Eveniment
ALBA: Infecţiile respiratorii şi ale plăgilor operate, printre cele mai întâlnite boli contactate din spitale
Numărul cazurilor de infecţii intraspitaliceşti a scăzut anul trecut, în Alba, faţă de 2009, de la aproape 200, la 76. Totuşi, statisticile nu sunt relevante, deoarece în foarte multe cazuri nu sunt depistate bolile contactate în spital.
O vorbă care circulă destul de des printre „clienţii” unităţilor medicale din România aminteşte că „te internezi în spital cu o boală şi pleci acasă cu şapte”. Zicala nu este departe de adevăr, chiar dacă spitalul ar trebui să constituie unul dintre mediile cele mai sterile. După cum a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş, în spitale există germeni patogeni din cauza persoanelor bolnave care frecventează, zilnic, saloanele.
Există, de asemenea, germeni care se instalează pe obiectele din fier, care sunt foarte greu de dezinfectat, iar soluţia ar fi schimbarea acestora la un interval de minim şapte ani, cum se procedează în ţări precum Germania. În spitalele din România, inclusiv cele din Alba, obiectele din fier nu doar că nu au fost înlocuite cu altele noi şi sterile, de zeci de ani, dar multe dintre ele sunt şi ruginite, ca, de exemplu, paturile şi noptierele bolnavilor.
Tipul germenilor identificaţi în 2010 au fost stafilococ şi piocianic la Secţia Nou-născuţi, klebsiella coli şi stafilococ la Chirurgie ATI, coli, Klebsiella şi enterococ la Neurochirurgie. Aşadar, printre cele mai populare boli contactate din spitalele din Alba se numără infecţii urinare, ale aparatului respirator şi digestiv, infectarea plăgilor chirurgicale.
„Infecţiile reale apărute în secţiile de spital ar trebui să fie în număr mult mai mare, conform statisticilor, deoarece multe se manifestă clinic după externarea pacienţilor, iar unele nu sunt suficient investigate. Considerăm că valorile raportate nu reprezintă incidenţa lor reală în unităţile spitaliceşti din judeţ”, a declarat Horea Timiş.
Sterilizarea încăperilor şi a obiectelor din spitale este principalul demers pentru a reduce numărul cazurilor de infecţii nosocomiale, care, după spusele medicilor, nu pot fi eliminate de tot nici în cele mai moderne spitale din Vest.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News