Connect with us
Advertisement

Actualitate

Banca Transilvania va încheia tranzacţia pentru cumpărarea Volksbank în aprilie. Vești pentru clienții cu credite în franci elvețieni

bt

Publicat

banca transilvania Banca Transilvania a primit avizul Consiliului Concurenţei, dar şi aprobarea de la BNR pentru finalizarea tranzacţiei în vederea achiziţionării Volksbank România. Reprezentanţii BT estimează că închiderea acestei trazacţii se va produce până la jumătatea lunii aprilie.

La acel moment, clienţii Volksbank vor afla despre planul de conversie pentru creditele în franci elveţieni, pentru că atunci BT devine acţionar cu drepturi depline asupra Volksbank şi începe integrarea acesteia în structura sa. Deocamdată, cele două bănci funcţionează ca entităţi separate.

„Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante”, potrivit reprezentanţilor autorităţii de concurenţă.

Reamintim că Banca Transilvania a anunţat în decembrie 2014 semnarea unui acord pentru preluarea subsidiarei locale a Volksbank.

În judeţul Alba, Volksbank are patru sucursale. În ţară, are circa 20.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni şi pregăteşte o conversie a creditelor în lei sau euro cu aplicarea unui discount.

Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.

În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.

Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).

Instituţia de credit a înregistrat anul trecut în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

După preluarea Volksbank de către Banca Transilvania, noua entitate va urca pe locul al doilea după active, gestionând  47 de miliarde, faţă de BRD, care anunţa în septembrie active de 44 de miliarde de euro. În prezent, BRD are o cotă de piaţă de 13%, iar noua bancă va avea o cota de piata de 12,7%.

În perioada crizei, Volksbank a reuşit să câştige cota de piaţă mai mare decat a actualului său cumpărător, dupa ce a creditat masiv pe segmentul imobiliar în franci elveţieni, de unde au pornit şi problemele.

Noua bancă ar putea avea o reţea formată din 685 unităţi (în cazul în care menţine actuala reţea a VB), în portofoliu de circa 2,1 milioane de clienţi. Comparativ, BRD-GSG are 2,2 milioane clienţi şi o reţea formată din circa 870 de unităţi, în vreme ce BCR are o reţea de 551 unităţi şi 3,2 milioane de clienţi.

 surse: Ziua de cluj, Ziarul Financiar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement