EVENIMENT
Cinci urși vor putea fi vânați în Alba până la finalul anului, pentru prevenirea atacurilor asupra oamenilor. Care sunt condițiile
Cinci urși vor putea fi vânați în Alba până la finalul anului. În județul Alba vor putea fi vânați până la 31 decembrie cinci urși, în scopul prevenirii atacurilor asupra populației umane. Este vorba despre câte un exemplar din specia urs brun din fondurile de vânătoare Ocoliș, Vidolm, Ponor, Canciu și Șugag.
La nivel național a fost aprobată recoltarea unui număr de 426 de exemplare.
Legea pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial marți, 23 iulie.
Potrivit documentului, „în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024 se aprobă un număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenție la nivel național, și un număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de intervenție la nivel național”.
Nivelul de prevenție reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, în scopul prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs.
Nivelul de intervenție reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în cazurile în care prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind
aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 197/2022, nu pot fi aplicate.
Exemplarele din specia urs brun care reprezintă nivel de prevenție la nivel național, pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024 de către vânători, sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admise.
Exemplarele din specia urs brun care reprezintă nivel de intervenție la nivel național, pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024 de către personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului prin metodele „la pândă” și „la dibuit”.
Recoltarea exemplarelor de urs se realizează după obținerea autorizației de mediu pentru recoltare/capturare, eliberată de către autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului competentă.
Pentru menținerea echilibrului între categoriile de vârste și sex, precum și pentru protejarea exemplarelor dominante este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depășește
400 de puncte C.I.C., precum și a femelelor însoțite de pui cu vârsta sub 2 ani.
În situația în care, din orice motive, se recoltează exemplare a căror blană a fost evaluată la mai mult de 400 de puncte C.I.C., la care se poate adăuga maximum 5% din punctajul obținut, atât blana, cât și craniul aparținând exemplarului în cauză, preparate de către gestionar, se predau structurii teritoriale de specialitate a Gărzii Forestiere Naționale în a cărei rază de activitate se încadrează locul unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare și rămân în proprietatea publică a statului.
În vederea realizării unei baze de date la nivel național privitoare la populația de urs brun din România și la starea de sănătate a acesteia, gestionării fondurilor cinegetice care au recoltat exemplare de urs brun au obligația să recolteze probe biologice de la exemplarele recoltate în vederea realizării unor analize genetice specifice și să le transmită spre stocare în banca de probe națională existentă la Institutul Național de CercetareDezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” – Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare și Experimentare – Producție Brașov, Secția Cinegetică.
De asemenea, începând cu anul 2026, numărul de exemplare de urs brun care reprezintă nivelul de prevenție și repartiția pe județe și fonduri cinegetice se stabilesc până la data de 15 mai a fiecărui an, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de vânătoare, pe baza studiului privind analiza probelor genetice, stabilirea numărului minim de indivizi la nivel național, a diversității genetice și a structurii populaționale, realizat de autoritate.
Repartiția exemplarelor de urs brun care reprezintă nivel de prevenție pe județe și fonduri cinegetic:
Nr. FV – Denumirea – Nivelul de prevenție
- 11 – Ocoliș – 1
- 13 – Vidolm – 1
- 15 – Ponor – 1
- 51 – Canciu – 1
- 54 – Șugag – 1
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.