Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: O nouă școală smart la Ciugud. Primăria a semnat contractul de 9 milioane de euro pentru construirea unității. Cum va arăta

Publicat

O nouă școală smart la Ciugud. Primăria Ciugud a semnat contractul de peste 9 milioane de euro, pentru construirea unei noi școli smart în comună. Aceasta va fi independentă energetic. Unele clase vor avea perete tip cortină, ce vor putea fi deschise pentru predare în natură.

Este cea mai importantă investiție în educație din istoria comunei.

Contractul de finanțare a fost semnat la București de ministrul Educației, Ligia Deca și primarul Ciugudului, Gheorghe Damian. Cea mai mare parte a fondurilor vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul presupune construirea unei noi școli verzi. Unitatea de învățământ va fi în totalitate independentă energetic și un model pentru educația viitorului.

Proiectul a implicat atât echipa primăriei, cât și o echipă de experți coordonată de o persoană cu deficiențe de vedere. Ovidiu Tuduruță și-a folosit atât experiența în accesarea fondurilor europene, cât și ideile de a crea o unitate de învățământ cât mai accesibilă și pentru persoanele cu dizabilități.

„Am semnat contractul de finanțare pentru noua școală, pe care o vom construi la Ciugud, o școală a viitorului, care credem că va fi cea mai importantă investiție în educație din istoria comunei. Construim o școală pentru comunitate, care să fie o investiție cu impact pentru următorii 50 sau chiar 100 de ani.

În urmă cu aproape 5 ani, am reușit să deschidem o școală smart la Ciugud, prima școală inteligentă din mediul rural din România, care vă spun cu bucurie că ne-a rămas mică. De aceea, construim o școală nouă, care va fi în totalitate independentă energetic și va folosi soluții inovative pentru producerea energiei, răcirea și încălzirea claselor.

Va fi o școală integrată în natură, în care îmbinăm în procesul educațional respectarea identității rurale cu folosirea tehnologie, inovației și digitalizării”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

O nouă școală smart la Ciugud. Unde va fi construită

Proiectul depus de Comuna Ciugud pe Planul Național de Redresare și Reziliență s-a clasat pe primul loc în Regiunea Centru între proiectele care prevăd construirea de școli verzi, având o valoare de aproximativ 45,7 milioane de lei (peste 9 milioane de euro), din care 1,2 milioane de lei este contribuția administrației locale, iar restul sunt fonduri europene.

Noua școală va fi construită în centrul satului Ciugud, pe un teren generos de circa 15 hectare, urmând  să  fie înconjurată de un parc plantat de la zero cu arbori autohtoni.

În proximitatea școlii se va afla o bază sportivă modernă, care, în prezent, se află în așteptarea finanțării de la Compania Națională de Investiții.

O nouă școală smart la Ciugud. Concepte moderne de predare

Școala va presupune concepte moderne de predare, care vor îmbina atât tehnologia cât și deschiderea spre natură. Unele dintre sălile de clasă vor avea pereți cortină care se pot deschide pentru ca, în timpul verii, orele să se mute în natură.

După ce a deschis, în 2019, prima școală smart din mediul rural din România, comuna Ciugud dorește să dea un nou semnal în educație: viitoarele școli din România trebuie să fie smart, verzi și accesibile pentru orice copil.

În anul 2019, prima școală inteligentă din România rurală a fost deschisă la Ciugud, fiind vorba de o școală veche, modernizată cu peste 1 milion de euro. Școala este un proiect pilot, care folosește tehnologia în procesul educațional, implementând în același timp soluții inteligente pentru reducerea consumului de energie.

În 2023, la Ciugud a fost deschisă o grădiniță cu program prelungit modernă, realizată printr-o investiție importantă derulată de Primăria Comunei Ciugud, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro.

Suma necesară construirii unității de învățământ preșcolar a fost alocată din două surse: printr-un proiect european finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală gestionat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (500.000 de euro), respectiv din bugetul local (aproximativ 1,1 milioane de euro). Grădinița îmbină tehnologii moderne, care permit reducerea consumului de energie, dar și crearea unui confort optim pentru copiii care frecventează unitatea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate