Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DRAMĂ la Câmpia Turzii. Doi aviatori, soț şi soție, diagnosticaţi în acelaşi timp, LUPTĂ cu CANCERUL. Au nevoie de AJUTOR


Publicat

Se zice că un necaz nu vine niciodată singur. Aşa s-a întâmplat şi în cazul familei Carmen şi Marian Mitrică, părinţi cu doi copii, militari la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, potrivit Cluj24.ro.

El, comandor (r), a fost diagnosticat, în urmă cu câteva luni, cu cancer extins la o coastă. A găsit soluţia cea mai potrivită de tratament la o clinică din Turcia, unde este şi în prezent.

Soţia sa, Carmen, aşa cum jurase la căsătorie, „la bine şi la greu”, a decis să-şi însoţească soţul în Turcia, ca să-i fie alături în greaua lui încercare.

Ea e controlor de trafic la aceeaşi bază aeriană. Şi pentru că tot nu-şi făcuse de ceva vreme analizele, le-a făcut la clinica din Turcia, în timp ce-şi ajuta soţul.

Iar vestea a picat ca o bombă: şi ea a fost descoperită cu cancer. Cancer mamar în stadiul IV.

Acum, amândoi luptă cu cancerul la clinica din Turcia, de luna trecută, când s-au internat. Dar costurile de tratament sunt foarte mari. Până acum au cheltuit peste 70.000 de euro.

Bani primiţi de la un prieten, 50.000 de euro, care şi-i adunase ca să-şi cumpere un apartament, şi din diverse donaţii, în special de la colegii militari.

Şi-au vândut şi un apartament modest, cu 16.000 de euro, pe care îl aveau de când lucrau la Baza Aeriană Deveselu.

Dar tratamentele continuă şi mai e nevoie de mulţi bani, poate de alte zeci de mii de euro. Şi au nevoie de ajutor.

Orice leu contează.

Anunţul Ministerului Apărării Naţionale

„Împreună la bine și la greu! După cum bine știm momentele grele nu vin niciodată singure. Colegul nostru, comandorul (r.) Marian Mitrică a fost diagnosticat cu cancer, sarcom în fază extinsă localizat la coasta IX.

El se află în aceste momente în Turcia unde urmează să fie operat. Marian a fost instructor de navigație aeriană la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” . Veștile proaste nu se termină aici pentru familia Mitrică.

Soția sa, Carmen, era însoțitor, era alături de soțul ei să îl sprijine în această grea perioadă. Din păcate în urma unui control de rutină a fost și ea diagnosticată cu cancer mamar în stadiul IV.

Plutonierul major Carmen Mitrică este controlor de trafic aerian și acum internată alături de soțul ei în Turcia, unde luptă împreună împotriva cancerului.

Cei care doresc să îi ajute o pot face utilizând următoarele conturi:

RO96BTRLRONCRT0053892002
Titular cont RON: Marian Mitrică
RO62BTRL05101201549332XX
Titular cont RON: Carmen Mitrică
Orice sprijin poate contribui la drumul spre vindecare al colegilor noștri”, anunţă MApN.

Verdict: cancer

Marian, Ursu, cum i se spune, povesteşte, pentru Cluj24, senin despre boala sa.

„Medicul de la Câmpia Turzii mi-a zis: „Du-te la Cluj, că nu mai e de stat. Du-te la Cluj, că ce văd eu aici nu este în regulă”.

Am fost la Cluj, la Spitalul Militar, unde medicii au suspectat o tumoră de natură nu tocmai bună, o tumoră malignă. Au luat decizia să facem o biopsie şi în urma analizelor de laborator a reieşit că e un sarcom, dar n-au reuşit să identifice varietatea de sarcom, au zis că este posibilă una dintre patru varietăţi, pe care le-au şi notat în raportul medical.

Pentru a identifica cu precizie tipul şi, în consecinţă, şi tratamentul, abordarea terapeutică, să facem analize moleculare la proba de ţesut. Şi cu ideea de a face analizele moleculare am venit în Turcia, unde am ajuns din căutări în căutări”, spune Marian.

Tipul de celule canceroase a fost identificat, iar decizia medicilor din Turcia a fost de intervenţie chirurgicală imediată. Urmează în continuare tratamente, investigaţii. Şi bani, mulţi bani.

„Banii îi avem de la un prieten. Ne-a zis: mergeţi şi rezolvaţi-vă problemele şi ne-a făcut un virament de 250.000 de lei, 50.000 de euro. În secunda 1 noi am aflat şi în secunda 2 el ne-a virat banii”, mai spune Marian.

Alt verdict: alt cancer

Tot senină povesteşte şi Carmen despre boala sa.

„Am zis că dacă tot sunt aici cu el, am solicitat un control, pentru că mă durea sânul. Şi surpriză. I-am şocat pe doctori. Când mi-au făcut prima mamografie au înţepenit. M-au luat de mânuţă şi mi-au zis: eşti de mers colo, colo, colo.

Nu mai ştiam ce să fac. El era băgat la operaţie, aveam nevoie de bani şi la mine erau urgenţe. Totul s-a transformat în urgenţă.

Medicii încercau să nu mă sperie, dar mi-au zis că de la sân au plecat metastaze către subbraţ şi că-mi trebuie urgent biopsie, pe care mi-au programat-o deja a doua zi.

Mi-au spus că am cancer în stadiul 4, cu metastaze plecate la sub-braţ şi pe coaste. Mi-au mai făcut investigaţii şi mi-au descoperit metastaze şi la cap. Au venit toate atât de rapid una după alta. Ursu era operat, eu aflam veştile astea… Şi toate însemnau bani”, spune Carmen.

Inimă lângă inimă

Cei doi soţi, aflaţi în continuare la tratament în Turcia, sunt impresionaţi de reacţia oamenilor. Mulţi i-au ajutat. Din puţinul lor, persoane necunoscute au contibuit cu cât au putut.

„Dincolo de povestea asta a noastră, care, da, când o auzi, este cumva dramatică. Şi ea este… Dar dincolo de chestia asta, unul dintre cele mai importante lucruri care s-au întâmplat este reacţia oamenilor.

Cineva din Sighetu Marmaţiei, de exemplu, de care nu auzisem vreodată, a pus în conturile noastre. Asta este impresionant. Şi profit de ocazia asta pentru a spune mulţumesc. Mulţumesc din adâncul sufletului, din adâncul inimii. Nu ştiu cum poate fi răsplătită generozitatea aceasta”, spune Marian.

„Nu ne-am simţit singuri. A fost fantastic. Au fost inimile lor, care s-au conectat cu inimile noastre. Mulţumim”, completează Carmen.
(MaAv)

Sursă: Cluj24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate. Precizări de la primărie

Publicat

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate până în 25 octombrie. Viceprimarul Emil Antoniu Popescu a anunțat că deținătorii acestor construcții au fost notificați în acest sens.

”În cursul zilei de vineri, 15 octombrie, au fost emise notificări pentru deținătorii construcțiilor neautorizate cu destinația ”garaj” aflate pe strada Nicolae Bălcescu.

Deținătorii garajelor nu au autorizație de construcție și nici contract de concesiune valabil, fiind notificați încă din anul 2017 cu privire la obligativitatea demolării lor.

Mai mult, există o sentință definitivă în justiție privind corectitudinea notificării din urmă cu 4 ani, urmând ca până în 25 octombrie terenul să fie eliberat de construcțiile parazitare.

În caz contrar acestea vor fi demolate pe cale administrativă, iar autoritățile locale vor recupera cheltuielile de la cei în cauză”, a anunțat viceprimarul.

Pentru garajele similare din spatele magazinului ”Mercur”, termenul limită pentru demolare este 22 septembrie 2022.

”Totodată posesorii garajelor din spatele Magazinului “Mercur” au termen limită pentru demolare data de 22 septembrie 2022, când expiră ultimul contract de concesiune.

De asemenea garajele din spatele Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” urmează să fie desființate în viitor, întrucât în zonă vor fi dezvoltate proiecte importante pentru comunitate: Grădinița 16 și amenajarea unui teren de sport.

Administrația locală are în vedere toate garajele construite ilegal între blocuri obiectivul fiind mărirea numărului de parcări precum și respectarea regulilor de urbanism de către toți cetățenii municipiului”, a precizat Emil Antoniu Popescu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât vom plăti pentru gaz și lumină, în această iarnă. Virgil Popescu: ”Vești bune pentru milioane de români”

Publicat

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă.

A explicat cât vor plăti românii pe facturile la electricitate și gaz, dar și cine va putea să își amâne plata facturilor.

”Vești bune pentru milioane de români!

Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă.

Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile.

Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi.

Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a declarat Virgil Popescu, potrivit dcnews.ro.

Cine poate să își amâne factura?

”Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil.

Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor.

Ce se întâmplă cu facturile din octombrie? Aceste facilități intră la data de 1 noiembrie. Contractele furnizorilor de gaz sau electricitate au început din 1 noiembrie.

Avem posibilitatea să mărim perioada prin care se aplică aceste măsuri și pentru luna aprilie.Eu estimez că din aprilie prețul gazului o să o ia pe o pantă în jos”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Cugir: Proiect pentru modernizarea unor trasee în lungime de peste 21 de kilometri, pentru implementarea transportului verde

Publicat

Două trasee în lungime totală de peste 21 de kilometri, între Cugir – Vinerea și între Cugir – Călene – Mugești ar putea fi modernizate pentru implementarea transportului verde. 

Primăria Cugir a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de întocmire SF pentru dezvoltarea sistemului de mobilitate alternativ, public prin implementarea transportului verde în Cugir pe coridorul „Localitatea componentă Vinerea – zona rezidenţială Cindeni – localităţi componente zona de munte”.

Valoarea totală estimată este de 131.932,78 de lei, fără TVA. 

Potrivit temei de proiectare, se urmărește realizarea a două trasee:

Traseul I: Cugir – Vinerea (lungime tronson: 5.300 metri)

Are punct de începere limita intravilan actual, capăt nordic strada Cloșca, continuare pe drumul de exploatare de la locul numit Făgețel – Baltă – strada Codrului – De pășune – intersecție cu DJ Cugir – Săliște.

Situația actuală: drum de exploatare (4 metri lățime, din pământ), terenuri proprietate privată (arabil extravilan), parte din strada Codrului (pământ)

Situația propusă: covor asfaltic, trotuare, piste de bicicliști, canalizare pluvială, canalizare menajeră, iluminat public, apă potabilă, podețe

Traseul II: Cugir – Călene – Mugești (lungime tronson: 16.000 metri)

Are punct de începere limita intravilan actual, capăt nordic strada Cloșca – strada Drăgana – strada Mărășești – Mănăstirea Călene – Școala Călene – Școala Mugești – Valea Grușerii – intersecție cu strada Râul Mare.

Situația actuală: drum de exploatare (4 metri lățime, din pământ), terenuri proprietate privată (arabil extravilan), asfaltată cu degradări pronunțate

Situația propusă: covor asfaltic, apă potabilă, podețe, platforme de încrucișare

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Consiliul Concurenței face verificări pe piața carburanților auto, după creșterea prețurilor la benzină și motorină

Publicat

scumpiri

Consiliul Concurenţei are în derulare o analiză pe piaţa comercializării angro de carburanţi auto. Vrea să identifice factorii care au determinat recentele majorări de preţuri ale carburanţilor, precum şi eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei.

În cadrul acestui studiu, declanşat la începutul lunii septembrie, instituţia solicită informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi, dar şi opinii ale autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenţei şi, implicit, asupra consumatorilor.

În cazul în care descoperă încălcări ale legii, iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona, subliniază sursa citată.

Ce măsuri au fost luate în trecut

„Comercializarea carburanţilor atât angro, cât şi cu amănuntul a fost în mod constant în atenţia Consiliului Concurenţei.

Astfel, autoritatea de concurenţă a sancţionat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare”, se precizează în document.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Consiliul Concurenţei precizează că a câştigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate şi care au contestat decizia autorităţii, instanţa confirmând încălcarea legii concurenţei.

Monitorul preţurilor pentru carburanţi

Pentru a stimula concurenţa pe piaţa comercializării carburanţilor, autoritatea de concurenţă a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară.

Monitorul preţurilor pentru carburanţi este valabil atât sub formă de aplicaţie web, www.monitorulpreţurilor.info, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua studii/analize privind domeniul său de activitate, furnizând Guvernului, publicului şi organizaţiilor internaţionale specializate informaţii privind această activitate.

Consiliul Concurenţei invită toţi actorii de pe aceste pieţe la o comunicare activă şi deschisă în ceea ce priveşte obiectul studiului, se mai arată în comunicat.

Care sunt prețurile benzinei și motorinei

Potrivit datelor din Monitorul Preţurilor la carburanţi, analizate de Agerpres, în data de 8 octombrie preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă, cu 40% mai mult decât anul trecut, când un litru de carburant costa sub 5 lei.

Cele mai mari preţuri, respectiv 7,09 lei pe litru, erau în benzinăriile OMV şi Gazprom.

Rompetrol avea, de asemenea, un preţ de 7,07 lei pe litru pentru motorina premium.

Şi celelalte benzinării au avut preţuri apropiate: Petrom – 6,88 lei, MOL – 6,99 lei, Lukoil – 6,76 lei, Socar – 6,59 lei.

În ceea ce priveşte benzina standard, Gazprom a fost cel mai scump, cu 6,5 lei pe litru, urmat de OMV şi Rompetrol, cu 6,49 lei.

Preţurile la motorina premium au ajuns la 6,81 lei (Gazprom). OMV şi Rompetrol comercializau un litru cu 6,8 lei, în timp ce Petrom – 6,55 lei, MOL – 6,69 lei, Lukoil – 6,35 lei, Socar – 6,39 lei.

Motorina standard costa 6,32 lei pe litru la Gazprom şi 6,31 lei la OMV şi Rompetrol. Petrom vindea dieselul cu 6,25 lei, MOL – 6,17 lei, Lukoil – 5,99 lei, Socar – 6,09 lei.

Preţurile menţionate au fost cele valabile pentru 8 octombrie, în benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL de pe Autostrada Soarelui şi din apropierea ei, staţiile Gazprom de pe A1 şi Socar din Chiajna.

Din preţul final de la pompă, aproximativ jumătate reprezintă acciza şi TVA, care se virează la bugetul statului.

Platforma online „Monitorul preţurilor carburanţilor” a fost lansată în 2019 de Consiliul Concurenţei şi afişează preţurile practicate de către şase reţele de benzinării din România – OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, Socar şi Gazprom, însumând peste 1.300 de staţii de distribuţie.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate