Actualitate
14 – 18 aprilie: Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret „APOLLO”, ediția a III-a, la Alba Iulia
În perioada 14 – 18 aprilie, la Alba Iulia va avea loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO. Festivalul este un proiect iniţiat de Asociatia Grupul Skepsis în anul 2014 prin programul de finanţare U.E. Tineret în Acţiune. În luna aprilie 2014 a avut loc prima ediţie a acestui eveniment menit să faciliteze schimbul intercultural şi să promoveze trupele, grupurile şi companiile tinere de teatru profesioninste şi de amatori.
Cu susţinerea Primăriei Municipiului Alba Iulia şi a Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, anul 2015 a conferit continuitate acestui proiect inedit. La cea de-a doua ediţie, au fost prezente 9 trupe şi companii tinere de teatru – 4 din România şi 5 din străinătate (Lituania, Cehia, Georgia, Ungaria şi Bulgaria) a căror spectacole au încântat publicul prezent. Cu ajutorul Fundaţiei „Inter-Art” Aiud, festivalul a căpătat amploare prin organizarea Expoziţiei Internaţionale de Afişe – „Apollo” care a atras participarea a peste 50 de artişti din 22 de ţări, conferind un plus de prestigiu componentei internaţionale a festivalului.
Anul acesta proiectul este reeditat, urmărind capitalizarea impactului avut de primele două ediţii a festivalului, dorind să promoveze imaginea municipiului pe plan internaţional şi să transforme Alba Iulia într-un important punct de reper pe harta internaţională a evenimentelor culturale de tineret.
În perioada 14 – 18 aprilie va avea loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO. Festivalul este o invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative din repertoriul lor comunităţii din Alba Iulia. Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Timp de patru zile publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse – grupurile invitate provenind din medii ţări diferite, medii sociale diferite, având orientări şi viziuni teatrale diferite.
Proiectul a fost promovat la nivel naţional şi internaţional pentru a primi oferte cât mai variate de spectacole. La încheierea perioadei de înscriere, au fost primite oferte de spectacole din partea a 7 trupe tinere de teatru din România şi din partea a 26 de grupuri şi companii tinere de teatru de pe 3 continente, din ţări precum: India, Iran, Egipt, Algeria, Israel, Georgia, Ucraina, Turcia, Spania, Italia, Bulgaria, Polonia, Muntenegru.
Selectarea participanţilor ţine cont de media de vârstă a delegaţiilor, de calitatea expresiei artistice a reprezentaţiilor propuse, viziunea regizorală, dar mai ales de atractivitatea spectacolelor – se urmăreşte selectarea acelor spectacole care reuşesc să depăşească barierele culturale de limbaj şi care reuşesc să construiască o dimensiune aparte a comunicării cu publicul, cea emoţională.
În cadrul programului festivalului, grupurile invitate vor vizita municipiul şi principalele lui obiective turistice şi vor participa la sesiuni de discuţii coordonate de un expert profesionist invitat special în scopul dinamizării schimbului de experienţă şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.
Proiectul este rezultatul unui parteneriat social realizat între instituţii, organizaţii şi agenţi economici locali care înţeleg că tineretul, prin energia, entuziasmul şi pasiunea caracteristice, este un catalizator al vieţii sociale şi culturale a comunităţii şI un indicator al vitalităţii ei. Proiectul are o valoare de 90.000 lei, din care 20% sunt asiguraţi de Primăria municipiului Alba Iulia, 10% de Consiliul Judeţean Alba, diferenţa fiind acoperită de organizator cu ajutorul partenerilor şi sponsorilor.
Primăria municipiului Alba Iulia este unul dintre principalii parteneri ai proiectului, susţinând iniţiativa încă de la prima ediţie.
„Nu contează că e comedie sau e dramă, nu contează ca montarea o face un mare regizor sau un proaspăt absolvent, tot ce contează sunt aceşti oameni minunati care își dedică viața teatrului și care cheamă tinerii spre o formă de artă mai puțin <accesorizată> și exprimată pe rețele de socializare, dar foarte importantă. Sunt fericit să constat că există tineri minunați care cred că arta se poate face și cu bani mai puțini, întregind efortul cu inima și talent. Iar noi, ceilalți, suntem dacă vreți gaiţele care ar trebui să-și caute un loc în apropierea scenei acestui festival, cu speranța intimă că vom ști să apreciem munca lor și cu regretul maxim că, de multe ori, nu știm să facem mai mult pentru ei”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.
Partenerii proiectului sunt Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Centrul Cultural „Augustin Bena ”Alba Iulia, Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia și Fundaţia Comunitară Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News