Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

ANALIZĂ: Comasarea comunelor din Alba ar lăsa județul cu 35 de UAT-uri. Ce presupune criteriul celor 5.000 de locuitori

Publicat

Discuțiile despre regionalizare și reorganizarea teritorială a României au fost repornite după o întâlnire a organizaţiilor patronale şi profesionale sectoriale din țară, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Propunerea a fost ca numărul de județe să fie redus la 15, prin comasare. La fel și comunele: pentru acestea s-a propus comasarea pentru a atinge numărul minim de 5.000 de locuitori. 

La nivel legislativ, discuțiile au un corespondent într-o lege, la care lucrează USR de peste un an.

Organizare pe structura Curților de Apel

În propunerea lansată de Camera de Comerț, reorganizarea este propusă pe structura curților de apel, care acoperă mai multe județe vecine.

Cuvântul ”regiuni” nu mai apare pentru că ar fi neconstituțional, astfel încât s-a păstrat denumirea de județe. Este de fapt o regionalizare, care păstrează formal organizarea pe județe gigant.

Astfel, ar urma să apară județul Alba Iulia, prin comasarea județelor Hunedoara și Sibiu. Atenție însă, faptul că se numește așa, nu presupune automat că instituțiile de conducere și capitala să fie la Alba Iulia.

Comasarea comunelor din Alba

Deputatul USR Alin Apostol, care lucrează în prezent la un proiect de reformă-administrativ teritorială a României, a spus că potrivit simulărilor pe care le-a făcut alături de deputatul de Alba, Beniamin Todosiu, reorganizarea administrativă în județul Alba ar duce în final la o comasare a UAT-urilor.

S-ar ajunge, spune acesta, la aproximativ 35 de comune și orașe, din 78 câte sunt acum.

Într-o emisiune a postului Radio România Actualități, la care a participat alături de președintele Camerei de Comerț și Industrie, instituție care a lansat ideea reorganizării României cu 15 județe (pe structura curților de apel) și cu deputatul de Alba Călin Matieș (PSD), Alin Apostol a spus că în opinia sa, UAT-urile mai mici de 5.000 de locuitori nu sunt eficiente.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a explicat contextul în care instituția a lansat ideea reorganizării pe structura a 15 județe.

Acesta a spus că autoritățile se gândesc în primul rând la taxarea agenților comerciali, dar mai puțin la reducerea cheltuielilor statului.

”Se cuvine să ridicăm și noi această problemă în spațiul public, cu această reducere a cheltuielilor statului” a spus acesta.

Acesta a spus că în actuala organizare produce o ”atomizare administrativă” în România.

”Proiectele cu un impact regional nu pot fi făcute din cauza acestei atomizări” a adăugat acesta, oferind și câteva exemple de proiecte care au fost finalizate de un județ dar nu au fost continuate de un județ vecin.

În emisiune a intrat și senatorul Călin Matieș. El a vorbit despre de dezavantajele acestui model de reorganizare.

Vezi și: Reorganizarea teritorială a României cu doar 15 județe, propunere a CCIR. Noul județ Alba Iulia ar include Hunedoara și Sibiu

”În județul Alba sunt 79 de UAT-uri. Vedem că sunt comune cu 1000 de locuitori, cu 700 de locuitori, care au 3 cătune în componența lor, acestea pot fi comasate cu alte comune, aici putem discuta.

Dar a comasa județele poate fi o problemă mare la nivel de percepție, la nivel teritorial, inclusiv la nivel economic pentru că județul Alba este cel mai bine dezvoltat din România la nivel de industrie alimentară și are un buget bunicel.

În momentul în care îl comasezi s-ar putea ca bugetul să fie redistribuit pe criterii politice sau prietenii. Trebuie un studiu mult mai amplu decât o simplă dezbatere.

Lucrurile pot să ia o întorsătură pe care să nu o mai descurcăm după aia vreo 30 de ani” a spus Matieș.

Cei de la USR spun însă că au făcut o analiză elaborată a unei posibile comasări a comunelor din Alba, după criteriul celor 5.000 de locuitori.

35 de UAT-uri ar rămâne în Alba

Deputatul Apostol, care este și membru în Comisia de Administrație a Camerei Deputaților, spune că ar rezulta 35 de UAT-uri.

Deputatul de Alba, Beniamin Todosiu, oferă mai multe detalii legate de acest subiect. Acesta afirmă că proiectul de reorganizare teritorial administrativă este în lucru de aproximativ un an.

”Am făcut o simulare a comasării in baza unor criterii: geografice, conectivitate, culturale, autonomia financiară a UAT-urilor. A rezultat o reducere a numărului de UAT-uri de la la 78 la 32-35.

Criteriul de 5.000 locuitori nu se poate aplica peste tot. În zona munților Apuseni distanțele fiind foarte mari, e greu de comasat.

Proiectul prevede ca actualele primării să devină echivalentul unor puncte de lucru, deci nu “desființăm primăria” ci doar eficientizam anumite departamente din primărie si numărul aleșilor locali (1 primar și un consiliu local la 3-4 actuale comune).

Vom depune proiectul în Parlament însă nu știm încă exact când… va fi o asumare a USR pentru 2024, dacă va intra la guvernare” a spus Todosiu.

”Am trimis la toate primăriile din țara e-mailuri în care am cerut date despre buget, organigrame, de 8 luni de zile am primit doar de la 65 % dintre ele date.

Proiectul nostru nu prevede neapărat o comasare a județelor. Momentan nu consideram ca prioritate asta, pentru ca CJ-urile au bugetele lor și nu duc lipsă de fonduri cum este cazul celor aproximativ 87 % de comune care nu se pot întreține și au nevoie de fonduri suplimentare de la bugetul național.

Însă da, e o discuție și asta, dar după ce se face în prima etapa comasarea UAT-urilor” a mai spus Todosiu.

Comuna cu cea mai mică populație din județ este Ceru Băcăinți, care are în mod oficial 230 de locuitori.

Potrivit unor surse politice, dispariția unui mare număr de primari și a unor posturi în administrație, nu este pe placul partidelor mari, PSD și PNL.

Un asemenea proiect ar avea șanse minime să treacă de Coaliția de Guvernare, care ar pierde influență locală și posturi în administrație pentru anturajul de partid.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Florea

    marți, 07.06.2022 at 13:36

    Trebuia sa faceti asta cat ati fost la guvernare, mincinosilor. Sunteti zero barat usr-istilor.

  2. Nerusinarea

    miercuri, 08.06.2022 at 07:44

    In afara solicitarii asupra valorii bugetului, ar trebui sa solicitati si care este procentul fiecarui tip de cheltuiala, din acesta.
    O sa aveti un soc major cind o sa constati ca investitiile, necesare bunului mers al comunitatilor pastorite, reprezina mai putin uneori, de un sfert din buget!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax