Connect with us
Advertisement

Eveniment

30 iulie: Sfântul Valentin, vindecător al celor bolnavi şi sfânt al iubirii creştine şi al familiei. Nume care se sărbătoresc

Publicat

În fiecare an în jurul datei de 14 februarie auzim de Sărbătoarea Sfântului Valentin, Valentine’s Day, cunoscută şi ca Ziua îndrăgostiţilor. Cu toate astea, dacă verificăm data respectivă în calendarul ortodox din iulie putem observa că Sfântul Valentin este de negăsit şi sunt trecuţi doar Sfinţii Cuvioşi Auxentie, Maron şi Avraam.

În Biserica Ortodoxă Română, Sf. Sfinţit Mc. Valentin, episcopul Umbriei, este pomenit în data de 30 iulie a fiecărui an. În această zi sunt prăznuiţi şi Sfinţii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic.

Tot azi este lăsatul secului pentru începutul Postului Sfintei Marii.

Sfântul Valentin, a primit de la Dumnezeu darul facerii lumii

Despre acest sfânt cunoaştem foarte puţine lucruri, printre care faptul că a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Mulţi oameni s-au şi botezat după ce au primit vindecarea la rugăciunile Sfântului Valentin.

Printre aceştia, s-a aflat şi Leontie, guvernatorul orașului Umbria. Urmare a acestui fapt, Sfântul Valentin a fost întemniţat şi apoi martirizat. Sfântul Valentin este vindecător al celor bolnavi şi sfânt al iubirii creştine şi al familiei.

O părticică din sfintele moaște ale Sfântului Valentin se află la Biserica Delea Nouă, din București, şi sunt făcătoare de minuni.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197.

Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boală foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmând sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea și îi contorsiona cumplit trupul. După ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon, complet sănătos, s-a arătat înaintea filosofului Craton, tatăl său. Atunci s-au botezat Craton și toată casa acestuia, împreună și cu trei discipoli ai lui.

Pe lângă Sfântul Valentin pomenit în 30 iulie, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu numele de Valentin, după cum urmează: Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie.

Nume care se sărbătoresc de Sf. Valentin

Valentin, Valentina, Vali, Tinu, Tina, Vale, Balint, Valeriu, Valeria sunt câteva nume care își pot sărbători onomastica de ziua Sf. Valentin.

Potrivit secretulnumerelor.ro numele provine de la numele roman Valentinus ce se trage de la numele Valens, în latină însemnând puternic, viguros, sănătos. Sfântul Valentin a fost un martir al secolului III.

Ziua să de sărbătoare a fost în aceeaşi zi cu festivalul roman al fertilităţii din Lupercalia, ceea ce a rezultat într-o asociere între ziua Sfântului Valentin şi ziua iubirii.

Derivatele Valentius, Valentinus şi Valentina intră în onomastica creştină prin cultul unor martiri menţionaţi în calendarele creştine atât în vestul cât şi în estul Europei.

Fiind nume calendaristice, așteptările au fost ca numele să ajungă la noi pe cale greco-slavă însă documentele onomastice nu înregistrează decât sporadic variante ale numelui venite însă pe cale maghiară sau germană.

sursa: basilica.ro, crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement