Connect with us
Publicitate

Eveniment

Când începe Postul Crăciunului 2024: de ce durează șase săptămâni. Semnificații religioase, zile cu dezlegare la pește

cruce catedrala

Publicat

Când începe Postul Crăciunului 2024. Creștinii se pregătesc pentru una dintre cele mai importante perioade de post din an. Va dura șase săptămâni, până în 25 decembrie, când este sărbătorită Nașterea Domnului.

Prin lungimea sau durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Atunci, acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Aşa şi creştinii, postind 40 de zile, îşi curăţesc sufletele şi trupurile. Postul Naşterii mai simbolizează şi noaptea întunecoasă a Vechiului Testament, potrivit Agerpres.

Când începe Postul Crăciunului 2024. Zilele cu dezlegare la pește

Postul Crăciunului începe în 15 noiembrie și durează șase săptămâni, până în 24 decembrie inclusiv. Este un post mai puțin aspru comparativ cu cel de Paște.

Postul Crăciunului reprezintă pentru creștini o perioadă de pregătire spirituală profundă, ce începe pe 15 noiembrie și durează până în 24 decembrie. Este un timp al curățirii sufletești și trupești, o cale simbolică de apropiere de Nașterea Domnului. Spre deosebire de alte perioade de post din calendarul creștin, acesta este mai blând, oferind credincioșilor momente de dezlegare la pește și alte alimente, dar păstrând în esență scopul de a pregăti inima și mintea pentru sărbătoarea Crăciunului.

Acest post de 40 de zile, similar cu postul lui Moise pe Muntele Sinai, este un răgaz de a ne desprinde de agitația cotidiană și de a ne îndrepta atenția spre rugăciune, meditație și fapte bune. De-a lungul secolelor, postul a fost uniformizat în cadrul Bisericii Ortodoxe, însă tradițiile variază în funcție de regiuni și obiceiuri locale. Zilele cu dezlegare la pește, precum și sărbătorile importante din această perioadă, aduc momente de bucurie în această călătorie spirituală.

Fiecare zi a Postului Crăciunului este o oportunitate de reflecție și pregătire interioară, o invitație de a ne conecta mai profund cu valorile creștine și de a întâmpina cu sufletul curat marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului.

Postul Crăciunului: 40 de zile de post, 14 cu dezlegare la pește

  • Joi, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului- Vovidenia
  • Sâmbătă, 23 noiembrie – Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea
  • Duminică, 24 noiembrie, Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei
  • Luni, 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina
  • Sâmbătă, 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul românilor; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei
  • Duminică, 1 Decembrie – Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul
  • Miercuri, 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
  • Joi, 5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfințit; Sfaâtul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie
  • Vineri, 6 decembrie  – Sfântul Ierarh Nicolae
  • Sâmbătă, 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia
  • Duminică, 8 decembrie – Sfântul Cuvios Patapie
  • Joi, 12 decembrie – Sfântul Spiridon al Trimitundei
  • Sâmbătă, 14 decembrie – Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie
  • Duminică, 15 decembrie – Sfântul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenițe Antia și Suzana

Cum se ținea în vechime Postul Crăciunului

Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea.

Dar la început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai uşor.

Sinodul Local din Constantinopol, ţinut în anul 1166 (sub patriarhul Luca Chrysoverghi), a uniformizat durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile ortodoxe. A hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Dacă această dată cade miercurea sau vinerea se lasă sec cu o zi mai înainte.

Când începe Postul Crăciunului. Cum se ține post

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul al IX-lea (orele 15.00-16.00) când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte fără untdelemn.

Marţea şi joia se mănâncă legume fierte, drese cu untdelemn şi se bea vin, iar sâmbăta şi duminica se îngăduie şi peşte afară de perioada dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru.

Dacă lunea, marţea sau joia cade serbarea unui sfânt cu doxologie mare se dezleagă la peşte. Miercurea şi vinerea în acest caz se dezleagă la untdelemn şi vin, dar se mănâncă numai o dată pe zi.

Dacă se întâmplă miercuri şi vineri praznicul unui sfânt cu priveghere (5, 6, 9, 12 şi 13 decembrie), ori hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin. Dezlegare la peşte se dă, de asemenea, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Postul Crăciunului 2024. Cea mai aspră zi de post

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: se ajunează până la Ceasul al IX-lea, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri în Babilon (Daniel 1, 5, 8-16).

În alte părţi se ajunează în această zi până la răsăritul Luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua care a vestit Naşterea Domnului.

Această ajunare aminteşte totodată de postul ţinut odinioară de catehumenii care în seara acestei zile primeau Botezul creştin şi apoi prima împărtăşire, la Liturghia săvârşită atunci în acest scop (Liturghia Sfântului Vasile, care în prezent se săvârşeşte dimineaţa).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate