Connect with us
Advertisement

Eveniment

1 noiembrie: Sfinții Cosma și Damian, Doctori fără de Arginți. Semnificațiile sărbătorii

Sfinții Ioachim și Ana

Publicat

Sfinții Cosma și Damian, cunoscuți ca Doctori fără de arginți, sunt venerați atât în tradiția creștină răsăriteană (ortodoxă), cât și în cea apuseană (catolică), ca protectori ai medicilor și ca tămăduitori ai celor bolnavi. Ei sunt sărbătoriți pe 1 noiembrie în Biserica Catolică, iar în tradiția ortodoxă, sunt pomeniți de două ori: pe 1 iulie și 1 noiembrie.

Conform tradiției, Cosma și Damian erau presupuși frați gemeni și originari din Asia Mică (în zona actualei Turcii).

Ei au studiat medicina și au devenit medici renumiți pentru abilitățile lor de a vindeca boli grave și chiar de a face minuni.

Cu toate acestea, ceea ce i-a făcut cu adevărat deosebiți a fost faptul că își ofereau serviciile medicale fără a accepta plată, ceea ce le-a adus titlul de doctori fără de arginți.

Dorința lor era de a-i ajuta pe ceilalți din dragoste pentru Dumnezeu, considerând că binele și vindecarea ar trebui să fie disponibile pentru toți, indiferent de posibilitățile materiale.

Actul de a nu cere bani pentru serviciile lor a fost văzut ca o manifestare a compasiunii și a devoțiunii lor față de cei în suferință.

Citește și: „Doctorul fără de arginţi” din Munţii Apuseni. Povestea părintelui Arsenie Praja, de la Mănăstirea Poşaga

Se spune că Sfinții Cosma și Damian au vindecat nu doar prin cunoștințele lor medicale, dar și prin puterea rugăciunii și a credinței.

Printre minunile atribuite lor se numără vindecarea unor boli incurabile și chiar învierea unor persoane, iar multe mărturii spun că își foloseau talentele medicale pentru a îndepărta suferința și durerea, atât trupească, cât și sufletească.

În unele povestiri, se amintește că ar fi vindecat inclusiv animale, tratând creația lui Dumnezeu cu aceeași grijă.

În timpul persecuțiilor creștine, Cosma și Damian au fost arestați și executați, devenind astfel martiri ai credinței creștine.

De-a lungul timpului, cultul lor a crescut în popularitate, fiind considerați sfinți protectori ai medicilor, farmaciștilor și tuturor celor din domeniul sănătății.

Sunt pomeniți adesea în rugăciuni pentru sănătate și sunt patronii multor biserici și instituții medicale din întreaga lume, potrivit newadvent.org.

Bisericile care le poartă numele sunt locuri de pelerinaj pentru credincioșii care speră să primească alinare fizică și spirituală, iar tradiția lor de a oferi ajutor medical necondiționat este inspiratoare și astăzi, mai ales în rândul celor care practică medicina și îngrijirea cu aceeași dăruire.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement