Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum va arăta Parcul de Nord din Alba Iulia. Pavilion multifuncțional, oglinzi de apă, teren de sport și locuri de joacă

Publicat

Cum va arăta Parcul de Nord din Alba Iulia. Primăria Alba Iulia a lansat pe 9 septembrie, în consultare publică, proiectul de elaborare PUD pentru amenajare Parc Nord – municipiul Alba Iulia, cartierul Micești – Orizont. 

Potrivit temei de proiectare, se dorește amenajarea unui parc public care va dezvolta infrastructura verde și albastră urbană la nivelul municipiului. Terenul în suprafață de 83.225 mp va avea accesuri principale pietonale din străzile Albac și Azur și acces auto din strada Azur.

Cum va arăta Parcul de Nord din Alba Iulia

Pe amplasament se dorește amenajarea unui parc public ce va include plantații, suprafețe de apă, zone umede conservate și puse în valoare, alei, suprafețe deschise pentru evenimente în aer liber, zone de socializare, și teren de sport, spațiu dotat cu echipamente de fitness în aer liber, zona de joacă și activități pentru copii.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

  • Conservarea bitopului umed și dezvoltarea acestuia prin soluții bazate pe natură
  • Realizarea unor oglinzi de apă
  • Plantări noi cu vegetație arboricolă, arbustivă, erbacee și floricolă
  • Suprafață naturală deschisă pentru realizarea de diferite evenimente în aer liber
  • Alei pietonale suspendate în zonele valoroase din punct de vedere ecologic
  • Alei pietonale minerale
  • Realizarea unor suprafețelor de primire și de acces în parc
  • Reglementarea străzilor adiacente suprafeței studiate: strada Gârda, strada Stadionului, strada Azur
  • Loc de joacă pentru copii
  • Spațiu dotat cu echipamente de fitness în aer liber
  • Suprafață pentru parcări cu 24 de locuri pentru autoturisme
  • Grupuri sanitar prefabricate, automatizate

Amenajarea va avea ca scop principal protejarea și punerea în valoare a biotopului umed din partea nordică a terenului prin soluții bazate pe natură, naturalizarea și fitoremedierea suprafeței rezultate în urma depozitărilor de moloz și deșeuri din construcții, îmbunătățirea calității mediului și a calității vieții locuitorilor al cartierelor din vecinătăți.

Pavilion multifuncțional, punct de belvedere asupra oglinzilor de apă

Pe suprafața parcului se propune amplasarea unui pavilion multifuncțional, o structură acoperită, în partea nordică a parcelei, în zona de intersecție a oglinzilor de apă, ca și punct
de belvedere asupra acestora.

Pavilionul propus va avea un aspect care se va integra armonios în peisajul adiacent valoros format din arbori maturi și suprafețe umede acoperite de stuf.

Acesta urmează să fie realizat din materiale calitative (lemn, metal) cu detalii îngrijite care rezistă în timp.

Suprafața construcției propuse va fi în jur de 100 mp.

Cum va fi organizată circulația pietonală și auto

Parcarea automobilelor se va realiza în partea nordică a terenului. Sunt propuse astfel un total de 24 de parcări, dintre care două pentru persoane cu dizabilități. Accesul se face din partea nordică a amplasamentului, el va avea o lățime de aproximativ 20 m la strada Azur.

Accesul auto pe teren va fi permis doar pentru întreținere și la nevoie.

Pe terenul studiat se propun alei pietonale minerale cu lățime între 2 și 4 m. Acestea vor străbate terenul studiat pe direcția nord-sud.

Pe suprafața umedă se propun alei suspendate din grătare zincate pentru a afecta cât mai puțin zona respectivă.

Cum va arăta Parcul de Nord din Alba Iulia. Modalități de integrare și valorificare a cadrului natural

Proiectul pentru amenajarea parcului prevede în primul rând conservarea tuturor habitatelor naturale valoroase de pe teren: habitate semi-naturale de zăvoaie – cu vegetația specifică de arini și alți arbori maturi, suprafețe de stuf, ape curgătoare temporare.

Intervențiile propuse sunt minim invazive, care în același timp permit accesul cetățenilor către diferitele zone propuse ale parcului.

Proiectul prevede un design peisagistic variat, prin utilizarea unor tipologii variate de vegetație – de la păduri la pajiști și zone umede, la zone extinse de pajiști biodiverse și zone de recreere pentru a crea un parc estetic și funcțional, care să răspundă nevoilor diverselor grupuri de utilizatori. Propunerile vizează oportunități pentru activități recreative, educaționale și culturale, cum ar fi: traseele de mers pe jos și bicicletă, zone de picnic, locuri de joacă și grădini educaționale.

Spațiile vor fi dinamice, cu caracteristici texturale, cromatice, volumetrice și parfumate, inspirând o conexiune emoțională cu natura.

În vederea valorificării cadrului natural existent și menținerea unei imagini coerente la nivel de ansamblu, se vor planta doar exemplare din speciile propuse în proiect și doar cu acordul echipei de proiectare.

Se interzice plantarea varietăților decorative de arbori cu înălțime medie/mică, care prezintă coroană de dimensiuni reduse utilizate de obicei în spații urbane înguste (străzi, scuar, piațetă). De asemenea, se interzice plantarea speciilor de arbori din specii de rășinoase, precum Abies spp., Thuja spp., Picea spp. sau altor specii exotice, întrucât sunt nepotrivite contextului ecologic și tematicii parcului. Se interzice și plantarea speciilor de arbori alohtoni cu impact invaziv accentuat, din speciile Acer negundo, Ailanthus altissima și Fraxinus pennsylvanica/angustifolia.

În noul parc nu se vor planta platani

Potrivit memoriulu tehnic, este recomandată evitarea introducerii în zona parcului Nord a speciei Platanus acerifolia/hybrida. Motivul: este alergen și răspândește dăunătorul Tigrul platanului (Corythucha ciliata).

Pe suprafețele lipsite de vegetație, se propun plantații de arbori, în jur de 591 de exemplare. Se vor folosi specii locale și aclimatizate, care sunt potrivite pentru funcțiunea de parc. Exemplarele propuse au diferite înălțimi și forme, dinamizând spațiul și generând conexiuni și perspective valoroase atât la nivelul zonelor din parc cât și cu vecinătățile.

Pentru a asigura o dezvoltare optimă a vegetației, vor fi implementate tehnologii de irigare eficiente. Sunt proppuse sisteme de picurare și aspersie, amplasate strategic în zonele cheie ale parcului.

Aceste zone sunt selectate în funcție de densitatea fluxului de utilizatori și de prezența unor specii vegetale decorative, care necesită o îngrijire mai atentă. Sistemele de irigare vor permite distribuirea uniformă a apei, adaptată necesităților specifice ale plantelor.

Pentru zonele care nu vor beneficia de sisteme de irigație, se va opta pentru plantarea speciilor de plante xerofite. Acestea sunt rezistente la secetă și adaptate pentru a supraviețui în condiții de umiditate redusă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate