Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut cuantumul impozitelor şi contribuţiilor la stat în bugetul gospodăriilor. Date din raport INS

Publicat

bani

Dacă acum doi ani, impozitele şi contribuţiile la stat reprezentau 20,3% din cheltuielile gospodăriilor din România, în 2017, procentul a crescut la 21,1%, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică (INS).

“În anul 2017, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 21,1% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 606,4 lei lunar pe o gospodărie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 41,6% (39,7% în 2016), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 56,2% (58,4% în 2016), din totalul impozitelor”, se arată în raport.

Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. În 2017, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 30% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 12,2% pentru cele de şomeri, 9,1% pentru gospodăriile de pensionari, 4,7% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 4,1% în cazul gospodăriilor de agricultori.

Anul trecut, valoarea medie a transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 12,1 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 11,6 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 6,4 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 5,4 şomeri ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

Potrivit INS, cuantumul impozitelor, contribuţiilor (etc.) plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 2,1 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 24,5% şi, respectiv, de 15,3%.

Principala destinaţie a cheltuielilor gospodăriilor, respectiv consumul, reprezintă 71% din cheltuielile totale, în medie. Acestea au reprezentat 2.039 lei lunar pe o gospodărie, iar cele băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor 1.841,4 lei lunar (64,1% din cheltuielile totale).

Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 197,6 lei pe gospodărie şi a reprezentat 9,8% din cheltuielile totale.

surse: insse.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax