Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

De ce nu au fost înfiinţate centre medicale de permanenţă în judeţul Alba. DSP: Medicii de familie spun că banii sunt puţini

Publicat

alexandru dumitru sinea dsp albaÎnființarea centrelor de permanență în județul Alba bate pasul pe loc din lipsa personalului medical, respectiv a medicilor de familie care ar urma să facă gărzi într-o asemenea unitate. Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, medicii de familie din județ nu au dorit să se implice, motivând în principal banii puțini pe care i-ar primi pe fiecare gardă, respectiv aproximativ 300 de lei.

„Legea prevede ca autoritatea publică locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, dacă constată că este necesar un astfel de centru de permanență, să ia măsuri: să pună la dispoziție un spațiu, fie prin închiriere sau cumpărare, dotarea lui, servicii de pază precum și servicii de registratură și curățenie. Primăria Alba Iulia a fost foarte deschisă. Doresc să ne pună la dispoziție o sumă de aproximativ 200.000 de euro, un spațiu adecvat, să fie ceva modern care să aibă utilitate, pentru că nu facem un centru de permanență doar ca să îl avem. Am discutat cu Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, ambele instituții m-au asigurat că se implică la nivel maxim. Am primit sprijin total și de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ultima etapă a fost discuția mea cu medicii de familie. Am luat listele, sunt 210 aproximativ și am discutat cu cei sub 50 de ani. Am discutat cu marea lor majoritate. Eu am lansat o ofertă către ei, în condițiile în care ei trebuiau să vină doar cu un stetoscop și cu un halat pe ei. Nu era cum era înainte, că trebuiau să plătească și să își asigure dotarea. Medicii de familie au spus că nu sunt mulțumiți de bani și nu vor veni să facă gărzi. Dacă aș avea un grup de 7-8 medici dispuși să vină să facă gărzi într-un centru de permanență, în secunda doi am putea face un centru de permanență”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Potrivit directorului DSP Alba, gărzile într-un centru de permanență ar fi fost plătite cu aproximativ 300 de lei / noapte.

„Nu am mai pus accentul pe centrele de permanență deoarece acum colaborez foarte bine cu o doamnă directoare din Ministerul Sănătății. Cu dânsa ne consultăm și îi trimit în mod constant propuneri. A găsit în DSP Alba un partener de dialog și un partener care vrea să se implice. Ea lucrează la legea asistenței medicale comunitare și la normele ei de aplicare. O să schimbăm și cadrul acesta. O să fie înființate centre comunitare integrate care o să poată să fie construite pe bani europeni. Până la 1 milion de euro cred că o să poată să acceseze o primărie să înființeze, să construiască un mini-spital sau un centru de permanență european, modern, care va avea trei componente: o componentă medicală – prin asistenți medicali comunitari, eu am propus să fie cooptați și medici de familie, o componentă socială – asistenți sociali și o componentă educațională. Aceste centre comunitare integrate se doresc a fi înființate în zone defavorizate, dar dacă stăm să ne gândim bine și municipiul Alba Iulia poate fi considerată o zonă defavorizată. Chiar dacă standardul de viață este foarte ridicat, dacă ne uităm la Unitatea de Primiri Urgențe, unde sunt aproximativ 53.000 de prezentări anuale, dintre care mai mult de 60% ar fi de competența unui centru de permanență, nu de competența UPU”, a explicat Alexandru Sinea.

În ceea ce privește centrele comunitare integrate, se dorește ca, după elaborarea normelor și deschiderea axei de accesarea a fondurilor, Direcțiile de Sănătate Publică și autoritățile județene vor poziționa centrele la nivel județean astfel încât acestea să deservească mai multe localități.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la un centru de permanență medicul ar putea să scrie o rețetă, ar putea lua o tensiune și chiar să facă un EKG sau un ecograf. Acesta susține că a fost identificat un spațiu potrivit pentru un centru de permanență în municipiul Alba Iulia, în zona Stadion – lângă Bazinul Olimpic.

Directorul DSP Alba a transmis că a cerut ministerului modificarea legislației centrelor de permanență, astfel încât primăriile să poată să plătească medicii din bugetul local, cu până la 100% din suma pe care o primesc medicii de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Am fost la minister și am făcut personal o propunere scrisă pentru modificarea legislației centrelor de permanență, să dea posibilitatea primăriilor să plătească medicii din bugetul local. Am propus ca legea să dea posibilitatea dublării sumei pe care medicii o primesc de la Casa de Sănătate, astfel încât aceștia să primească până la 600 de lei / gardă”,  a precizat Alexandru Sinea.

Sinea susține că fondurile sunt concentrate în prezent pe spitale, unde tratamentele sunt foarte scumpe.

„Una e să te tratezi la un spital și alta la un centru de permanență, la un centru comunitar integrat sau în ambulatoriu. Din păcate cea mai mare cheltuială e în spitale. Baza e asistența comunitară care sunt asistenți medicali și care pot să te sfătuiască”, a explicat Alexandru Sinea.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la Alba Iulia ar fi fost nevoie de 10 medici de familie care să lucreze în centrul de permanență. Un medic trebuia astfel să facă trei gărzi pe lună.

 

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

ADMINISTRATIE

Hava îl parafrazează pe Seneca în legătură cu mașinile parcate ”aiurea” în Alba Iulia: ”ridicare urbanum est”

Publicat

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a anunțat că prin implementarea sistemului de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar în oraș, administrația nu face decât să ”taxeze nesimțirea afișată ostentativ”. Acesta a adăugat că toți cei implicați în această activitate au făcut astăzi o vizită la Sibiu, un oraș unde acest sistem a fost deja pus în practică. ”Niciun albaiulian care își ia cu el la volan și bunul simț, nu doar cheile, nu va fi afectat” a afirmat Hava. Pentru a fi mai convingător, primarul a parafrazat vorbele atribuite filosofului Seneca: errare humanum est au devenit ridicare urbanum est.

”Alba Iulia, la nașterea ei, a fost contemporană cu Seneca. O adaptare mai mult sau mai puțin inspirată, pornind de vestitul ”errare humanum est” atribuit lui, tot se impune: ridicare urbanum est. Cam așa aș rezuma ceea ce se va întampla, cel mai probabil, din februarie și în Alba Iulia, ca în orice alt oraș civilizat din țară și, mai ales, din Europa. Vorbesc de ridicarea mașinilor parcate aiurea, pe spațiul public. Și subliniez aiurea.

Pentru că, nicio mașină parcată regulamentar nu va fi afectată de noua măsură impusă de lege. Pe scurt, nu vom face altceva decât să taxam nesimțirea afișată ostentativ. Să îi punem la respect pe cei care “descalecă “ din mașină direct la casa de marcat din supermarket.

Oricine are treabă, oriunde în oras, între 8 si 16, are și alternative de parcare, cu condiția să le și caute, cum fac oamenii cu bun simț. În afara acestui interval, aproape la fel, cu puțină răbdare în plus. Așadar, niciun albaiulian care își ia cu el la volan și bunul simț, nu doar cheile, nu va fi afectat.

Cei care vor greși înseamnă că au timpul, nervii și banii necesari să își răscumpere greșeala… Momentan se studiază problema, se compară cu alte sisteme asemanatoare și se evaluează toate posibilitățile de adaptare la situația din teren, astfel încât surprizele să fie excluse. Azi, toți cei implicați sunt în deplasare de documentare la Sibiu” a afirmat Mircea Hava, într-o postare pe contul său de facebook.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Concurs la IPJ Alba pentru încadrare a 12 posturi de ofiţeri, agenţi şi de personal contractual

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a scos la concurs, pentru încadrare din sursă externă, 12 posturi vacante de ofiţeri, agenţi şi de personal contractual. Înscrierile se efectuează până în data de 19 ianuarie, pentru posturile de ofiţeri şi agenţi de poliţie şi până în data de 26 ianuarie, pentru posturile de personal contractual.

La data de 11 ianuarie au debutat înscrierile la concursurile organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pentru încadrarea, din sursă externă a unui număr de 12 posturi, după cum urmează:

-un post de ofițer specialist la Serviciul Resurse Umane – Formare profesională continuă;
-un post de ofițer specialist la Serviciul Logistic – Administrarea patrimoniului imobiliar și intendență,
-un post de ofițer specialist la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice;
-un post de ofițer specialist la Structura de Securitate (CSTIC);
-două posturi de agent la Financiar;
-un post de agent la Serviciul Logistic, Biroul Tehnic – Exploatare și reparații auto;
-un post de agent la Serviciul Logistic – Administrarea patrimoniului imobiliar și intendență – construcții;
-un post de agent (analist programator ajutor) la Serviciul Comunicații și Informatică;
-un post de agent (administrator rețea) la Serviciul Comunicații și Informatică;
-un post de personal contractual muncitor calificat (bucătar) la Serviciul Logistic – Popotă;
-un post de personal contractual operator controlor date la Serviciul Rutier;

Condiţiile ce trebuie îndeplinite de către candidaţi, calendarul întregii activităţi, tematica şi bibliografia, precum şi alte date de interes, se regăsesc pe site-ul https://ab.politiaromana.ro.

Înscrierile au loc până în data de 19 ianuarie, pentru posturile de ofiţeri şi agenţi de poliţie şi până în data de 26 ianuarie, pentru funcțiile de personal contractual.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

IPJ Alba: Amenzi de peste 60.000 de lei, în ultimele 24 de ore. Opt şoferi au rămas fără permise

Publicat

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din Alba au intervenit la 22 de evenimente, 17 fiind solicitări ale cetăţenilor făcute prin serviciul de urgenţă 112, au aplicat 250 de amenzi şi au constatat 42 de infracţiuni. 13 infracţiuni au fost constatate în flagrant delict.

Au fost constatate 42 de infracţiuni şi au fost aplicate 250 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de  63.855 lei, din care 20 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, 227 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iar restul la alte acte normative, transmite IPJ Alba.

Dintre sancţiunile aplicate la regimul rutier, 45 au fost aplicate pentru depăşirea regimului legal de viteză.

Au fost reţinute 8 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi au fost retrase 6 certificate de înmatriculare.

13 autori de infracțiuni au fost depistaţi în flagrant delict.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Minor din Blaj, cu dosar penal pentru furt. I-a sustras telefonul mobil unui tânăr, pe stradă

Publicat

Un minor, în vârstă de 15 ani, din Blaj, este cercetat de poliţiştii de investigaţii criminale din muncipiu, pentru un furt comis în noiembrie 2017. A fost depistat luni, în cadrul unei acţiuni cu efective mărite.

Citeşte şi Acţiune de amploare a Poliţiei, la Blaj şi localităţile arondate. Amenzi de peste 30.000 de lei

Minorul ar fi abordat, pe stradă, alt minor căruia i-ar fi cerut să-i împrumute telefonul mobil pentru a verifica o aplicaţie, iar ulterior ar fugit cu telefonul, în valoare de 850 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat integral şi restituit păgubitului, iar faţă de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A distrus tastatura unui bancomat, la Blaj. Tânăr de 33 de ani, cercetat de poliţişti

Publicat

Un tânăr în vârstă de 33 de ani din Blaj este cercetat de poliţiştii de investigaţii criminale, pentru o faptă de distrugere comisă la sfârșitul lunii decembrie 2017.

Bărbatul ar fi distrus tastatura unui aparat ATM aparţinând unei unităţi bancare din Blaj, potrivit IPJ Alba.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal în care este cercetat pentru distrugere.

A fost depistat în cadrul unei acţiuni cu efective mărite, ale Poliţiei, la Blaj şi localităţile arondate.

Vezi şi Acţiune de amploare a Poliţiei, la Blaj şi localităţile arondate. Amenzi de peste 30.000 de lei

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate