Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba caută un „rege al gunoaielor”, la Centrul de Deșeuri de la Galda de Jos. Licitație de 13 miloane de euro

Publicat

Cum se va realiza transferul deșeurilor, în județ 

Potrivit caietului de sarcini, deșeurile municipale colectate separat vor fi transportate de către operator după cum urmează:

– la Stația de transfer Blaj – deșeurile din zona 4 (deșeuri reziduale și deșeuri reciclabile)

– la Stația de transfer Tărtăria – deșeurile din zona 2 (deșeuri reziduale și deșeuri reciclabile)

Transferul deșeurilor la CMID Galda de Jos se va realiza prin stațiile Blaj, Tărtăria de către operatorul de instalații. În plus față de deșeurile municipale, la stațiile de transfer vor fi stocate temporar următoarele categorii de deșeuri:

– deșeurile stradale colectate de operatorii specializați

– deșeurile predominant vegetale colectate din parcuri, grădini și cimitire

– deșeurile periculoase menajere colectate separat, deșeurile voluminoase, DEEE-urile colectate de la populație și de la agenții economici și deșeurile provenite din construcții și demolări

Primele două categorii de deșeuri vor fi transferate la CMID Galda de Jos, iar în ceea ce privește fluxurile speciale de deșeuri, acestea vor fi valorificate/eliminate după caz unor operatori specializați.

Prin proiect s-a construit o stație de sortare și o instalație de tratare mecano-biologică, amplasate în cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Galda de Jos.

La stația de sortare din cadrul CMID Galda de Jos, ce va avea o capacitate de 42.213 to/an, vor ajunge deșeurile reciclabile din zona 1 (deșeuri reciclabile din sub-zona 1.1 – 1.3 și deșeuri reciclabile de la stațiile de transfer Abrud, Blaj și Tărtăria). Deșeurile reciclabile vor fi colectate pe 3 fracții, respectiv hârtie și carton, plastic, metal și sticlă.

La stația de tratare mecano-biologică (TMB) din cadrul CMID Galda de Jos, cu o capacitate de 85.566 to/an, vor ajunge deșeurile reziduale din zona 1, sub-zona 3.1 și  de la stațiile de transfer Abrud, Blaj și Tărtăria. Deșeurile reziduale reprezintă astfel cea de-a patra fracție de deșeuri colectată de la populație și agenții economici care va fi tratată prin Stația TMB Galda de Jos. Deșeurile reziduale provin din următoarele categorii de deșeuri: deșeuri menajere, deșeuri similare, deșeuri din parcuri și grădini, deșeuri din piețe, deșeuri stradale

Depozitul conform de deșeuri

Depozitul, cu o durată estimată de viață de 21 de ani, va avea două celule și un volum total de 1.926.000 mc. Prima celulă este construită și va avea o durată de viață de 6 ani și un volum de 543.000 mc.

Depozitarea deșeurilor se va realiza prin Depozitul ecologic de deșeuri din cadrul CMID Galda de Jos și va deservi populația județului Alba.

În Depozitul ecologic vor fi depozitate următoarele categorii de deșeuri:

– reziduri de la stațiile de sortare + deșeuri reciclabile cu un grad de impurificare

– reziduri de la stația de tratare mecano-biologică

– compost rezultat de la stația de tratare mecano-biologică

– nămol de la stațiile de eporare în proporție de maxim 10% din deșeurile depozitate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax