Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii preferă asigurarea privată de sănătate în locul cardului european de sănătate. Care sunt condiţiile

Publicat

Card european fata Românii nu se înghesuie să obțină cardul european de sănătate. Documentul eliberat gratuit conferă dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. însă românii preferă să cumpere asigurări private, care costă, dar sunt eliberate imediat. Pentru cardul european de asigurat cetățenii trebuie să aştepte 7 zile, iar după 12 luni acesta expiră.

Cardul european de asigurat este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.

Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni) în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală.

Pot beneficia de card european de asigurat toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției.

Card european verso Pentru a intra în posesia documentului, cetățenii români trebuie să depună la Casa de Sănătate o cerere de eliberare a cardului european de asigurat, o copie după buletinul sau cartea de identitate şi documentele doveditoare ale calității de asigurat (după caz, adeverința de salariat, adeverința de asigurat, chitanțe de plată a contribuției de sănătate, talon de pensie, adeverința de elev/student, etc.). Pentru copii minori, se atașeaza copia certificatului de naștere/CI, iar la cererea făcuta în numele copilului se atașeaza copia actului de identitate al părintelui care semnează cererea, potrivit CNAS.

Studenții/masteranzii care studiaza în statele membre UE pot obține CEASS numai dacă beneficiază de bursă a statului român.

Cardul va fi eliberat în termen de 7 zile lucrătoare de la data depunerii documentelor, iar valabilitatea acestuia este de 12 luni. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui, se poate obține unul nou urmând aceeași procedură.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate:

  • nu este o alternativă la asigurarea de călătorie; acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;
  • nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei dumneavoastră este de a obține tratament medical;
  • cardul nu poate fi folosit pentru operațiuni de salvare și repatriere. Pentru a beneficia de transport gratuit către țara de origine, dacă vă îmbolnăviți sau aveți un accident pe durata călătoriei în altă țară din UE, trebuie să încheiați o poliță de asigurare separată.

sursa: cnas.ro, europa.eu, stiri.tvr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax