Connect with us
Publicitate

Eveniment

De ce nu au fost înfiinţate centre medicale de permanenţă în judeţul Alba. DSP: Medicii de familie spun că banii sunt puţini

Publicat

alexandru dumitru sinea dsp alba Înființarea centrelor de permanență în județul Alba bate pasul pe loc din lipsa personalului medical, respectiv a medicilor de familie care ar urma să facă gărzi într-o asemenea unitate. Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, medicii de familie din județ nu au dorit să se implice, motivând în principal banii puțini pe care i-ar primi pe fiecare gardă, respectiv aproximativ 300 de lei.

„Legea prevede ca autoritatea publică locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, dacă constată că este necesar un astfel de centru de permanență, să ia măsuri: să pună la dispoziție un spațiu, fie prin închiriere sau cumpărare, dotarea lui, servicii de pază precum și servicii de registratură și curățenie. Primăria Alba Iulia a fost foarte deschisă. Doresc să ne pună la dispoziție o sumă de aproximativ 200.000 de euro, un spațiu adecvat, să fie ceva modern care să aibă utilitate, pentru că nu facem un centru de permanență doar ca să îl avem. Am discutat cu Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, ambele instituții m-au asigurat că se implică la nivel maxim. Am primit sprijin total și de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ultima etapă a fost discuția mea cu medicii de familie. Am luat listele, sunt 210 aproximativ și am discutat cu cei sub 50 de ani. Am discutat cu marea lor majoritate. Eu am lansat o ofertă către ei, în condițiile în care ei trebuiau să vină doar cu un stetoscop și cu un halat pe ei. Nu era cum era înainte, că trebuiau să plătească și să își asigure dotarea. Medicii de familie au spus că nu sunt mulțumiți de bani și nu vor veni să facă gărzi. Dacă aș avea un grup de 7-8 medici dispuși să vină să facă gărzi într-un centru de permanență, în secunda doi am putea face un centru de permanență”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Potrivit directorului DSP Alba, gărzile într-un centru de permanență ar fi fost plătite cu aproximativ 300 de lei / noapte.

„Nu am mai pus accentul pe centrele de permanență deoarece acum colaborez foarte bine cu o doamnă directoare din Ministerul Sănătății. Cu dânsa ne consultăm și îi trimit în mod constant propuneri. A găsit în DSP Alba un partener de dialog și un partener care vrea să se implice. Ea lucrează la legea asistenței medicale comunitare și la normele ei de aplicare. O să schimbăm și cadrul acesta. O să fie înființate centre comunitare integrate care o să poată să fie construite pe bani europeni. Până la 1 milion de euro cred că o să poată să acceseze o primărie să înființeze, să construiască un mini-spital sau un centru de permanență european, modern, care va avea trei componente: o componentă medicală – prin asistenți medicali comunitari, eu am propus să fie cooptați și medici de familie, o componentă socială – asistenți sociali și o componentă educațională. Aceste centre comunitare integrate se doresc a fi înființate în zone defavorizate, dar dacă stăm să ne gândim bine și municipiul Alba Iulia poate fi considerată o zonă defavorizată. Chiar dacă standardul de viață este foarte ridicat, dacă ne uităm la Unitatea de Primiri Urgențe, unde sunt aproximativ 53.000 de prezentări anuale, dintre care mai mult de 60% ar fi de competența unui centru de permanență, nu de competența UPU”, a explicat Alexandru Sinea.

În ceea ce privește centrele comunitare integrate, se dorește ca, după elaborarea normelor și deschiderea axei de accesarea a fondurilor, Direcțiile de Sănătate Publică și autoritățile județene vor poziționa centrele la nivel județean astfel încât acestea să deservească mai multe localități.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la un centru de permanență medicul ar putea să scrie o rețetă, ar putea lua o tensiune și chiar să facă un EKG sau un ecograf. Acesta susține că a fost identificat un spațiu potrivit pentru un centru de permanență în municipiul Alba Iulia, în zona Stadion – lângă Bazinul Olimpic.

Directorul DSP Alba a transmis că a cerut ministerului modificarea legislației centrelor de permanență, astfel încât primăriile să poată să plătească medicii din bugetul local, cu până la 100% din suma pe care o primesc medicii de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Am fost la minister și am făcut personal o propunere scrisă pentru modificarea legislației centrelor de permanență, să dea posibilitatea primăriilor să plătească medicii din bugetul local. Am propus ca legea să dea posibilitatea dublării sumei pe care medicii o primesc de la Casa de Sănătate, astfel încât aceștia să primească până la 600 de lei / gardă”,  a precizat Alexandru Sinea.

Sinea susține că fondurile sunt concentrate în prezent pe spitale, unde tratamentele sunt foarte scumpe.

„Una e să te tratezi la un spital și alta la un centru de permanență, la un centru comunitar integrat sau în ambulatoriu. Din păcate cea mai mare cheltuială e în spitale. Baza e asistența comunitară care sunt asistenți medicali și care pot să te sfătuiască”, a explicat Alexandru Sinea.

Potrivit lui Alexandru Sinea, la Alba Iulia ar fi fost nevoie de 10 medici de familie care să lucreze în centrul de permanență. Un medic trebuia astfel să facă trei gărzi pe lună.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate