Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cât de complicat este să adopți? 76 de copii din Alba așteaptă un părinte. Doar 23 de familii, înscrise la DGASPC

Publicat

Propoziția „vreau să adopt un copil” este de cele mai multe ori completată de „dar procedura e prea grea” sau „birocrația ne omoară”. Da, poate fi așa dacă famila care dorește să adopte vrea nepărat un bebeluș cu ochi albaștri, părul blond și dacă se poate să aibă și sânge „albastru”. Pentru cei care își doresc un copil care să le bucure viețile și pe care nu-i interesează neapărat din ce familie provine sau faptul că acesta nu are vârsta sub 1 an, lucrurile pot fi rezolvate în mai puțin de 6 luni. Cel puțin așa susțin autoritățile.

Cifrele legate de adopții în județul Alba ne confirmă același lucru. În momentul de față există în județ 76 de copii adoptabili, iar familii interesate să adopte sunt 23, din care 15 au fost atestate de DGASPC, anul acesta.

În același timp, există peste 1.500 de minori aflați în cele 22 de case de timp familial, 18 centre de zi sau plasament, despre care putem spune că au părinți, dar nu au familii. Aceștia sunt vizitați de mame sau rude minim o dată la șase luni, lucru care împiedică intrarea acestora într-un proces de adopție.

La nivelul județului, în perioada 2017-2018 au fost încredințați în vederea adopției 46 de copii.

Mihai Tonea, șeful serviciului Adopții și Post Adopții  de la DGASPC Alba, spune că principalul criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească o familie sau o persoană care urmează să treacă prin toată procedura pentru a putea adopta este „să-și dorească cu adevărat”.

Potrivit acestuia, procedura de adopție nu este atât de complicată pe cât se crede.

Ca să poată fi dat spre adopție un copil, este nevoie de acordul mamei sau de o perioadă de 6 luni în care acesta să nu fi fost vizitat de familie, dacă se află într-o locaţie de asistenţă socială.

Cum devine un copil adoptabil?

În cazul unui nou-născut abandonat în spital, acesta este preluat de un asistent maternal, iar după 60 de zile se încep procedurile de identificare a mamei acestuia. Dacă persoana este găsită și garantează că-și va vizita copilul, acesta nu poate fi dat spre adopție. În cazul în care, timp de șase luni, mama sau familia nu vizitează copilul, se încearcă, timp de trei luni, încredințarea acestuia unei rude până la gradul IV. Abia după această perioadă și dacă rudele refuză îngrijirea minorului și declară că sunt de acord ca acesta să fie adoptat, se trece mai departe în instanță. În acest caz, instanța declară copilul adoptabil, drepturile părintești sunt suspendate, iar părinții naturali mai pot interveni doar până în momentul adopției definitive.

Astfel de cazuri, în care copiii sunt abandonați în spital, sunt destul de rare în județul Alba. Trei copii au fost părăsiți de mame anul trecut, număr aflat în scădere față de 2016, când erau 14 copii abandonați în spitalele din județ.

Aceeași situație este și în cazul copiilor din casele de tip familial sau alte centre de asistenţă socială de urgenţă. Și ei pot intra în procedura de adopție, dacă timp de șase luni familia nu i-a mai vizitat.

După ce DGASPC a declarat adoptabil copilul respectiv, urmează etapa în care își poate găsi o familie.

Aici situația este puțin mai simplă și procedura nu este la fel de îndelungată. Dacă viitorii părinți sau părinte (adopţia poate fi făcută şi de o persoană singură) sunt deciși, în șase luni pot avea un copil.

Cum se poate adopta un copil?

Cei care decid că vor să adopte un copil trebuie, în primul rând, să apeleze la Serviciul Adopții și Post Adopții din cadrul DGASPC Alba. Vor depune o cerere simplă în care vor specifica doar faptul că vor un copil și vor prezenta o serie de documente. Acte necesare:

1) copie după buletinul/cartea de identitate, permisul de şedere pe termen lung sau, după caz, cartea de rezidenţă permanentă;

2) declaraţie autentică pe proprie răspundere (notarială), cu privire la locuirea efectivă şi continuă pe teritoriul României în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii de evaluare, neexistând absenţe temporare care cumulat depăşesc 3 luni;

3) declaraţie autentică pe propria răspundere (notarială), din care să rezulte că solicitantul/solicitanţii nu este/sunt decăzut/decăzuţi din drepturile părinteşti, precum şi referitor la faptul că nu are/au copil/copii în sistemul de protecţie specială;

4) copie după certificatul de naştere, însoțită de original pentru conformitate;

5) copie după certificatul de căsătorie (și după hotărârea de divorţ, dacă este cazul), însoțită de original pentru conformitate;

6) copie după titlul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţei;

7) certificatul de cazier judiciar;

8) adeverinţe de venit sau alte documente care atestă veniturile solicitantului/solicitanţilor;

9) certificat/adeverinţă medicală eliberat/eliberată de medicul de familie privind starea de sănătate şi eventualele boli cronice + rezultatul evaluării psihiatrice;

10) declaraţia soţului care nu se asociază la cererea de adopţie, cu indicarea expresă a motivelor neasocierii;

11) certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieşte solicitantul;

12) certificat/adeverinţă medicală eliberat/eliberată de medicul de familie privind starea de sănătate a celorlalte persoane cu care locuieşte solicitantul, cu menţionarea eventualelor boli cronice + rezultatul evaluării psihiatrice.

Documentele prevăzute lit. 3), 7), 8) şi 9) se solicită şi pentru soţul/soția adoptatorului, în situaţia în care acesta nu se asociază la cererea de adopţie.

După cum se observă în listă, nu este necesar ca solicitantul să fie proprietarul vreunui imobil, venitul nu este neapărat un criteriu, iar în ceea ce priveşte cazierul judiciar se vor refuza doar cazuri de anumite fapte de natură penală.

După depunerea documentelor se intră într-o perioadă de evaluare de 90 de zile pentru obținerea atestatul de adopție, care va fi valabil 2 ani.

Pe perioada evaluării în care cuplul sau persoana este în proces de obținere a atestatului se pot lua, prin lege, 40 de zile libere.

„În cele 90 de zile, persoanele interesate și familiile acestora sunt evaluate social și psihologic, se țin cursuri pentru asumarea rolului de părinte unde sunt invitate și familii suport care au adoptat, ca să-și împărtăşească experiența. După cele trei luni, primesc un atestat care este valabil 2 ani. Din acea clipă pot să vadă copiii”, spune Mihai Tonea.

Acesta explică faptul că în cazul copiilor care sunt dați spre adopție situația este diferită.

„Dacă în termen de 9 luni de zile, un copil nu este adoptat, copilul intră pe un profil al copilului greu adoptabil, care se numește Registrul Național al Adopției. Acel profil poate fi văzut de orice familie atestată, din toată țara. Pot spune că județul Alba este primul din țară la numărul cel mai mare de adopții de pe acel profil. Noi avem 90% care au adoptat, de pe profil”, spune Mihai Tonea.

În general copiii care ajung pe acest profil sunt poate mai mari, au probleme medicale, provin din familii care nu un background medical bun, au frați, iar legea nu permite despărțirea fraților, deci adopția se face doar împreună, etc.

Familiile pentru copiii dați spre adopție se generează printr-un sistem, în funcție de „criteriile” specificate de cei care vor să adopte.

„Avem R.N.A, aici familia spune: vrem un copil între 0-5 ani sau 5-13 ani. Până în 2016 puteau să treacă și dacă acceptă un copil de etnie rromă, de când s-a schimbat legislația nu se mai poate. Oricum era un lucru greu de probat pentru că 90% dintre ei sunt nerecunoscuți de tată.

Se mai specifică de exemplu fetiță, sănătos clinic și nu doresc să meargă în alt județ. Și de acolo intră pe listă, până le vine rândul. Nu noi facem lista. Vă dau un exemplu. Am copilul să zicem Alexandru, la care am primit sentința pentru adopție. O scanez și o bag în registru și apăs pe un buton care îmi generează lista” spune Mihai Tonea.

Din păcate nu toți cei care sunt selectați pentru un copil îl și acceptă, moment în care se va căuta o altă familie.

În cazul în care familia acceptă, se trece la perioada de acomodate. Copilul va face MINIM patru vizite la familie, timp în care-i cunoaște pe viitorii părinți. Urmează apoi o perioadă de trei luni în care copilul este încredințat familiei. În această perioadă se fac vizite bilunare, iar după cele 90 de zile „de probă” se poate trece la adopția legală a copilului, schimbarea numelui, chiar și a prenumelui. De aici urmează o monitorizare post adopție, timp de 2 ani.

Practic în 6 luni, de la momentul completării cererii la DGASPC, o familie ar putea adopta un copil. În realitate situația poate fi prelungită din cauza problemelor în instanță sau a refuzului de a adopta un anumit copil.

Numărul copiilor aflați în evidența Direcției generale de asistență socială și protecția copilului Alba este unul îngrijorător de mare, 3.219. Dintre aceștia 1.510 sunt copii aflați în evidența serviciilor de evaluare complexă (copii încadrați în grad de handicap), 405 se află în plasment la rude sau alte persoane, 165 se află la asistenți maternali, 436 în servicii de timp rezindențiat, 79 de copii în servicii de timp rezidențiat care aparțin organizațiilor nonguvernamentale, etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax