între Aiud şi Turda s-au format coloane de maşini, ne-au transmis participanţi la trafic.

Potrivit INFOTRAFIC – Inspectoratul General al Poliţiei Române, circulaţia rutieră este blocată pe DN1 Aiud –Turda (ora 17.30), la kilometrul 415+600 de metri (localitatea Miraslău), din cauza unui accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Se estimează ca în aproximativ o oră traficul să fie reluat.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Inspecţia Muncii pregăteşte campanie de informare, în decembrie, privind transferul contribuţiilor sociale

avatar

Publicat

Inspecția Muncii pregătește o campanie națională de conștientizare care urmărește informarea angajatorilor privind transferul contribuţiilor sociale către salariaţi. Inspectorii vor avea în vedere completarea şi transmiterea Revisal.

Campania se va desfăşura în perioada 4 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018.

“Acțiunile inspectorilor de muncă vor fi legate de completarea şi transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. De asemenea, vom insista pentru cunoașterea și conștientizarea beneficiilor muncii legale și asupra riscurilor la care se expun atât angajații cât și angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată. Având în vedere necesitatea operării modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, consider că este binevenită clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidență a salariaților și în ceea ce priveşte modicările contractului individual de muncă, completarea si transmiterea datelor în REVISAL”, spune – Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Potrivit sursei citate, inspectoratele teritoriale de muncă vor disemina informații referitoare la punerea în aplicare a modificărilor legislative cu privire la registrul general de evidență a salariaților și privind completarea si transmiterea elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Frig şi ploi. La munte, ninsori şi minime sub zero grade. Prognoza pentru 20-26 noiembrie

avatar

Publicat

Va fi frig în următoarele zile, în judeţul Alba, mercurul în termometre urcând doar câteva grade. Sunt şi şanse de ploi. Apoi, pe la mijlocul săptămânii, se mai încălzeşte şi înseninează. Duminică, va fi din nou vreme rece, cu valori negative, noaptea.

La munte sunt anunţate ninsori şi temperaturi de îngheţ.

Vă prezentăm condiţii meteo în localităţi din judeţul Alba, în perioada 20-26 noiembrie:

Luni, 20 noiembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Oaşa: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsori

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori şi soare

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori şi soare

Ocna Mureş: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; aversă

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; aversă

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; aversă

Cîmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; aversă

Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsori

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Marţi, 21 noiembrie

Alba Iulia: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de -2 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsori

Aiud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; ninsori

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Miercuri, 22 noiembrie

Alba Iulia: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Sebeș: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 1 grad; înnorări variabile

Aiud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; înnorări variabile

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Arieşeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; înnorări variabile

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Joi, 22 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 13 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Oaşa: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori şi soare

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori, soare; mai cald

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori, soare; mai cald

Ocna Mureş: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; parţial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori şi soare; mai cald

Abrud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Cîmpeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 13 grade Celsius; mai cald

Vineri, 24 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Sebeș: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori şi soare

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai mult senin

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai mult senin

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; însorit

Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Sâmbătă, 25 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Sebeș: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Aiud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; înnorări variabile

Blaj: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parţial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; înnorări variabile

Zlatna: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori şi soare

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare, nori

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare, nori

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori şi soare

Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Duminică, 26 noiembrie

Alba Iulia: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare, nori; mai frig

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare, nori; mai frig

Oaşa: minime de -9 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parţial însorit

Aiud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parţial însorit

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de -4 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parţial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; însorit spre parţial noros

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parţial noros

Cîmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parţial noros

Arieşeni: minime de -8 grade Celsius, maxime 3 grade Celsius; parţial însorit

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig.

sursa: accuweather.com

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Un nou PROTEST la Alba Iulia, împotriva Guvernului, corupţiei şi modificărilor la Codul Fiscal

avatar

Publicat

Un nou protest împotriva corupţiei, a Guvernului şi a modificărilor la Codul Fiscal s-a desfăşurat duminică seara. În faţa Prefecturii Alba s-au adunat, după ora 18.00, aproximativ 15-20 de persoane.

Aceştia au protestat în locaţia amintită până în jurul ori 19.00.

Reamintim că o manifestare similară s-a desfăşurat duminica trecută, la Alba Iulia, când aproximativ 50 de persoane au atras atenţia prin lozinci anti-guvernamentale şi anti-PSD, într-un marş pe străzi din oraş.

Vezi şi VIDEO: PROTEST la Alba Iulia. În stradă, împotriva modificărilor la Codul Fiscal şi pentru justiţie

“Împotriva corupției materiale se pot da legi, mări pedepsele, împotriva alterării morale, a coruperii unui popor prin ducere la indiferență, resemnare și plecare în bejenie nu se pot da legi. O să ieșim iar la acest marș”, scriu organizatorii, pe Facebook.

“Un pas mic pentru Dragnea, un salt uriaş pentru ţară. Să ne strângem un milion împotriva corupţiei”, este mesajul mediatizat al protestului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Un artist aiudean, invitat să-şi prezinte lucrările la New Jersey, SUA

avatar

Publicat

Artistul aiudean Stefan Balog a fost invitat să își expună lucrările la The American Hungarian Museum din New Brunswick, New Jersey, S.U.A. Vineri acesta s-a întâlnit cu publicul american.

Expoziţia a fost prezentată de directorul muzeului, Melissa Katko Pepin iar la vernisaj au participat numeroşi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din localitate.

”Este o deosebită onoare să fiu expus într-un muzeu de așa nivel și într-o companie selectă cum ar fi maestrul Domjan pentru care port un adânc respect. Publicul american este mare iubitor de artă și extrem de curios în ce privește zona noastră, a Transilvaniei. Mă bucur că am reușit să îmi prezint arta din nou pe pământ american și să vorbesc despre proiectele inter-art, despre locul meu natal, Aiudul”, a declarat Ştefan Balog.

Aceeaşi instituţie de cultură din SUA găzduieşte, în perioada 22 septembrie 2017 – 12 ianuarie o expoziție aniversară Domjan Jozsef, la 110 ani de la nașterea celebrului grafician. Acesta s-a născut pe data de 15 martie 1907 la Budapesta și a decedat în 25 noiembrie 1992 la New York.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Schimbări în legislaţia pentru vânzarea materialelor de construcţii. Noutăţile au intrat în vigoare

avatar

Publicat

Noua Hotărâre de Guvern (HG 668/2017) privind comercializarea produselor pentru construcții a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare de la 18 noiembrie, anunţă ASociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii (APMC)

Față de prevederile HG 622/2044, HG 668/2017 cuprinde următoarele principale noutăți:

– pentru un produs care face obiectul unui standard sau document de standardizare nearmonizat se utilizează schema de certificare echivalentă sistemului de evaluare și verificare a constanței performanței prevăzut de Decizia Comisiei Europene referitoare la evaluarea și verificarea performanței produsului în cauză; dacă pentru produsul în cauză nu a fost emisă Decizie a Comisiei Europene, se va utiliza schema de certificare echivalentă sistemului 4 de evaluare și verificare a constanței performanței, adică evaluarea și verificarea efectuată de către fabricant [art. 10 alin. (2) si (3)];

– produsele evaluate și verificate potrivit unui agrement tehnic în construcții se pun la dispoziție pe piață însoțite de declarația de conformitate cu agrementul tehnic respectiv [art. 14 alin. (1)];

– declarația de conformitate cu un standard sau document de standardizare nearmonizat sau agrement tehnic în construcții se redactează conform prevederilor seriei de standarde SR ISO/CEI 17050 și cuprinde, în plus, performanțele determinate și verificate potrivit referențialului aplicat [art. 12 alin. (1) si (2); art. 15 alin. (1) si (2)];

– declarațiile de performanță sau de conformitate aferente produselor care conțin substanțe menționate ca periculoase în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 trebuie însoțite de fișele cu date de securitate întocmite de fabricant [art. 8 alin. (3); art. 12 alin. (4); art. 15 alin. (4)];

– dovada deținerii în mod legal, de către emitentul declarației de performanță/ conformitate, a specificației tehnice de referință menționată în declarația în cauză [art. 8 alin. (2)].

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Alternative la pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse într-un proiect adoptat la Senat

avatar

Publicat

Într-un proiect adoptat recent de Senat sunt prevăzute patru măsuri alternative a pedepselor cu închisoarea. Iniţiatorii susţin că este necesară această modificare, în caz contrar CEDO va continua să condamne țara noastră pentru condițiile din închisori.

Printre variantele propuse sunt executarea zilelor de pedeapsă la domiciliu, executare fracționată cu regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, muncă în folosul comunității sau executare în regim mixt.

Detalii din proiect:

executarea pedepsei privative de libertate la domiciliu: constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin brățara electronică; se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție; nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.

executarea fracționată a unei pedepse privative de libertate: constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, numai într-un centru de detenție special înființat în acest scop; nu se aplică în cazul pedepselor de corupție sau cu violență; se aplică doar în cazul pedepselor de până la 4 ani de închisoare

prestarea de muncă în folosul comunității: 2 zile de muncă la o zi de detenție; condamnații vor lucra 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar; se poate aplica pentru pedepsele de până la 4 ani închisoare; nu vor putea ieși din penitenciar la muncă în folosul counității persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni cu violență, corupție sau recidiviștii.

executarea în regim mixt a unei pedepse privative de libertate: constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent și de executare a pedepsei în regim deschis de detenție numai în centrul special înființat pentru executarea măsurilor alternative; se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 4 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție; nu se aplică pentru infracțiunile cu violență, de corupție sau pentru persoanele cu recidivă.

Proiectul mai trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional. De asemenea, mai trebuie publicate normele metodologice, estimările fiind că va fi aplicat în cel mult un an și jumătate.

sursa: legestart.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

DOCUMENT / 99 de ani de la Marea Unire: Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

avatar

Publicat

Se împlinesc 99 de ani de când peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României. Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Aici au venit 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”, „libertatea presei” dar și reforme în mai multe domenii ale vieții, acum 99 de ani.

Pe lângă oficialități, la Alba Iulia au venit, români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor de unde proveneau, în cântări şi plini de bucurie. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au așternut pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Iată ce proclama documentul:

Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918

I. Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

II. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:

  1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
  2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
  3. Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
  4. Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.
  5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.
  6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

IV. Adunarea Naţională dă expresie dorinţei sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea naţiunilor libere în aşa chip, ca dreptatea şi libertatea să fie asigurate pentru toate naţiunile mari şi mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaţionale.

V. Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.

VI. Adunarea Naţională salută cu iubire şi entuziasm liberarea naţiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume naţiunile: cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană şi hotărăşte ca acest salut al său să se aducă la cunoştiinţa tuturor acelor naţiuni.

VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

VIII. Adunarea Naţională dă expresiune mulţumirei şi admiraţiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui duşman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizaţiunea de ghiarele barbariei.

IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Pentru orice hărţuire – sexuală, psihologică – amendă până la 100.000 de lei. Proiect la Senat

avatar

Publicat

Un proiect de lege depus la Senat prevede amenzi costisitoare pentru comportamentele de hărţuire. Potrivit actului normativ, sunt interzise hărţuirea sexuală sau psihologică, atât în public, cât şi în privat.

Iniţiatorii motivează că un exemplu concret şi foarte răspândit în România îl constituie hărţuirea stradală (hărţuirea din spaţii publice) care afectează un număr ridicat de fete şi femei: opt din zece femei nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea; patru din zece femei nu se simt în siguranţă pe stradă în timpul zilei, iar şapte din zecei femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.

Prin propunerea de completare a Legii nr. 202/2002, privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât şi în privat, iar săvârşirea unor astfel de acte constituie circumstanţă agravantă.

Dacă faptele nu constituie infracţiune, acestea vor fi constatate şi sancţionate contravenţional cu amendă de la 3.000 lei la 100.000 lei de către ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Minsiterului Afacerilor Interne.

Vezi şi Campania #METOO: Un cunoscut patron din Alba Iulia, acuzat de hărțuire sexuală, de o fostă angajată

“Un alt exemplu de carenţă legislativă reprezintă legislaţia în vigoare cu privire la hărţuirea sexuală. Hărţuirea sexuală e reglementată nu o data, ci de două ori în Codul penal, dar definirile sunt foarte restrictive şi aplicabile doar în cadrul relaţiilor de muncă. Asta în ciuda directivelor europene care definesc foarte larg acelaşi concept. […] Cu toate aceste reglementări şi în ciuda lipsei aproape totale de statistici privind hărţuirea sexuală, campanii pe reţelele sociale precum campania #metoo ne arată cât de răspândită este problema în România”, se precizează în expunerea de motive.

În legislaţia actuală, sunt menţionate două forme de hărţuire: cea în sensul de urmărire, adică “urmărirea în mod repetat, fără drept sau fără un interes legitim, a unei persoane ori supravegherea locuinței, locului de muncă sau altor locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere; se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă; constituie hărţuire şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane (închisoare de la o lună la 3 luni sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă) – art 208” şi hărţuirea sexuală – “pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare (închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă) – art. 223 Cod Penal)”.

Proiectul menţionat este semnat de 53 de parlamentari.

sursa: legestart.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 14 minute

Legile Justiției, pe repede înainte. Luni, ultima zi în care se mai pot depune amendamente

ACTUALITATEacum 38 de minute

Licitație la Primăria Alba Iulia pentru închirierea a nouă căsuțe în Parcul Sărbătorilor de Iarnă

Publicitate
ACTUALITATEacum 1 oră

MARȚI: Mai multe localități din Alba, FĂRĂ APĂ, după lucrări la autostrada Sebeș-Turda, în zona Galda de Jos

ECONOMIEacum 1 oră

Un om de afaceri din Alba Iulia a executat silit Vodafone de două ori. Cere milioane de euro în 32 de procese

Publicitate
EVENIMENTacum 2 ore

Cum îți pregătești mașina pentru iarnă: lucruri pe care majoritatea șoferilor nu le știu. La ce să fii atent

ECONOMIEacum 3 ore

VIDEO: Prima tură cu mașina pe lotul 3 FINALIZAT al autostrăzii A10, de la Decea la Aiud, înainte de recepție

Publicitate
ACTUALITATEacum 12 ore

Minivacanţele de Sărbători: Încă trei weekend-uri prelungite, de Crăciun, Revelion şi Ziua Naţională

EVENIMENTacum 13 ore

INCENDIU în Miceşti. Acoperişul unei case a luat foc. Intervin pompierii din Alba Iulia

Publicitate
ACTUALITATEacum 14 ore

(UPDATE) FOTO ŞTIREA TA: ACCIDENT „misterios”, duminică seara, pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia

ACTUALITATEacum 14 ore

LOTERIA BONURILOR FISCALE: Rezultatele extragerii din 19 noiembrie. Vezi dacă ai un bon câştigător

Publicitate
ACTUALITATEacum 15 ore

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat, într-un garaj din zona Suseni

EVENIMENTacum 15 ore

FOTO ACCIDENT MORTAL pe DN1, la Mirăslău. O persoană a decedat, patru au fost rănite. Trei maşini implicate

ACTUALITATEacum 16 ore

Inspecţia Muncii pregăteşte campanie de informare, în decembrie, privind transferul contribuţiilor sociale

EVENIMENTacum 16 ore

VREMEA în ALBA: Frig şi ploi. La munte, ninsori şi minime sub zero grade. Prognoza pentru 20-26 noiembrie

EVENIMENTacum 16 ore

FOTO-VIDEO: Un nou PROTEST la Alba Iulia, împotriva Guvernului, corupţiei şi modificărilor la Codul FiscalCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More